facebook pixel

Χωρίς συμφωνία η τηλεδιάσκεψη με την τρόικα

Δεν υπήρξε συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών - αγκάθι το δημοσιονομικό κενό για το 2015

Ανοικτή παραμένει η ημερομηνία επιστροφής της τρόικας, καθώς παρά την 4ωρη τηλεδιάσκεψη του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των δανειστών, δεν υπήρξε συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, με βασικό «αγκάθι» το δημοσιονομικό κενό για το 2015.

Σύμφωνα με κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, «εξακολουθεί να υπάρχει από αυτούς η θέση τους για το υποτιθέμενο δημοσιονομικό κενό» (σ.σ. η τρόικα το προσδιορίζει σε 2,6- 3,6 δισ. ευρώ).

Και πρόσθεσε ότι «εμείς είμαστε οι σωστοί, όπως και τα προηγούμενα χρόνια».

Η κυβέρνηση εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό για το 2015 και με τη συγκεκριμένη παραδοχή κατατίθεται το μεσημέρι στη Βουλή ο νέος προϋπολογισμός.

Ερωτηθείς δε εάν υπάρχει ημερομηνία επιστροφής της τρόικας, απάντησε: «Δεν έχουμε ημερομηνία ακόμη, αλλά συνεχίζονται οι συζητήσεις».

Ανέφερε, επίσης, ότι κατά την τηλεδιάσκεψη άνοιξε όλη η γκάμα των θεμάτων και πως «συμφωνήσαμε σε πολλά», προσθέτοντας ότι για την κυβέρνηση παραμένει ως ορόσημο η συνεδρίαση του Eurogroup στις 8 Δεκεμβρίου.

Επισήμανε, παράλληλα, ότι δεν συζητήθηκε το ενδεχόμενο παράτασης του υφιστάμενου Μνημονίου.

«Προέχει να κλείσουμε τον τρέχοντα έλεγχο για να πάμε παρακάτω. Για εμάς προέχει να κλείσουμε την αξιολόγηση», συμπλήρωσε.

Στην τηλεδιάσκεψη, που άρχισε στις 11 το βράδυ της Πέμπτης και ολοκληρώθηκε στις 3 μετά τα ξημερώματα, μετείχαν ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης και οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού, Σταύρος Παπασταύρου και Χρύσανθος Λαζαρίδης.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Βήματος,η ελληνική πλευρά έχει ήδη συμφωνήσει στα μέτρα που απαιτούσαν οι δανειστές, εκτός από τρία σημεία στα οποία θέτει βέτο:

 •     Την πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων
 •     Την κατάργηση της έκπτωσης 30% του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου
 •     Τη μείωση των συντάξεων μέσω της επανεξέτασης του ασφαλιστικού που μετατίθεται για το 2015, μετά τις αναλογιστικές μελέτες που θα γίνουν μετά την πλήρη εφαρμογή της τελευταίας μεγάλης μεταρρύθμισης, δηλαδή του νόμου Λοβέρδου - Κουτρουμάνη

Τα μέτρα που έκλεισαν είναι:

 •     Οι αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο
 •     Η δυνατότητα ανταπεργίας (λοκ άουτ) στις επιχειρήσεις
 •     Οι ενοποιήσεις των ταμείων με πρώτα τα επικουρικά
 •     Οι αλλαγές στη φορολογική διοίκηση με περαιτέρω ανεξαρτησία της γγ Εσόδων
 •     Η μεταφορά του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας στο ΥΠΟΙΚ εντός του 2015
 •     Η μεταφορά του ΚΕΑΟ επίσης στο ΥΠΟΙΚ εντός του 2016
 •     Οι αλλαγές στον αναπτυξιακό νόμο
 •     Η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων

Υπάρχει ακόμα χρόνος για τη συμφωνία

«Υπάρχει ακόμα χρόνος μέχρι το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου», δήλωσε νωρίτερα την Πέμπτη στο ΑΠΕ ευρωπαίος αξιωματούχος από τις Βρυξέλλες, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των ελληνικών αρχών και της τρόικας για την αξιολόγηση του προγράμματος.

«Υπάρχει ακόμα χρόνος να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να κλείσει το τρέχον πρόγραμμα, πριν το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου. Αν, όμως, ξεπεράσουμε και τα τέλη της επόμενης εβδομάδας χωρίς να έχει επιτευχθεί συμφωνία με την τρόικα, τότε είμαστε οριακά», δήλωσε.

«Αν δεν κλείσει η τρέχουσα αξιολόγηση, θα υπάρξει τεράστιο πρόβλημα, για να το θέσουμε ήπια, εκτός και αν παραταθεί το τρέχον πρόγραμμα», συνέχισε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η απόφαση για ενδεχόμενη παράταση του τρέχοντος προγράμματος θα πρέπει να ληφθεί πριν τη λήξη του, δηλαδή πριν τις 31 Δεκεμβρίου.

Και αυτό γιατί η απόφαση θα πρέπει να εγκριθεί από ορισμένα εθνικά κοινοβούλια (όχι μόνο από το Γερμανικό).

Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που αποφασιστεί η Ελλάδα να μπει στη λεγόμενη «προληπτική γραμμή πίστωσης» (ECCL) του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), σημείωσε.

Τέλος, ανέφερε ότι το τρέχον πρόγραμμα της Ελλάδος θα μπορούσε να παραταθεί ακόμα και για 12 μήνες.

Αυτό θα ήταν αναγκαίο, όπως είπε, και για τεχνικούς λόγους, λόγω διαφόρων ζητημάτων που σχετίζονται με τις κεφαλαιακές ανάγκες ορισμένων ελληνικών τραπεζών.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή