facebook pixel

Δεν θα συναντηθούν τελικά Σαμαράς-Τσίπρας

Η αντίδραση της κυβέρνησης για συνάντηση Σαμαρά- Τσίπρα ήταν απορριπτική

Απορριπτική ήταν η αντίδραση της κυβέρνησης στην πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για συνάντηση Σαμαρά- Τσίπρα, χωρίς ωστόσο παρουσία του Ευ. Βενιζέλου, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει κανένα κοινό σημείο ευρύτερης συνεννόησης.

Είχε προηγηθεί σχετική πρόταση Σκουρλέτη, που άνοιξε τη συζήτηση και προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις. Η όλη υπόθεση, πάντως, είχε ξεκινήσει από δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος εξετάζουν την πιθανότητα να προτείνουν συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Σκουρλέτης, κληθείς να σχολιάσει τα δημοσιεύματα, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο συνάντησης Σαμαρά- Τσίπρα, χωρίς ωστόσο παρουσία Βενιζέλου, υποστηρίζοντας ότι δεν θα μπει στη λογική μιας τριμερούς συνάντησης.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Σ. Βούλτεψη ανέφερε ότι "ο πρωθυπουργός ήταν ο πρώτος, ο οποίος έθεσε θέμα εθνικής ομοψυχίας και ενότητας για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες".

Η πρόταση Σύριζα

Θετικός εμφανίστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ σε συνάντηση Σαμαρά-Τσίπρα, σε περίπτωση που αυτή ζητηθεί λόγω της κρισιμότητας των στιγμών που διέρχεται η οικονομία της χώρας, δήλωσε ο Π. Σκουρλέτης, θέτοντας ωστόσο "βέτο" σε παρουσία Βενιζέλου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποσαφήνισε ότι είναι ανοιχτός σε συνάντηση, ωστόσο αυτή πρέπει να είναι ένα ενδιάμεσο βήμα για την πραγματοποίηση σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, όπως την έχει προτείνει ο Τσίπρας, δηλαδή για εκλογές τώρα, διερεύνηση δυνατοτήτων για εκλογή Προέδρου μετά τις εκλογές και συμφωνία για διαγραφή μέρους του χρέους.

"Αν είναι και ο κ. Βενιζέλος θα έχει άλλη μορφή. Είναι εντελώς διαφορετικό να τον καλέσει μόνο ο κ. Σαμαράς και είμαστε ανοιχτοί. Δεν μπαίνουμε στη λογική, όμως μιας τριμερούς συνάντησης", είπε.

Υπενθύμισε πως στη συνάντηση με τον Κ. Παπούλια ο κ. Τσίπρας είχε καταθέσει δύο αιτήματα για να υπάρξει έδαφος ελάχιστης συνεννόησης, ωστόσο αυτά δεν έγιναν αποδεκτά.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο συνάντησης Τσίπρα με τον Αχμέτ Νταβούτογλου, επανέλαβε ότι ο πρόεδρος του κόμματος είναι ανοιχτός.

Βούλτεψη

Η Σοφία Βούλτεψη απέρριψε εκ μέρους της κυβέρνησης, σημειώνοντας:

"Ο πρωθυπουργός ήταν ο πρώτος ο οποίος έθεσε θέμα εθνικής ομοψυχίας και ενότητας για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες. Η απάντηση που έλαβε, μέσω δημοσίων δηλώσεων των στελεχών -των πιο επίσημων στελεχών- του ΣΥΡΙΖΑ στα Μέσα Ενημέρωσης ήταν συγκεκριμένη.

Ο ίδιος ο διευθυντής του γραφείου του (κ. Τσίπρα), ο κ. Παππάς, έχει πει από την αρχή ότι δεν θα αρνηθεί μεν την πρόσκληση ο κ. Τσίπρας -είχε αυτοπροσκληθεί, γιατί εμείς δεν είχαμε θέσει τέτοιο θέμα- αλλά θα πει ενώπιον του πρωθυπουργού ότι πρέπει να παραιτηθεί (ο πρωθυπουργός). Σε άλλη του δήλωση είπε πως αν ο κ. Σαμαράς καλέσει τον κ. Τσίπρα στη συνάντηση, ο κ. Τσίπρας θα ζητήσει εκλογές...

Ο κ. Βούτσης, που είναι γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, έχει δηλώσει: «Διάλογος, ναι, μόνο αν συμφωνήσουμε πάνω στην πρέπουσα γραμμή». 

Αυτό δεν είναι διάλογος, είναι υπονομευμένος διάλογος. Δεν υπάρχει κοινό σημείο ευρύτερης συνεννόησης... Για να μπορέσει να υπάρξει οποιοδήποτε μίνιμουμ συνεννόησης, πρέπει στις συζητήσεις να πηγαίνουμε χωρίς όρους και προαπαιτούμενα".

ΠΑΣΟΚ

"Τους τρόμαξε τόσο πολύ ένα δημοσίευμα, που δεν μπορούν να κρύψουν τον φόβο τους απέναντι στην ισχύ των επιχειρημάτων;", ανέφεραν πηγές της Χαριλάου Τρικούπη, με αφορμή την αναφορά Σκουρλέτη.

Οι ίδιες πηγές του ΠΑΣΟΚ προσέθεταν ότι "ούτως ή άλλως, ο κ. Βενιζέλος ακόμα περιμένει από τον κ. Τσίπρα να ανταποκριθεί στην πρόσκληση που του είχε απευθύνει και είχε αποδεχτεί, την ημέρα εορτασμού της επετείου της Δημοκρατίας στη Βουλή, προκειμένου να συναντηθούν για να τον ενημερώσει για τα εθνικά θέματα".

Παπαμιμίκος

"Βλέπουμε κορυφαίους του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο κ. Παππάς, να λένε ότι ο κ. Τσίπρας θα συναντήσει τον κ. Σαμαρά για να του ζητήσει την παραίτησή του. Δεν έχει καμία λογική η συνεννόηση και (η) συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Δεν πρόκειται να συναντηθούμε και να συνεννοηθούμε με ανθρώπους που στήνουν τον διχασμό και όλα αυτά είναι προφάσεις", δήλωσε ο γραμματέας της ΝΔ Ανδρέας Παπαμιμίκος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα».

Λαφαζάνης

Αποστάσεις από ενδεχόμενη συνάντηση Τσίπρα- Σαμαρά, κράτησε από το βήμα της Βουλής, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος δήλωσε: "Ακούω κάποιους να λένε για συναίνεση. Αλλά η συναίνεση συνεπάγεται πολιτικές λεηλασίας και διάλυσης".

KΚΕ

Aπέκλεισε κατηγορηματικά οποιοδήποτε ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας στον ραδιοσταθμό Παραπολιτικά 90,1.

"Δεν υπάρχει καμία προϋπόθεση ταύτισης, ούτε στα μεγάλα ούτε στα μικρά. Δεν μπορέσαμε να συμφωνήσουμε ούτε στα 751 ευρώ για τον κατώτατο μισθό", είπε.

Για όσα συμβαίνουν σήμερα με την τρόικα, τόνισε πως "είναι επανάληψη του ίδιου σίριαλ, το οποίο βλέπουμε πέντε χρόνια τώρα. Οι πιέσεις, οι υποχωρήσεις και οι λεονταρισμοί δίνουν και παίρνουν, αλλά στο τέλος ο λαός θα πληρώσει πάλι το μάρμαρο". 

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή