facebook pixel

Επιβαρυντικος παραγοντας το πολιτικο ρισκο - Εξεταζεται συναντηση με Τσιπρα

Απόψε η ελληνική απάντηση στο τελεσίγραφο της τρόικα

Δεν αποκλείεται συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου με τον Αλέξη Τσίπρα

Σε οριακό σημείο βρίσκεται πλέον η διαπραγμάτευση που κάνει η ελληνική κυβέρνηση με την τρόικα από το αποτέλεσμα της οποίας θα κριθεί η επόμενη μέρα για την πορεία της Ελλάδας τόσο σε οικονομικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο.

Σήμερα το βράδυ λήγει το τελεσίγραφο των 48 ωρών που είχαν στείλει οι Βρυξέλλες προκειμένου να συμμορφωθεί η ελληνική κυβέρνηση στις απαιτήσεις των δανειστών και να επιστρέψει η Τρόικα.

Από τις Βρυξέλλες την Τρίτη διαρρέονταν ότι "η Τρόικα θα επιστρέψει όταν επέλθει συμφωνία", ενώ η κυβέρνηση δεν ήταν σε θέση να πει το πότε.

Το πιθανότερο ενδεχόμενο, στην καλύτερη περίπτωση, είναι πλέον η Τρόικα να επιστρέψει την επόμενη εβδομάδα. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και η έκθεση της Τρόικας μέχρι το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου. Ήδη εξετάζεται να γίνει έκτακτο Eurogroup στις 15 Δεκεμβρίου δύο ημέρες πριν την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης όμως είναι προυπόθεση προκειμένου να αρχίσει η συζήτηση για την προληπτική γραμμή στήριξης και για την συμφωνία που θα την συνοδεύσει καθώς και για την διευθέτηση του χρέους.

Έτσι εκτιμάται ότι είναι πια σχεδόν βέβαιο ότι η συμφωνία για την επόμενη ημέρα μεταφέρεται για το νέο έτος και εκ των πραγμάτων συνδυάζεται με την διαδικασία της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

Συνάντηση με Τσίπρα;

Πάντως, η κυβέρνηση που επιθυμεί λύση πακέτο με ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την τρόικα αλλά και με μεταμνημονιακή συμφωνία για τη γραμμή πίστωσης με ξεκάθαρο το ρόλο του ΔΝΤ από το επόμενο έτος, αναδεικνύει ως κυρίαρχο επιβαρυντικό παράγοντα στις διαπραγματεύσεις το "πολιτικό ρίσκο".

Μάλιστα, σύμφωνα με σενάρια που κυκλοφορούν σήμερα στο πολιτικό ρεπορτάζ των εφημερίδων οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος εξετάζουν το ενδεχόμενο να καλέσουν τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα να λάβει γνώση των δεδομένων. Εφόσον η πρόσκληση αποσταλεί θα αφορά συνάντηση των τριών ανδρών και όχι τη σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών.

Οι κόκκινες γραμμές

Μέχρι τώρα η κυβέρνηση αν και φαίνεται να υποχωρεί στο ασφαλιστικό (ενοποίηση ταμείων και μείωση επικουρικών και εφάπαξ), στο εργασιακό (ομαδικές απολύσεις και λοκ άουτ), εμφανίζεται ανυποχώρητηση και αρνείται να συζητήσει -στην παρούσα φάση- μείωση συντάξεων και αύξηση ορίων ηλικίας, ενώ δεν δέχεται την πρόβλεψη της Τρόικας για δημοσιονομικό κενό ύψους 2,6 δισ. ευρώ επί τη βάση του οποίου οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν νέα τροποποίηση της ρύθμισης για τις 100 δόσεις όπως και αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ.

Μαραθώνιος συναντήσεων

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα συναντηθεί την Τετάρτη, στις 10.00 με τον Γκίκα Χαρδούβελη στο υπουργείο Εξωτερικών.

Την Τρίτη Σαμαράς και Βενιζέλος είχαν νέα συνάντηση στο Μαξίμου. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τόνισε πως οι εταίροι, παρ' ότι δέχονται πως τα οικονομικά αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά, είναι δύσπιστοι λόγω του πολιτικού και κοινωνικού κλίματος. Άρα, πρόσθεσε, η εσωτερική κατάσταση, που δυστυχώς είναι στείρα, αντιπαραγωγική, δυσκολεύει τη διαπραγμάτευση.

Ο κ. Βενιζέλος, όμως, δεν έμεινε στις βολές κατά του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά προχώρησε ένα βήμα ακόμη, λέγοντας: "Άρα το παιχνίδι είναι πολύ δύσκολο, πολύ σκληρό, πολύ συγκεκριμένο και πρέπει να διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις ενός αρραγούς εσωτερικού μετώπου".

Υπογράμμισε, δε, ότι το μήνυμα αυτό είναι πολύ καθαρό: ο λαός πρέπει να στηρίξει την προσπάθεια και η αντιπολίτευση πρέπει να αρθεί στο επίπεδο υπευθυνότητας και ωριμότητας, που απαιτούν οι συνθήκες -μια δήλωση που ερμηνεύτηκε ως κάλεσμα για επίδειξη συναίνεσης εκ μέρους της αντιπολίτευσης.

Τηλεδιάσκεψη ανάμεσα στα στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και τα στελέχη των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας πραγματοποιήθηκε για τα μεγέθη του Προϋπολογισμού του 2015, που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή την Παρασκευή. Σύμφωνα με κύκλους του υπ. Οικονομικών η συζήτηση ήταν θετική και θα συνεχιστεί.

Η τρόικα "βλέπει" δημοσιονομικό κενό για το 2015 ύψους 3,6 δισ. ευρώ, ενώ ζητεί αναθεώρηση της ρύθμισης για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, η οποία ψηφίστηκε από τη Βουλή.

"Σφίγγα" η Κομισιόν

"Η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα μόλις εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις", επανέλαβε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα.

Ερωτηθείσα σχετικά, απάντησε ότι οι συζητήσεις με τις ελληνικές Αρχές συνεχίζονται, έως ότου η Επιτροπή λάβει ικανοποιητικές απαντήσεις σε μία σειρά από πολιτικές και δράσεις.

Επανέλαβε ότι στόχος είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης, λέγοντας: "Εργαζόμαστε για την επιτυχή ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης που θα ανοίξει τον δρόμο για την περάτωση του προγράμματος προσαρμογής της χώρας".

Χαρδούβελης: Θυμηθείτε το Grexit

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έστειλε ένα μήνυμα σε τόνους που θύμιζαν άλλες εποχές, καθώς επανέφερε το διακύβευμα της διατήρησης της Ελλάδας στο ευρώ.

"Μπορώ να διαβεβαιώσω τους έλληνες πολίτες ότι θα κρατήσουμε την Ελλάδα στην ευρωπαϊκή οικογένεια» υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι «θα συνεχίσουμε τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, θα ενισχύσουμε τους θεσμούς, θα οργανώσουμε το κράτος, θα ανεβάζουμε διαρκώς το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων".

Έδωσε, δε, το στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης απέναντι στην τρόικα, λέγοντας ότι όλα αυτά "θα γίνουν σε συμφωνία με τους εταίρους μας· αυτό επιτάσσει το δημόσιο συμφέρον".

Ο υπουργός Οικονομικών δεν παρέλειψε, δε, να θυμίσει "τι έγινε πριν από λίγο καιρό, όταν βρεθήκαμε μπροστά στο χάος των αγορών και τι προσπάθεια κάναμε για να μαζέψουμε το κλίμα".

Κόντρες εντός κυβέρνησης

Τα τεντωμένα νεύρα προκαλούν ακόμα και ενδοκυβερνητικές τριβές, κυρίως ανάμεσα σε στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Ενδεικτική είναι η διαμάχη που προέκυψε την Τρίτη μετά από δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη που προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις στην Χ. Τρικούπη.

Με ανάρτησή του στο Facebook, ο πράσινος Δημήτρης Καρύδης, επιτέθηκε κατά του Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος είχε επιρρίψει την ευθύνη στο ΠΑΣΟΚ για την αποτυχία της πολυδιαφημισμένης ρύθμισης που αναμένει η αγορά.

"Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ κ Γεωργιάδης παρουσιάζεται στα κανάλια ως αυτόκλητος υπερασπιστής της Τρόικα κατηγορώντας το ΠΑΣΟΚ γιατί αντιδρά στην μείωση των κύριων συντάξεων, στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και στην αύξηση του ΦΠΑ στα τρόφιμα", ανέφερε.

"Ο κ. Γεωργιάδης ζητάει να κατεβάσουμε τα παντελόνια σε παράλογες απαιτήσεις. Επιτέλους ας τον μαζέψει κάποιος από το κόμμα του, γιατί υπονομεύει ευθέως τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Τελικά είναι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ ή της Τρόικα;" κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, διαμήνυσε ότι η κυβέρνηση δεν θα ανοίξει το ασφαλιστικό και δεν θα πάρει πίσω τις εκατό δόσεις για τα ληξιπρόθεσμα.

Όπως είπε, γίνεται μια διαπραγμάτευση "αλλά δεν θα κατεβάσουμε τα παντελόνια για να έρθει η τρόικα. Οι δανειστές δεν έχουν πάντα δίκιο. Έχουν πέσει έξω πολλές φορές σε δημοσιονομικά στοιχεία".

Ανέφερε ακόμη ότι η ρύθμιση για τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια θα κατατεθεί στη Βουλή από το νέο έτος, ενώ σχολίασε: "Σε τυχόν αδιέξοδο με την τρόικα, οι εκλογές δεν είναι λύση, αλλά δεν το αποφασίζω εγώ".

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή