facebook pixel

Κρήτη: Νέα στοιχεία για τις καταγγελίες σοκ από έγκυο εργαζόμενη

Νέα στοιχεία για τις καταγγελίες σοκ από έγκυο εργαζόμενη στην Κρήτη

Στις 17 Νοέμβρη, μια καταγγελία από έγκυο εργαζόμενη στην Κρήτη, γνωστοποιείται και σοκάρει το πανελλήνιο, καθώς σύμφωνα με όσα αναφέρει, η ίδια δέχτηκε απειλές να κάνει έκτρωση προκειμένου να συνεχίσει να δουλεύει στο ίδιο εργασιακό περιβάλλον. Νέες πληροφορίες μιλούν για πιέσεις που ασκούνται στους εργαζομένους ώστε να ταχθούν εναντίον της συναδέλφου τους.

Μια 33χρονη εργαζόμενη σε ενδιαφέρουσα, που εργάζεται σε εταιρεία του Ηρακλείου Κρήτης, κατήγγειλε δημοσίως πριν λίγες ημέρες, ότι δέχτηκε απειλές, προκειμένου -όπως υποστηρίζει- να ρίξει το παιδί που περιμένει αν θέλει να συνεχίσει να δουλεύει στον ίδιο χώρο, με την είδηση που προκύπτει από την καταγγελία να προκαλεί σοκ και αντιδράσεις. 

Σήμερα, νέες πληροφορίες, από τη συνάντηση της γυναίκας με την εργοδότρια εταιρεία που έγινε στην Επιθεώρηση Εργασίας, οι οποίες προς το παρόν δεν διασταυρώνονται,  αναφέρουν ότι ασκούνται πιέσεις από τους ανωτέρους της εταιρείας προς τους υπόλοιπους εργαζομένους ώστε να πάρουν θέση ενάντια στους ισχυρισμούς της συναδέλφου τους.

Ειδικότερα, στη συνάντηση, ενώ στους ισχυρισμούς της γυναίκας περικλείεται το γεγονός ότι είναι απλήρωτη από τον Ιούνιο, σύμφωνα με όσα ισχυρίστηκε ο δικηγόρος της εταιρείας, η εργαζόμενη αρνήθηκε να παραλάβει τον μισθό που προσπάθησε να της δώσει η εταιρία για τον μήνα Οκτώβρη, αν και η εταιρεία προσπάθησε να καταβάλει το ποσό που θεωρεί ότι οφείλει, μέσω δικαστικού επιμελητή, πριν από λίγες ημέρες. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, “η εργαζόμενη ισχυρίζεται μόνο ψεύδη, οι πράξεις της αποτελούν συκοφαντική δυσφήμηση και βρίσκονται στα όρια του εκβιασμού".

Από την άλλη πλευρά, ο δικηγόρος της εργαζόμενης, σημειώνει ότι εξετάζεται το ύψος του χρηματικού ποσού που κατέβαλε η εταιρεία ώστε να διαπιστωθεί αν προκύψουν διαφορές από τις διεκδικήσεις της εργαζόμενης, και αυτός είναι ο λόγος που δεν έχει παραληφθεί οποιοδήποτε ποσό, έως και σήμερα. Όπως σημείωσε σχετικά, η εργαζόμενη “Δεν πρόκειται να παραιτηθεί των απαιτήσεων της και θα ακολουθήσει τη νομική οδό”.

Δηλώσεις όμως, πέρα από τις δύο αντικρουόμενες όχθες, έκανε και ο Πρόεδρος της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου:

“Συμπαραστεκόμαστε στην έγκυο συνάδελφό μας που όχι μόνο παραμένει απλήρωτη, αλλά και δέχεται απειλές προκειμένου να παραιτηθεί από τη δουλειά της. Δεν είναι η πρώτη περίπτωση που γίνεται επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα των γυναικών και ιδιαίτερα της μητρότητας. Παρατηρείται συνεχώς το φαινόμενο ειδικά στις μεγάλες αλυσίδες του εμπορίου, να απολύονται εργαζόμενες επειδή και μόνο εξέφρασαν την επιθυμία τους να κάνουν σύντομα παιδί, ή γυναίκες που φτάνουν στην αποβολή λόγω της επιβολής εργασίας έως και τον 8ο μήνα της εγκυμοσύνης”. 

Μάλιστα, όπως ο ίδιος τονίζει, “Τέτοια είναι η ασυδοσία της εργοδοσίας που ακόμα και μετά τη γέννα, κατά τη διάρκεια της 'προστασίας' μεταθέτουν τις εργαζόμενες που είναι νέες μητέρες στην άλλη γωνιά της Ελλάδας προκειμένου να αναγκαστούν σε παραίτηση, μιας και δεν μπορούν να απολυθούν".

Επιπλέον, το Παράρτημα Ηρακλείου του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών αναφέρει ότι στηρίζει τις νόμιμες και δίκαιες διεκδικήσεις της 33χρονης γυναίκας κατά του εργοδότη της εταιρείας, διεκδικήσεις οι οποίες έχουν ήδη οδηγηθεί ενώπιον της επιθεώρησης εργασίας. “Η αξιοπρέπεια στη ζωή και τη δουλειά μας είναι αδιαπραγμάτευτη. Ο αγώνας ενάντια στις εργοδοτικές αυθαιρεσίες είναι κοινός αγώνας όλων των σωματείων, όλων των εργαζομένων και των ανέργων. Ο κοινός μας αγώνας και η αλληλεγγύη είναι η ελπίδα και η δύναμη μας”, τονίζει το Σωματείο.

Σημειώνεται ότι στο περιθώριο της συνάντησης στην Επιθεώρηση Εργασίας, παράσταση διαμαρτυρίας για την έγκυο εργαζόμενη πραγματοποίησαν μέλη του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών έξω από τα κτίρια, κρατώντας πανό με σύνθημα "Αντίσταση στον εργασιακό μεσαίωνα".

Η διαδικάσια αναβλήθηκε για τις 22 Δεκέμβρη

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή