facebook pixel

Τι κομιζει η ελληνικη κυβερνηση στην τροϊκα, φθανοντας στο Παρισι

Κρίσιμη διαπραγμάτευση στην πόλη του Φωτός: δεδομένα και ζητούμενα

Παρίσι: Κρίσιμο τετ α τετ της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόϊκα

Με συγκρατημένη αισιοδοξία μεταβαίνει στο Παρίσι, αντιπροσωπεία της κυβέρνησης, προκειμένου να συναντηθεί σήμερα και αύριο με τους επικεφαλής της τρόικας.

"Πάμε στο Παρίσι για να κλείσουμε την αναθεώρηση και να συμφωνήσουμε για την επόμενη μέρα. Δεν υπάρχει σενάριο παράτασης του Μνημονίου", υποστήριζαν πηγές της οδού Νίκης, ενώ ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι "στόχος είναι να επιτευχθεί η επιτάχυνση της αξιολόγησης και να εξεταστεί το πλαίσιο της επόμενης μέρας".

Ωστόσο, αξιωματούχοι της Κομισιόν και κύκλοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου υποστήριζαν ότι το τετ-α-τετ στην Πόλη του Φωτός, πραγματοποιείται προκειμένου να αναζητηθούν συγκλίσεις, να αρθούν παρεξηγήσεις και να καταστεί έτσι εφικτή η επάνοδος της τριμερούς στην Αθήνα για την ολοκλήρωση του εν εξελίξει ελέγχου επί ελληνικού εδάφους.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί, όπως και τον Σεπτέμβριο, στη Βίλα Σάιντ, όπου στεγάζονται τα γραφεία της ελληνικής αντιπροσωπείας στον ΟΟΣΑ.

Η σύνθεση της ελληνικής αποστολής περιλαμβάνει τους υπουργούς Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη, Εργασίας Γιάννη Βρούτση, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον υφυπουργό Γιώργο Μαυραγάνη, τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Τάσο Αναστασάτο, τον σύμβουλο του πρωθυπουργού Σταύρο Παπασταύρου και το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Χρήστο Πρωτόπαπα.

Η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα μεταφέρει στις βαλίτσες της: "πάγωμα" των συντάξεων για τα έτη 2016 και 2017 αντί αύξησης 4% που είχε προγραμματιστεί, θέσπιση της 20ετίας ως όριο για την λήψη κατώτατης σύνταξης και αύξηση ορίων για πρόωρη συνταξιοδότηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Εφημερίδας των Συντακτών, η τρόικα επιθυμεί να παραμείνει εκτός Ελλάδας μέχρι να γίνουν αποδεκτά τα αιτήματά της και να επιστρέψει στην Αθήνα με νέο "πακέτο" μέτρων και δεσμεύσεων.

Το ρεπορτάζ αναφέρει πως η κυβέρνηση θα εμφανιστεί θετική σε: 

  • Πάγωμα των συντάξεων για τα έτη 2016 και 2017 προκειμένου να εξοικονομηθεί 1 δισ. ευρώ.
  • Μείωση των εισφορών στον ΟΑΕΕ κατά 20%, με παράλληλη μείωση και της σύνταξης που θα λάβουν κατά 20%, που εκτιμάται ότι θα αυξήσει άμεσα τη ροή εσόδων προς τον ΟΑΕΕ, παρότι δεν έχει άμεσο δημοσιονομικό όφελος. 
  • Θέσπιση της 20ετίας (6.000 ημέρες ασφάλισης) ως κατώτατου ορίου για τη λήψη της σύνταξης, όταν τώρα το γενικό όριο είναι η 15ετία (4.500 ημέρες ασφάλισης).
  • Αύξηση ορίων για την πρόωρη συνταξιοδότηση (θα προταθεί αύξηση κατά 2 έτη) όταν η τρόικα απαιτεί να τηρηθεί η συμφωνία της περασμένης άνοιξης, που καταργεί ουσιαστικά από 1-1-2015 την πρόωρη συνταξιοδότηση (δηλαδή όλοι θα βγαίνουν στη σύνταξη μετά τη συμπλήρωση των 62 ετών).

Σημειώνεται πως η συνάντηση στο Παρίσι κρίνεται κομβική τόσο σε οικονομικό, όσο και σε πολιτικό επίπεδο, δεδομένου πως η συνοχή της κυβέρνησης βρίσκεται σε σημείο οριακό.

Βενιζέλος: Δεν θα πάρουμε δημοσιονομικά μέτρα

"Η συνάντηση στο Παρίσι είναι ένα βήμα πιο κοντά προς το τέλος αυτής της διαπραγμάτευσης, που δεν είναι μια απλή διαπραγμάτευση για την καταβολή της τελευταίας δόσης του προγράμματος και του δανείου, είναι η ολική διαπραγμάτευση για το τέλος του προγράμματος και το άνοιγμα της νέας σελίδας", δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος μετά τη σύσκεψη με τον πρωθυπουργό, παρουσία και του υπουργού Οικονομικών, στο Μέγαρο Μαξίμου.

"Νομίζω ότι είμαστε σε καλό δρόμο", τόνισε και πρόσθεσε ότι οι δυσκολίες είναι πολύ μεγάλες, αλλά θα βρεθεί λύση και θα βρεθεί πριν προκύψουν ανάγκες και πριν από την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ερωτηθείς εάν θα υπάρξουν αλλαγές στο ασφαλιστικό ή στο εργασιακό, υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται να ληφθούν μέτρα που είναι ενοχλητικά για τους πολίτες και ότι "αυτή είναι μια θεμελιώδης απόφαση που έχουμε πάρει και από την οποία δεν πρόκειται να απομακρυνθούμε". "Δεν μιλάμε για δημοσιονομικά μέτρα", τόνισε. 

"Δεν μιλάμε για μέτρα στο ασφαλιστικό τα οποία είναι πέραν της υφιστάμενης νομοθεσίας, για έναν απλό λόγο: Η υφιστάμενη νομοθεσία δεν έχει ακόμα εφαρμοστεί πλήρως, δεν μπορούμε κάθε λίγο και λιγάκι να παίρνουμε επιμέρους μέτρα στο ασφαλιστικό, χωρίς αναλογιστικές μελέτες και χωρίς να έχουμε την πλήρη ανάπτυξη ενός ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου που έχει μια δυναμική", είπε. 

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή