facebook pixel

Χωρις δηλωσεις η συναντηση Σαμαρα-Βενιζελου

Το μαχαίρι στον λαιμό μας βάζουν οι ξένοι

Η τρόικα ζητάει τις συντάξεις

Σαμαράς και Βενιζέλος, παρουσία Χαρδούβελη, συναντήθηκαν στο Μαξίμου, για να θέσουν επί τάπητος τις κυβερνητικές προτάσεις προς τους δανειστές στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων. Η συνάντηση έληξε χωρίς δηλώσεις.

Την αύξηση του χαμηλού συντελεστή του ΦΠΑ (6,5%) προκειμένου να ισοσκελίσει το δημοσιονομικό κενό που υπολογίζει η τρόικα εξετάζει η κυβέρνηση.

Πρόκειται για την κίνηση που εκτιμάται ότι θα εξευμενίσει την τρόικα προκειμένου να επιστρέψει στην Αθήνα και να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση μέσα στο συμφωνηθέν χρονικό πλαίσιο.

Εξερχόμενος του Μαξίμου, ο κ. Βενιζέλος δεν έκανε δηλώσεις, ενώ ο Γκίκας Χαρδούβελης όταν ρωτήθηκε αν ισχύουν οι πληροφορίες περί αύξησης του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ απάντησε: "πολλά γίνονται, πολλά γίνονται".

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στη συνάντηση κλείδωσαν οι αποφάσεις της κυβέρνησης που θα απαντούν στις αξιώσεις της τρόικας.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες των Νέων, η κυβέρνηση προκρίνει αύξηση του χαμηλού συντελεστή από το 6,5% στο 8% ή ακόμα και στο 10%.

Τι σημαίνει αύξηση του μειωμένου συντελεστή στο ΦΠΑ; Επιβαρύνσεις στις τιμές φαρμάκων, βιβλίων, εφημερίδων, περιοδικών, εισιτήρια θεάτρου και στη διαμονή σε ξενοδοχεία.

Αξίωση για τις 100 δόσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα αξίωσε εκ νέου αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, ζητώντας να μπουν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, καθώς και να μειωθεί ο αριθμός των δόσεων σε 72.

Το ΥΠΟΙΚ διαμηνύει ότι φαντάζει αδύνατο να υπάρξει αλλαγή, καθώς ήδη υπάρχουν 40.000 αιτήσεις για υπαγωγή.

Τρόικα: Πήρε τους μισθούς, θέλει τις συντάξεις

Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες, με ένα πολυνομοσχέδιο σχεδιάζει να "γλυκάνει" την τρόικα η κυβέρνηση.

Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση αποδέχτηκε μεγάλο "μαχαίρι" στους μισθούς του Δημοσίου, η τρόικα ζητεί τις συντάξεις.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ των Νέων, το πολυνομοσχέδιο θα προβλέπει -μεταξύ άλλων- νέο, μειωμένο μισθολόγιο για τους δημόσιους υπαλλήλους που θα προσληφθούν από 1/1/2015.

Θα εφαρμοστεί πιλοτικά για τους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών από 1/7/2015 και μετά από έξι μήνες θα επεκταθεί σε όλο το Δημόσιο.

Πρόκειται για ένα καθεστώς, στο οποίο οι νεοπροσλαμβανόμενοι θα παίρνουν τον κατώτατο μισθό που ισχύει και στον ιδιωτικό τομέα, για δύο χρόνια, τα οποία θα είναι περίοδος δοκιμής, πριν προχωρήσει η πρόσληψή τους.

Επίσης θα υπάρξει δέσμευση για εφαρμογή των περισσότερων μέτρων της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, αλλά και η εφαρμογή του λοκ άουτ.

Σύμφωνα με την Ημερησία, η τρόικα ζητεί παρεμβάσεις στις συντάξεις. Μεταξύ αυτών την κατάργηση του ΕΚΑΣ.

Επιπλέον ζητείται η μείωση των νέων συντάξεων. Τα σενάρια προβλέπουν είτε περαιτέρω μείωση των συντελεστών υπολογισμού των νέων συντάξεων είτε τον υπολογισμό τους με τις αποδοχές της τελευταίας πενταετίας.

Επίσης, ζητείται μείωση της κατώτατης σύνταξης μέσω της κατάργησης της κρατικής επιδότησης. Σημειώνεται πως στα 486 ευρώ που αντιστοιχούν στην κατώτατη σύνταξη του ΙΚΑ, το 30% επιδοτείται.

Ακόμη, η τρόικα θέλει την καταβολή της κατώτατης όσο και της βασικής -εγγυημένης από το κράτος- σύνταξης των 360 ευρώ με τη συμπλήρωση τουλάχιστον 20 ετών ασφάλισης, αντί των 15 καθώς και την αποσύνδεση του ΕΚΑΣ από τις συντάξεις και καταβολή του με κριτήρια που ισχύουν για τη λήψη του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Σημειώνεται πως πληροφορίες θέλουν το υπουργείο Εργασίας να έχει αποδεχτεί πάγωμα συντάξεων και μετά το 2016, αλλά και τις ενοποιήσεις των Ταμείων.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή