facebook pixel

Η επόμενη μέρα: Συνάντηση Σαμαρά - Βενιζέλου και το εναλλακτικό σχέδιο της κυβέρνησης

Σαμαράς - Βενιζέλος θα τα πουν για τις επόμενες κινήσεις της ελληνικής πλευράς, μετά το Παρίσι

Σε λίγη ώρα συναντώνται Σαμαράς - Βενιζέλος, για να γίνει μία συνολική εκτίμηση των εξελίξεων, μετά και το Παρίσι. Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση φέρεται να επεξεργάζεται εναλλακτικό σχέδιο.

Ειδικότερα, συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, θα έχει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, σήμερα, στις 10.00 το πρωί, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στη συνάντηση θα γίνει συνολική αξιολόγηση των εξελίξεων, μετά και τις διαβουλεύσεις της ελληνικής αντιπροσωπείας με την τρόικα, στο Παρίσι.

Υπενθυμίζεται ότι η συνάντηση δεν κατέληξε σε συμφωνία, με τρόικα και Αθήνα να διαφωνούν -κυρίως- στο θέμα του δημοσιονομικού κενού.

Οι συζητήσεις αναμένεται να συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες μέσω τηλεφωνικών επικοινωνιών και τηλεδιασκέψεων.

Έκτακτη σύσκεψη χθες το βράδυ

Εν τω μεταξύ, χθες το βράδυ, πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό, με τη συμμετοχή των κ.κ. Χαρδούβελη, Παπασταύρου και Λαζαρίδη, προκειμένου να γίνει μία πρώτη εκ του σύνεγγυς ενημέρωση του Αντώνη Σαμαρά και να συζητηθούν τα επόμενα βήματα της ελληνικής πλευράς.

Το δημοσιονομικό παραμένει το υπ' αριθμόν ένα πρόβλημα, με τρόικα και Μαξίμου να διαφωνούν για το ύψος του, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι κατά τη μαραθώνια συνάντηση στο Παρίσι, δεν ήταν λίγες οι φορές που οι τόνοι ανέβηκαν, όταν γίνονταν αναφορά στο θέμα.

Από την πλευρά της κυβέρνησης επιχειρείται να κατέβουν οι τόνοι, αλλά είναι, πλέον, προφανές ότι θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια για να ολοκληρωθεί -εάν αυτό είναι δυνατό, τελικά- η αξιολόγηση, μέσα στο έτος. Εν μέσω αυτού του κλίματος, ενισχύονται, εν τω μεταξύ, τα σενάρια παράτασης του υπάρχοντος προγράμματος.

Οι εναλλακτικές επιλογές της κυβέρνησης

Από την πλευρά, πάντως, της κυβέρνησης, το εναλλακτικό σχέδιο που εξετάζεται δεν είναι άλλο από τεχνική επέκταση της υπάρχουσας δανειακής σύμβασης, στην οποία, όμως, θα είναι συμφωνημένη από πριν η παροχή πιστοληπτικής γραμμής (ECCL) στην Ελλάδα, για πιο ομαλή έξοδο στις αγορές. Ο ρόλος του ΔΝΤ σε κάτι τέτοιο παραμένει να αποσαφηνιστεί. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι για να προχωρήσει ένα τέτοιο σχέδιο, θα πρέπει να το ζητήσει η ελληνική πλευρά. 

Η άτυπη ("τεχνική") παράταση του ισχύοντος μνημονιακού προγράμματος θα τεθεί με άλλοθι το 20μερο κλείσιμο των ευρωπαϊκών κοινοβουλίων λόγω εορτών. Μέχρι τότε, η κυβέρνηση θα εξακολουθεί να διαπραγματεύεται, εμμένοντας στα επιχειρήματά της – κυρίως ως προς το ύψος και τους τρόπους κάλυψης του δημοσιονομικού κενού που αποτελεί και τη βασική διαφωνία με την τρόϊκα. 

Το όλο σχέδιο στόχος είναι να συνδυαστεί με επίσπευση της Προεδρικής εκλογής τον Ιανουάριο (μετά τις 7 του μήνα που θα επαναλειτουργήσει η Βουλή), ώστε η ύστατη προσπάθεια να βρεθεί κοινά αποδεκτή συμφωνία με τους δανειστές να συνδυαστεί με το δίλημμα "ναι ή όχι πολιτική σταθερότητα στη χώρα". Ωστόσο, το όλο εγχείρημα έχει και κενά.

Το σημαντικότερο είναι ότι έχει πλέον καταστεί σαφές στους κυβερνητικούς εταίρους ότι το επιχείρημα προς τους δανειστές να στηρίξουν την παρούσα κυβέρνηση,  για να μην έλθει στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν έφερε αποτέλεσμα. Αντίθετα, η ΕΕ ακολούθησε μία τακτική αποδυνάμωσης της κυβέρνησης. 

Η δύσκολη θέση τη κυβέρνησης είναι δεδομένη, όμως οι διεργασίες θα συνεχιστούν με τηλεφωνικές επικοινωνίες και τηλεδιασκέψεις. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός θα έχει τηλεφωνικές συζητήσεις με αξιωματούχους της ΕΕ και ομολόγους του, επιδιώκοντας να προσπελάσει τον σκόπελο με πολιτική απόφαση, την οποία προς το παρόν αρνούνται κατηγορηματικά Βερολίνο και Βρυξέλλες.  

Ως εκ τούτου, αν τελικά το αδιέξοδο δεν αρθεί, δεν αποκλείεται να οδηγηθούμε σε έκτακτες πολιτικές εξελίξεις, που κινούνται από το ενδεχόμενο μιας νέας επαχθούς συμφωνίας, μέχρι και το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. 

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή