facebook pixel

Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ζητησαν ονομαστικη και για τα κοκκινα δανεια

Πέρασαν οι ρυθμίσεις για ΕΝΦΙΑ και κόκκινα δάνεια

Σφοδρές αντιδράσεις από γαλάζια και πράσινα στελέχη για τον ΕΝΦΙΑ

Με 147 «υπέρ», 110 «κατά» και 2 «παρών» εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής η ρύθμιση για τις 100 δόσεις, από την οποίες εξαιρούνται οι απλήρωτες δόσεις του ΕΝΦΙΑ και του φόρου εισοδήματος, ενώ η ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια πέρασε με 165 «ναι», 83 «όχι» και 13 «παρών».

Κατά τη διάρκεια της ονομαστικής ψηφοφορίας, που ολοκληρώθηκε λίγα λεπτά μετά από τη μία το μεσημέρι, στην Ολομέλεια της Βουλής για την επίμαχη τροπολογία στη ρύθμιση των 100 δόσεων, που εξαιρεί τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ και την τελευταία δόση του φετινού φόρου εισοδήματος, υπέβαλε προς τον πρόεδρο της Βουλής την παραίτησή του από το βουλευτικό αξίωμα ο βουλευτής της ΝΔ Ανδρέας Ψυχάρης .

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τροπολογία για τον ΕΝΦΙΑ κατατέθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης παρά τις οξείες αντιδράσεις. Σύμφωνα με αυτή, μόνο η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ θα μπορεί να υπαχθεί στη ρύθμιση, καθώς και οι δύο πρώτες δόσεις του φόρου εισοδήματος.

Οι υπόλοιπες πέντε δόσεις του ΕΝΦΙΑ ως και τον Φεβρουάριο, καθώς και η τρίτη δόση του φόρου εισοδήματος, δεν θα υπαχθούν στη ρύθμιση. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ απάντησαν με αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία επί της τροπολογίας για τη ρύθμιση των επιχειρηματικών «κόκκινων» δανείων.

Οι αντιδράσεις

Το πρώτο "αντάρτικο" για τον ΕΝΦΙΑ εκδηλώθηκε από τον Απόστολο Κακλαμάνη.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κατήγγειλε τον κ. Χαρδούβελη για απαξίωση της Βουλής. Η απαξίωση αυτή "επιτρέπει στους δανειστές να ζητούν νόμο που μόλις τώρα ψηφίσαμε, να θέλουν τώρα να τον ψηφίσουμε διαφορετικά. Αυτό τώρα δεν θα γίνει τουλάχιστον από τον ομιλούντα".

"Η ψήφος μου στην κυβέρνηση είναι ψήφος ανοχής", πρόσθεσε.

Στη συνέχεια και ο Μιχάλης Κασσής άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να το καταψηφίσει.

Την προσωπική διαμαρτυρία της και συναδέλφων της "για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το υπουργείο Οικονομικών" εξέφρασε η Ντόρα Μπακογιάννη, με αφορμή την απευθείας κατάθεση της τροπολογίας για την εξαίρεση του ΕΝΦΙΑ, από τις 70 έως 100 δόσεις στην Ολομέλεια.

Να ζητήσει συγγνώμη ο Γκίκας Χαρδούβελης και "επιτέλους, κάποιος να πάει στο σπίτι του" είπε ο βουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Βλάχος. Αφού υπενθύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε ψηφίσει την τροπολογία, επέκρινε τους κυβερνητικούς χειρισμούς. "Προφανώς υπάρχει θέμα", τόνισε. "Χάσαμε επικοινωνιακά το όλο θέμα. Δεν μπορεί να συνεχίζεται αυτό".

Ο βουλευτής της ΝΔ, Χρήστος Δήμας, εξέφρασε τη δυσφορία του μιλώντας για "πολύ μεγάλο πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση".

Σε κακή συνεννόηση του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη και της γενικής γραμματέως Δημοσίων Εσόδων Κατερίνας Σαββαΐδου απέδωσε, μέσω του Σκάι, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με την τροπολογία για τις 100 δόσεις, στην οποία τελικά δεν θα ενταχθούν οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ και οι υπόλοιπες δόσεις του φετινού φόρου εισοδήματος.

Μίλησε επίσης για «αλαλούμ» μεταξύ του Χαρδούβελη - Σαββαΐδου, προσθέτοντας ότι το πρόβλημα θα μπορούσε να ξεπεραστεί με μια απλή νομοτεχνική ρύθμιση και «να μην στεναχωρηθούμε όλοι».

«Μέσα σε ένα φόρτο εργασίας πιθανώς να έγινε μια αβλεψία», σχολίασε, μιλώντας επίσης στονΣκάι ο υπουργός Εσωτερικών Αργύρης Ντινόπουλος και συμπλήρωσε πως «όταν υπάρχει τέτοια πίεση» από τους εταίρους «μπορεί να γίνει κάποιο λάθος».

Για «αυτογκόλ» της κυβέρνησης έκανε όμως λόγο από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Καρύδης, υπογραμμίζοντας όμως πως ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν μπορεί να κάνει τον τιμητή» έναντι της κυβέρνησης.

Να αναζητηθούν και να αποδοθούν ευθύνες εκεί που υπάρχουν ζήτησαν, μιλώντας στο MEGA, η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Εύη Χριστοφιλοπούλου και η βουλευτής ΝΔ Φωτεινή Πιπιλή.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή