facebook pixel

Ο ισχυροτερος υπαινιγμος οτι μπορει να δεχθει αποχωρηση Ηνωμενου Βασιλειου απο την Ευρωπαϊκη Ενωση

Προειδοποίηση Κάμερον προς ΕΕ: "Αλλαγές στο μεταναστευτικό, αλλιώς..."

Κόκκινη γραμμή για τον Κάμερον το μεταναστευτικό, ο οποίος "δεν αποκλείει τίποτα", για το μέλλον του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Ότι "δεν αποκλείει τίποτα", αν δεν περάσουν οι αλλαγές που προτείνει, ξεκαθάρισε ο Ντέιβιντ Κάμερον, στην πολυαναμενόμενη σημερινή του ομιλία για το μεταναστευτικό. Ο Βρετανός πρωθυπουργός κάλεσε τους υπόλοιπους ηγέτες της Ευρώπης να στηρίξουν τις "λογικές" του προτάσεις για εκτεταμένους περιορισμούς στις παροχές κοινωνικής πρόνοιας για τους μετανάστες, και δήλωσε ότι το ζήτημα της λιγότερης μετανάστευσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι προτεραιότητα στις μελλοντικές διαπραγματεύσεις σχετικά με το καθεστώς μέλους του Η.Β.

Σε μία πολυαναμενόμενη ομιλία, ο κ. Κάμερον δήλωσε αισιόδοξος ότι μπορεί να αλλάξει την τάση της ευρωπαϊκής μετανάστευσης προς το Ηνωμένο Βασίλειο και επομένως, να ξεκινήσει εκστρατεία υπέρ της παραμονής του ΗΒ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο δημοψήφισμα που σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί το 2017.

Προειδοποίησε, όμως, ότι αν τα αιτήματα του Ηνωμένου Βασιλείου πέσουν "σε ώτα μη ακουόντων, δεν αποκλείει τίποτα" - ο ισχυρότερος μέχρι σήμερα υπαινιγμός που ακούγεται διά στόματός του ότι θα μπορούσε να ανεχθεί την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι κύριες προτάσεις στην ομιλία του Κάμερον

*οι οποίες, φυσικά, εξαρτώνται από το κατά πόσο θα παραμείνει στην εξουσία, μετά τις εκλογές του Μάη

  • Οι μετανάστες από την ΕΕ να δικαιούνται εργασιακά οφελήματα, όπως φορολογικές απαλλαγές, και πρόσβαση σε προγράμματα κοινωνικής στέγασης, μόνο μετά την πάροδο τεσσάρων ετών από την άφιξή τους
  • Οι μετανάστες να μην δικαιούνται επίδομα τέκνου και φοροαπαλλαγές για παιδιά που δεν ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο
  • Απέλαση των μεταναστών από το Ηνωμένο Βασίλειο, μετά τους πρώτους έξι μήνες, αν δεν έχουν μέχρι τότε βρει δουλειά
  • Περιορισμός των δικαιωμάτων των μεταναστών να φέρουν μέλη της οικογένειάς τους στο Ηνωμένο Βασίλειο
  • Επιτάχυνση των διαδικασιών απέλασης των καταδικασμένων εγκληματιών
  • Επιμήκυνση των περιόδων απαγόρευσης επανεισόδου για ζητιάνους και απατεώνες που έχουν απελαθεί από το Ηνωμένο Βασίλειο
  • Απαγόρευση της μετανάστευσης στο Ηνωμένο Βασίλειο για δουλειά, των πολιτών από χώρες που είναι νέα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέχρι οι οικονομίες αυτών των χωρών να "συγκλίνουν πιο στενά" με εκείνες των παλαιότερων μελών
Ο Κάμερον παραδέχτηκε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το πακέτο αλλαγών που προτείνει απαιτεί αλλαγές στις συνθήκες που διέπουν την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά θα ήθελε να εφαρμοστεί σε όλη την Ευρώπη - αν όχι, θα ζητήσει μία συμφωνία που θα καλύπτει μόνο το ΗΒ.

"Δεν θα το καταλάβω, αν δεν βρεθεί λύση" 

Ξεκίνησε την ομιλία του, λέγοντας ότι η μετανάστευση έχει ωφελήσει το Ηνωμένο Βασίλειο και ότι ήταν περήφανος για την "πολυφυλετική" φύση της σύγχρονης Βρετανίας. Είπε, όμως, ότι τα επίπεδα της μετανάστευσης τα τελευταία χρόνια είναι τα μεγαλύτερα εν καιρώ ειρήνης και έχουν βάλει αφόρητη πίεση στις βρετανικές δημόσιες υπηρεσίες.

Πρόσθεσε ότι οι ανησυχίες των Βρετανών για τα επίπεδα των μεταναστών από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την τελευταία δεκαετία, "δεν είναι εξωπραγματικές ή παράλογες", και ότι οι αλλαγές θα δημιουργήσουν το "σκληρότερο σύστημα πρόνοιας" για τη μετανάστευση στην Ευρώπη.

"Αξίζουμε να ακουστούμε και πρέπει να ακουστούμε", είπε χαρακτηριστικά. "Υπάρχει εδώ ένα θέμα που έχει σημασία για τον βρετανικό λαό και για το μέλλον μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. "Οι Βρετανοί δεν θα το καταλάβουν, ούτε εγώ θα το καταλάβω, αν δεν μπορέσει να βρεθεί μία λογική λύση που θα διασφαλίσει τη θέση της χώρας μας στην ΕΕ μια και καλή", πρόσθεσε.

Σχόλια Φάρατζ - Μίλιμπαντ

Ο ηγέτης του UKIP, Νάιτζελ Φάρατζ, δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός "ακολουθεί τις εξελίξεις", στο μεταναστευτικό. Ο ηγέτης των Εργατικών, Εντ Μίλιμπαντ, σχολίασε ότι ο Κάμερον δεν έχει "καθόλου αξιοπιστία" για το θέμα.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή