facebook pixel

Τι λενε οι επιστημονες

Δίδυμος σεισμός ταρακούνησε την Αταλάντη

Δίδυμοι σεισμοί ανησύχησαν την Αταλάντη

Διπλή σεισμική δόνηση, μεγάλης έντασης και διάρκειας, σημειώθηκε στη 01:05, με επίκεντρο περιοχή 81 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Αθήνας και 28 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Χαλκίδας. Λίγα λεπτά αργότερα, στη 01:09, σημειώθηκε και δεύτερη δόνηση, με το ίδιο επίκεντρο και το ίδιο μέγεθος.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, και οι δύο δονήσεις είχαν μέγεθος 5,1 Ρίχτερ και εστιακό βάθος μόλις 10 χιλιόμετρα. Προηγουμένως, η αυτόματη λύση είχε δώσει μέγεθος 5,2 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ. 

Ο διπλός σεισμός έγινε αισθητός στην Αττική, αλλά και στους νομούς Βοιωτίας και Εύβοιας, καθώς και στην περιοχή της Φθιώτιδας.

Οι μετασεισμοί

Μέσα σε λίγα λεπτά, σημειώθηκαν δύο μετασεισμοί - των 3,8 Ρίχτερ στη 01:13 και των 3,4 Ρίχτερ στη 01:18.

Ο χορός των Ρίχτερ στη Χαλκίδα, όμως, δεν σταμάτησε εκεί, καθώς ακολούθησαν σεισμικές δονήσεις 2,8 Ρίχτερ στη 01:33, 2,5 Ρίχτερ στη 01:39, 3,7 Ρίχτερ στη 01:40, 3,4 Ρίχτερ στις 02:18, 3,3 Ρίχτερ στις 02:35 και 3,8 Ρίχτερ στις 02:53. 

Στις 03:13 σημειώθηκε ο μεγαλύτερος μέχρι τώρα μετασεισμός, με μέγεθος 4,1 Ρίχτερ.

Ανάστατοι οι κάτοικοι στη Χαλκίδα, μετά τους δύο ισχυρούς σεισμούς και την ακολουθία μετασεισμών βγήκαν στους δρόμους υπό το φόβο νέου μεγαλύτερου σεισμού.

Και στην περιοχή της Λαμίας, όμως, επικράτησε αναστάτωση, καθώς το επίκεντρο της διπλής ισχυρής σεισμικής δόνησης εντοπίστηκε στον βόρειο Ευβοϊκό, στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Μαλεσίνας (Φθιώτιδα) και του Προκοπίου (Εύβοια).

Σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής, όλες οι υπηρεσίες βρίσκονται σε επιφυλακή, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές ή τραυματίες.

Οι σεισμολόγοι

Όπως έγραψε στο Twitter ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας, το επίκεντρο της διπλής ισχυρής σεισμικής δόνησης εντοπίστηκε στο νότιο τμήμα του βορείου Ευβοϊκού στη νότια προέκταση του ρήγματος της Αταλάντης. 

Συμπλήρωσε ότι η διπλή σεισμική δραστηριότητα προήλθε από υποθαλάσσιο ρήγμα του οποίου οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν τις ακριβείς διαστάσεις και για αυτόν τον λόγο παρακολουθούν επισταμένα το φαινόμενο.

Από την άλλη, δεν αποκλείει έναν νέο μεγαλύτερο σεισμό από την περιοχή του Ευβοϊκού Κόλπου, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού ινστιτούτου Άκης Τσελέντης όπως δήλωσε σήμερα το πρωί. Ο κόσμος πρέπει να προσέχει, σημείωσε, γιατί η περιοχή που έδωσε τις δύο δονήσεις τα ξημερώματα είναι μεγάλης σεισμικότητας. 

Πάντως, ο κ.Τσελέντης διευκρίνισε ότι το επίκεντρο του σεισμού δεν προέρχεται από το ρήγμα της Αταλάντης, είναι πολύ κοντά σ' αυτό όμως. Εκτίμησε, επίσης, ότι σεισμοί σαν τους σημερινούς δεν μπορούν να το ενεργοποιήσουν.

Την άποψη ότι το επίκεντρο των σημερινών σεισμών δεν βρίσκεται στο ρήγμα της Αταλάντης αλλά λίγο νοτιότερα και κοντά σε αυτό, διατύπωσε και ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Γιώργος Δρακάτος.

Και ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας σε νεότερες δηλώσεις του το πρωί, είπε ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο ενεργοποίησης του γνωστού ρήγματος της Αταλάντης που είχε δώσει τον μεγάλο σεισμό του 1894, ή άλλων, γειτονικών ρηγμάτων από τον διπλό σεισμό, καθώς συνήθως κάτι τέτοιο γίνεται μόνο μετά από σεισμούς μεγαλύτερους από 6 Ρίχτερ.

Δεν έχουμε καμιά ένδειξη για άμεσα επερχόμενο μεγάλο σεισμό από τον εστιακό χώρο του Ευβοϊκού Κόλπου δήλωσε ο ομότιμος καθηγητής σεισμολογίας Βασίλειος Παπαζάχος. Όλη η χώρα μας είναι μια σεισμογενής περιοχή κι έτσι πρέπει να μάθουμε να ζούμε, σημείωσε και πρόσθεσε πως «εκτιμήσεις κάνουμε και εμείς οι σεισμολόγοι».

Αντίθετα, ο γιος του, καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, κινήθηκε στη γραμμή Τσελέντη λέγοντας ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να μην πρόκειται για τον κύριο σεισμό και πρέπει να είμαστε επιφυλακτκοί για τα επόμενα εικοσιτετράωρα.

"Έβλεπε" τους σεισμούς η ομάδα ΒΑΝ

Από τις 7 Αυγούστου είχαμε αναρτήσει στη διεθνή βάση του πανεπιστημίου του Κορνέλ ότι είχαμε προσεισμικά ηλεκτρικά κύματα για την περιοχή του Ευβοϊκού, δήλωσε το πρωί της Τρίτης ο ιδρυτής της ομάδας ΒΑΝ, Παναγιώτης Βαρώτσος. «Δεν ήταν κάτι που μας εξέπληξε, το αναμέναμε», δήλωσε χαρακτηριστικά στην τηλεόραση του ΑΝΤ1.

"Εμείς ενημερώνουμε την πολιτεία και την επιστημονική κοινότητα μόνο για περιπτώσεις ισχυρών σεισμικών δονήσεων της τάξεως των 6 Ρίχτερ", εξήγησε ο κ. Βαρώτσος για τις ενέργειες της ομάδας του. "Αν δεν είμαστε σίγουροι ότι πρόκειται για σοβαρές σεισμικές δονήσεις εμείς δεν θα είχαμε ειδοποιήσει", συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς αν ακόμα η ομάδα λαμβάνει παρόμοια σήματα για την περιοχή ο κ. Βαρώτσος σημείωσε ότι αν λάβουμε τέτοια σήματα αμέσως θα τα δημοσιεύσουμε όπως έχουμε κάνει όλες τις προηγούμενες φορές.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή