facebook pixel

Και το ΝΑΤΟ αναφερει κινηση ρωσικων στρατευματων στην Ουκρανια

Ουκρανία: Το Κίεβο προετοιμάζεται για πόλεμο

Ουκρανία: Ανησυχίες για ενδεχόμενη κλιμάκωση της έντασης

Ο Οργανισμός Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ) ανακοίνωσε, την Τετάρτη, ότι υπάρχουν ενδείξεις πως ρωσικά στρατεύματα εισέρχονται στην Ουκρανία. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση του Κιέβου δήλωσε ότι προετοιμάζεται για πόλεμο, στα ανατολικά της χώρας. Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών προειδοποίησε για το ενδεχόμενο κλιμάκωσης της κατάστασης.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το ΝΑΤΟ αναφέρεται ότι ρωσικά τεθωρακισμένα οχήματα, πυροβολικό, εναέρια αμυντικά συστήματα, καθώς επίσης και ρωσικά στρατεύματα μάχης εισέρχονται στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με αναφορές παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), έχει εντοπιστεί κίνηση μεγάλης κλίμακας στρατευμάτων στην περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει σαφές από πού προέρχονται τα στρατεύματα αυτά.

Ο ανώτατος συμμαχικός διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, συνταγματάρχης Φίλιπ Μπρίντλοβ, δήλωσε ότι, κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών, ο Οργανισμός Βορειοατλαντικού Συμφώνου «έχει παρατηρήσει 'ιδίοις όμμασι' όσα έχει περιγράψει ο ΟΑΣΕ».

Διάψευση από Ρωσία

Εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας απέρριψε αμέσως τις αναφορές αυτές, χαρακτηρίζοντάς τες αβάσιμες. Από την πλευρά του, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, κατηγόρησε το ΝΑΤΟ ότι προσπαθεί να περάσει μία ιδεολογία που είναι σφοδρά αντιρωσική, και ότι οι αυξανόμενες εντάσεις στην περιοχή έχουν αναγκάσει τη Μόσχα να ενισχύσει την στρατιωτικής της παρουσία στην Κριμαία. 

Σχετικά:

«Ένας από τους κύριους στόχους μας είναι να σχηματίσουμε μια ολοκληρωμένη κοινή δύναμη στην Κριμαία», δήλωσε ο Σοϊγκου κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με αξιωματούχους του στρατού. «Έχουμε υπογράψει τις ειρηνευτικές συμφωνίες, τις οποίες τηρούμε, είτε μας αρέσει είτε όχι», δήλωσε ο Εντουάρντ Μπασούριν, ανώτερος διοικητής της πολιτοφυλακής στο Ντόνετσκ. 

Κίεβο: "Καθήκον να προετοιμαστούμε για μάχη"

Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Στέπαν Πόλτορακ, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου στο Κίεβο ότι κύριο καθήκον των ενόπλων δυνάμεων «είναι να προετοιμαστούν για μάχη», καθώς οι φιλορώσοι αντάρτες συγκεντρώνουν στρατεύματα, μετέδωσαν μέσα ενημέρωσης της χώρας αυτής. 

Το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι αυτονομιστές και ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν τη συγκέντρωση στρατευμάτων στις ανατολικές περιοχές της χώρας τις οποίες ελέγχουν. 

Ο Ουκρανός πρωθυπουργός, Αρσένι Γιάτσένιουκ διαβεβαίωσε ότι το Κίεβο κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για την αποκλιμάκωση της κατάστασης. «Δεν θέλω ο κόσμος να πάσχει από αχρωματοψία – η κόκκινη γραμμή έχει παραβιαστεί- όχι δεκάδες αλλά εκατοντάδες φορές», είπε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης. 

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ επανέλαβε το αίτημα της Μόσχας για ένα «σταθερό και άμεσο διάλογο» μεταξύ του Κιέβου και των αυτονομιστών, ενώ, από τη Νέα Υόρκη, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών εξέφρασε βαθύτατες ανησυχίες για το ενδεχόμενο κλιμάκωσης των εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών και την επανάληψη των βίαιων συγκρούσεων στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας. 

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή