facebook pixel

Πορεία Πολυτεχνείου: Μαζική συμμετοχή, μεμονωμένα επεισόδια και τραυματίες

Πορεία Πολυτεχνείου: περισσότεροι από 25.000 διαδηλωτές

Με μεμονωμένα επεισόδια που είχαν ως αποτέλεσμα επτά τραυματίες, και με μαζική συμμετοχή από τους διαδηλωτές ολοκληρώθηκε η πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία, με την οποία κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι διαδηλωτές που συμμετείχαν στην πορεία υπερέβησαν τις 25.000. Ογκώδης ήταν η συμμετοχή στα μπλοκ του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ.

Τα μέτρα της Αστυνομίας ήταν δρακόντεια, με 7.000 αστυνομικούς να βρίσκονται επί ποδός.

Μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν στην περιοχή του Hilton ανάμεσα σε αντιεξουσιαστές και αστυνομικές δυνάμεις. Τα ΜΑΤ απώθησαν τους διαδηλωτές κάνοντας χρήση χημικών και κρότου λάμψης, όταν ομάδα που αποκόπηκε από τον κύριο όγκο της πορείας κινήθηκε κατά των αστυνομικών.

Ένταση σημειώθηκε και στους Αμπελόκηπους, κοντά στον Πύργο Αθηνών, ανάμεσα σε αστυνομικούς και διαδηλωτές, με αποτέλεσμα τα ΜΑΤ να κάνουν χρήση κρότου λάμψης και χημικών.

Από τα μικροεπεισόδια υπήρξαν επτά διαδηλωτές τραυματίες.

Διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων στη λεωφόρο Αλεξάνδρας.

Επεισόδια σημειώθηκαν και στα Εξάρχεια, μετά το τέλος της πορείας. Ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ και των μηχανοκίνητων ΔΕΛΤΑ τους ακολούθησαν, και στην οδό Στουρνάρη, στην πλατεία Εξαρχείων και στους παράπλευρους δρόμους υπήρξαν συμπλοκές. Οι δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ έκαναν χρήση δακρυγόνων και κρότου κλάμψης και προχώρησαν σε προσαγωγές.

Στις 21.00 στην πλατεία Εξαρχείων υπήρχαν μόνο διμοιρίες των ΜΑΤ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τραυματίστηκαν δύο δημοσιογράφοι από χτυπήματα αστυνομικών στη συμβολή των οδών Θεμιστοκλέους και Σουλτάνη.

Από τη σημερινή πορεία για το Πολυτεχνείο στην Αθήνα
Από τη σημερινή πορεία για το Πολυτεχνείο στην Αθήνα

Πριν από την πορεία, η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε τουλάχιστον 30 προληπτικές προσαγωγές.

Άνοιξαν οι σταθμοί του μετρό στο Σύνταγμα, τον Ευαγγελισμό, το Μέγαρο Μουσικής και τους Αμπελόκηπους που είχαν κλείσει λόγω της πορείας για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Κλειστός παραμένει ο σταθμός του μετρό στο Πανεπιστήμιο.

Η πορεία λεπτό προς λεπτό

20.00 Ολοκληρώθηκε η πορεία.

19.50 Μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν στη Θεσσαλονίκη και στο κέντρο της Πάτρας, κατά τη διάρκεια πορείας.

19.45 Τα μπλοκ του ΚΚΕ πέρασαν μπροστά από την αμερικανική πρεσβεία.

19.30 Χωρίς προβλήματα η αποχώρηση των διαδηλωτών από την Αλεξάνδρας. Προς τα Εξάρχεια οδεύει ένα μέρος της πορείας. Μεγάλη η συμμετοχή στα μπλοκ του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ που έφτασαν στην αμερικανική πρεσβεία. Εκτιμάται ότι φτάνουν τις 10.000 διαδηλωτών.

Από τη σημερινή πορεία για το Πολυτεχνείο στην Αθήνα
Από τη σημερινή πορεία για το Πολυτεχνείο στην Αθήνα

19.20 Στις φλόγες παραδόθηκαν κάδοι απορριμμάτων στην Αλεξάνδρας.

19.15 Μέσω της λεωφόρου Αλεξάνδρας αποχωρούν οι διαδηλωτές. Κυκλοφοριακό έμφραγμα στους δρόμους της Αθήνας.

19.05 Χρήση χημικών από τις δυνάμεις των ΜΑΤ εναντίον διαδηλωτών στη λ. Αλεξάνδρας.

19.00 Τα τελευταία μπλοκ της πορείας έφθασαν στην πρεσβεία. Ακολουθεί η ογκώδης πορεία του ΚΚΕ που κινήθηκε μόνο του και σε απόσταση από τους υπόλοιπους διαδηλωτές.

18.45 Χαμηλής έντασης επεισόδια σημειώθηκαν στο ύψος του Hilton όταν υπήρξε συμπλοκλή ανάμεσα σε διαδηλωτές από τα μπλοκ των αντιεξουσιαστών με τις δυνάμεις των ΜΑΤ. Έγινε χρήση χημικών και κρότου- λάμψης από τις διμοιρίες των ΜΑΤ προκειμένου να απωθήσουν τους διαδηλωτές.

18.30 Όπως έγινε γνωστό από αστυνομικές πηγές, πριν από την πορεία έγιναν πάνω από 30 προσαγωγές ατόμων από διάφορα σημεία της Αθήνας.  Οι προσαγωγές είχαν προληπτικό χαρακτήρα και οι προσαχθέντες οδηγήθηκαν στην Ασφάλεια για εξακρίβωση στοιχείων.

18.25 Σε σχήμα Π η περιφρούρηση των ΜΑΤ γύρο από τα μπλοκ των αντιεξουσιαστών.

18.20 Με μεγάλη πυκνότητα, τα πρώτα μπλοκ φτάνουν στην αμερικανική πρεσβεία. Ομάδα διαδηλωτών έκαψε μία σημαία της ΕΕ και μία σημαία των ΗΠΑ.

18.15 Μεγάλη η συμμετοχή των διαδηλωτών στα μπλοκ του ΚΚΕ που βρίσκονται στην ουρά της πορείας.

7.000 αστυνομικοί βρίσκονταν επί ποδός.
7.000 αστυνομικοί βρίσκονταν επί ποδός.

18.05 Στην τελική ευθεία υπό τους ήχους συνθημάτων η κεφαλή της πορείας. Το πρώτο μπλοκ είναι αυτό των Φοιτητικών Συλλόγων.

18.00 Σύμφωνα με τη ΝΕΡΙΤ, που επικαλείται αστυνομικές πηγές, ο αριθμός των διαδηλωτών υπερβαίνει τις 20.000. Άλλες πηγές κάνουν λόγο για 25.000 και άνω.

17.30 Τα πάντα κυλούν ήρεμα. Η κεφαλή της πορείας προσεγγίζει το Hilton.

17.15 Η κεφαλή της πορείας στο ύψος του Πολεμικού Μουσείου.

17.00 Ξεκίνησε η πορεία του βασικού κορμού των διαδηλωτών. Η Αστυνομία εκτιμά ότι οι διαδηλωτές ανέρχονται σε 8.000. Εκτιμήσεις από άλλες πηγές αναφέρουν ότι φτάνουν τις 15.000.

16.50 Τρία σημεία προσυγκέντρωσης για το ΠΑΜΕ. Κατά μήκος της Σταδίου οι προσυγκεντρώσεις όλων των μπλοκ.

16.45 Το μέγεθος των δυνάμεων της ΕΛ.ΑΣ και ο τρόπος με τον οποίο έχουν παραταχθεί στην πλατεία Συντάγματος προκαλεί αίσθηση.

16.30 Πληροφορίες του nooz αναφέρουν ότι η παρουσία της αστυνομίας είναι τόσο ισχυρή ώστε δίνεται η αίσθηση ότι οι αστυνομικοί είναι περισσότεροι από τους διαδηλωτές.

16.10 Έχοντας τοποθετήσει τη σημαία στο οδόστρωμα μπροστά από την πρεσβεία των ΗΠΑ, τα περίπου 150 μέλη της ΠΑΣΠ έψαλαν τον εθνικό ύμνο.

Πορεία Πολυτεχνείου: Μαζική συμμετοχή και μεμονωμένα επεισόδια
Πορεία Πολυτεχνείου: Μαζική συμμετοχή και μεμονωμένα επεισόδια

Κατόπιν επικράτησε μικρή ένταση, καθώς προσπάθησαν να θυροκολλήσουν ψήφισμα στην πρεσβεία, αλλά οι αστυνομικές δυνάμεις δεν τους το επέτρεψαν.

Σύμφωνα δε με την "εθιμοτυπία", ένα μέλος της ΠΑΣΠ έκρυψε τη σημαία για να μην την αποσπάσει κάποιος. Επί χρόνια η σημαία βρίσκεται στα χέρια της φοιτητικής παράταξης του ΠΑΣΟΚ.

16.00 Το μπλοκ της ΠΑΣΠ με την αιματοβαμμένη σημαία έφθασε στην αμερικανική πρεσβεία.

15.45 Με βήμα ταχύ, η ομάδα της νεολαίας του ΠΑΣΟΚ που φέρει την αιματοβαμμένη σημαία έφθασε στο ύψος του Hilton. Τα συνθήματα είναι "αδέλφια ζείτε εσείς μας οδηγείτε", "ζει, ζει, ο Τεμπονέρας ζει, με Πέτρουλα- Λαμπράκη μας οδηγεί", "Καρφί και πρόκα σε κάθε Καλαμπόκα".

15:35 Πληροφορίες για 15 με 20 προσαγωγές.

15.15 Η κεφαλή της πορείας με την αιματοβαμμένη σημαία στην πλατεία Κλαυθμώνος.

15.00 Ξεκίνησε η πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία.

14.30 Η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων είναι ισχυρή, αλλά ωστόσο διακριτική.  Κλειστοί είναι οι δρόμοι γύρω από το ΕΜΠ έως την πλατεία Κάνιγγος, καθώς και η περιοχή του κέντρου που περικλείεται από τις λεωφόρους Αλεξάνδρας, Πατησίων, Σταδίου, Βασιλίσσης Σοφίας και τους κάθετους δρόμους αυτών.

Επίσης, κλειστοί είναι οι σταθμοί του μετρό Σύνταγμα, Πανεπιστήμιο, Ευαγγελισμός, Μέγαρο Μουσικής και Αμπελόκηποι.

13.00 Έκλεισαν οι πύλες του Πολυτεχνείου.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή