facebook pixel

Παρίσι: Μαραθώνιες οι διαβουλεύσεις - Τι προτείνει η Αθήνα

Μαραθώνιος 11 ωρών η συνάντηση με την τρόικα στο Παρίσι

Μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, η ελληνική πλευρά, με επικεφαλής τον Γκίκα Χαρδούβελη, συνέχισε τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, κλείνοντας 11ώρες συνομιλιών.

Σύμφωνα με ενημέρωση από το υπουργείο Οικονομικών, οι συζητήσεις με την τρόικα επικεντρώθηκαν στα δημοσιονομικά ζητήματα, στο ασφαλιστικό, τα εργασιακά και τη διοικητική μεταρρύθμιση.

Επίσης, σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, η ελληνική πλευρά υποστήριξε σε όλα τα θέματα τις θέσεις της και κατέθεσε πλήρη τεκμηριωμένα επιχειρήματα σε μια επίμονη και σκληρή διαπραγμάτευση.

Και προστίθεται: Υπήρξε προσέγγιση μεταξύ των δύο πλευρών σε αρκετές πτυχές της διαπραγμάτευσης αλλά και απόσταση σε άλλες. Η συζήτηση συνεχίζεται και θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη.

Νωρίτερα, πληροφορίες ανέφεραν ότι οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται "μέτρο- μέτρο".

Οι επαφές με την τρόικα πραγματοποιούνται στο κτίριο της ελληνικής αντιπροσωπείας του ΟΟΣΑ, γνωστό ως Βίλα Σαίντ, στο 16ο διαμέρισμα των Παρισίων.

Προσερχόμενος, ο Γκίκας Χαρδούβελης, εξέφρασε την αισιοδοξία του, ότι η ελληνική κυβέρνηση θα συγκλίνει με την τρόικα, κάτι που θα επιτρέψει την επιστροφή των κλιμακίων των δανειστών.

Ο υπουργός επισήμανε ότι στόχος της διήμερης διαπραγμάτευσης είναι να κλείσει η αξιολόγηση. "Είμαστε αισιόδοξοι πως θα συγκλίνουμε", δήλωσε και πρόσθεσε: "Ήλθαμε να κλείσουμε το βιβλίο".

Για τη θεματολογία τόνισε ότι ποικίλει, λέγοντας ότι το βασικό ζητούμενο είναι η ελληνική οικονομία να συνεχίσει να αναπτύσσεται παραμένοντας στο δρόμο της δημοσιονομικής εξυγίανσης και εφαρμόζοντας όλες τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Ο κ. Χαρδούβελης απέφυγε να απαντήσει σε ερώτημα σχετικά με το δημοσιονομικό κενό.

Η άφιξη των... τροϊκανών
Η άφιξη των... τροϊκανών

Στην ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, πέραν του κ. Χαρδούβελη, συμμετέχουν: ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Γιώργος Μαυραγάνης, ο γενικός γραμματέας Τάσος Αναστασάτος, ο υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Ιωάννης Βρούτσης και ο υπουργός Δημόσιας Διοίκησης Κυριάκος Μητσοτάκης.

Από το γραφείο του πρωθυπουργού συμμετέχουν οι σύμβουλοι Χρύσανθος Λαζάριδης και Σταύρος Παπασταύρου, από το ΠΑΣΟΚ ο Χρήστος Πρωτόπαππας.

Τι προτείνει η Αθήνα

"Πάγωμα" των συντάξεων για τα έτη 2016 και 2017 αντί αύξησης 4% που είχε προγραμματιστεί, θέσπιση της 20ετίας ως όριο για την λήψη κατώτατης σύνταξης και αύξηση ορίων για πρόωρη συνταξιοδότηση, μετέφερε στις βαλίτσες η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα στο Παρίσι.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Εφημερίδας των Συντακτών, η τρόικα επιθυμεί να παραμείνει εκτός Ελλάδας μέχρι να γίνουν αποδεκτά τα αιτήματά της και να επιστρέψει στην Αθήνα με νέο "πακέτο" μέτρων και δεσμεύσεων.

Το ρεπορτάζ αναφέρει πως η κυβέρνηση θα εμφανιστεί θετική σε:

  • Πάγωμα των συντάξεων για τα έτη 2016 και 2017 προκειμένου να εξοικονομηθεί 1 δισ. ευρώ.
  • Μείωση των εισφορών στον ΟΑΕΕ κατά 20%, με παράλληλη μείωση και της σύνταξης που θα λάβουν κατά 20%, που εκτιμάται ότι θα αυξήσει άμεσα τη ροή εσόδων προς τον ΟΑΕΕ, παρότι δεν έχει άμεσο δημοσιονομικό όφελος.
  • Θέσπιση της 20ετίας (6.000 ημέρες ασφάλισης) ως κατώτατου ορίου για τη λήψη της σύνταξης, όταν τώρα το γενικό όριο είναι η 15ετία (4.500 ημέρες ασφάλισης).
  • Αύξηση ορίων για την πρόωρη συνταξιοδότηση (θα προταθεί αύξηση κατά 2 έτη) όταν η τρόικα απαιτεί να τηρηθεί η συμφωνία της περασμένης άνοιξης, που καταργεί ουσιαστικά από 1-1-2015 την πρόωρη συνταξιοδότηση (δηλαδή όλοι θα βγαίνουν στη σύνταξη μετά τη συμπλήρωση των 62 ετών).

Σημειώνεται πως η συνάντηση στο Παρίσι κρίνεται κομβική τόσο σε οικονομικό, όσο και σε πολιτικό επίπεδο, δεδομένου πως η συνοχής της κυβέρνησης βρίσκεται σε σημείο οριακό.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή