facebook pixel

Αποστολη Rosetta: Αγωνια για τη μπαταρια του διαστημικου σκαφους προσεδαφισης

Θα "πεθάνει" πάνω στον κομήτη το Philae;

Αν δεν βρεθεί λύση το εγχείρημα θα μείνει στη σκιά

Ένα κρίσιμο και οριακό εγχείρημα καλούνται να πραγματοποιήσουν οι υπεύθυνοι του ρομπότ Philae, προκειμένου να το φέρουν σε σωστή θέση και να ενεργοποιήσουν τα επιστημονικά όργανά του, πριν εξαντληθεί η μπαταρία του.

Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα "Le Figaro", το γεγονός ότι το Philae βρίσκεται τις περισσότερες ώρες της ημέρας στη σκιά, αφού κατέληξε σε λάθος θέση μετά το πρόβλημα με τα άγκιστρά του, προβληματίζει ιδιαίτερα τους επιστήμονες, οι οποίοι, εντός των επόμενων ωρών, πιστεύουν πως θα έχουν εντοπίσει το ακριβές στίγμα της.

Ειδικότερα, οι υπεύθυνοι της αποστολής προσπαθούν να προσδιορίσουν τη θέση του Philae αξιοποιώντας τις ραδιοεπικοινωνίες του με το Rosetta, το οποίο απέχει τώρα αρκετά χιλιόμετρα από τον κομήτη, αργότερα όμως θα πλησιάσει και πιθανότατα θα εντοπίσει τελικά το σκάφος προσεδάφισης.

Στο μεταξύ, το ρομποτικό όχημα διαθέτει πάνω από 50 ώρες διάρκεια ζωής χωρίς να εκτεθεί στην ηλιακή ακτινοβολία, επισημαίνουν αξιωματούχοι της ESA. Σύμφωνα, όμως, με ανεπίσημες με πηγές του BBC, η επικοινωνία που θα έχουν οι μηχανικοί της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας με το Philae, το βράδυ της Παρασκευής, θα είναι η τελευταία, αν δεν βρεθεί λύση.

Για τη σωτηρία της αποστολής, οι αξιωματούχοι της ESA αναμένεται να δώσουν εντολή στο ρομπότ να κάνει μία ελαφριά στροφή, ώστε να στρέψει προς τον ήλιο τον μεγαλύτερο ηλιακό συλλέκτη του.

Ο επιστημονικός συνεργάτης της αποστολής Rosetta, Ζαν-Πιερ Μπιμπρίνγκ, προσπάθησε, πάντως, να καθησυχάσει τις ανησυχίες, λέγοντας ότι "τα περισσότερα όργανα του Philae εξασφάλισαν ήδη τις μετρήσεις για τις οποίες σχεδιάστηκαν. Εχουμε ήδη εκπληρώσει πολλές από τις επιστημονικές μας επιδιώξεις".

Περισσότερα για την κατάσταση του Philae θα ξεκαθαρισθούν σε συνέντευξη Τύπου που έχει προγραμματίσει για τις 15.00 ώρα Ελλάδας η ESA.

Προσπάθεια για λήψη δείγματος του κομήτη

Πέραν των παραπάνω, αξίζει να σημειωθεί ότι οι υπεύθυνοι εξετάζουν το ενδεχόμενο να δώσουν στο Philae εντολή να ενεργοποιήσει το τρυπάνι του, σε μια προσπάθεια να εξετάσουν δείγματα της επιφάνειας όσο προλαβαίνουν.

Πρόκειται, πάντως, για μια ριψοκίνδυνη απόπειρα, καθώς το ρομπότ δεν έχει αγκιστρωθεί σωστά στο έδαφος -οι εικόνες που μετέδωσε το ίδιο το Philae υποδηλώνουν ότι τα δύο πόδια του ακουμπούν στο έδαφος, αλλά το τρίτο αιωρείται στο κενό- και δεν αποκλείεται, όταν το τρυπάνι χτυπήσει την επιφάνεια του κομήτη, το Phile να εκτοξευτεί στο διάστημα.

Η πανοραμική φωτογραφία που έστειλε το Philae
Η πανοραμική φωτογραφία που έστειλε το Philae

Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα «Bild», το πιο ενδιαφέρον στοιχείο μέχρι στιγμής είναι ότι τα ραντάρ της συσκευής Philae ανίχνευσαν θερμότητα, η οποία είναι άγνωστο από πού προέρχεται. Το ενδιαφέρον έγκειται στο γεγονός ότι το μόνο που ξέρουν οι επιστήμονες για τον συγκεκριμένο κομήτη είναι ότι πρόκειται για μία διαστημική χιονόμπαλα.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή