facebook pixel

Τασουλας: Μπορει να ειναι και ο Μ. Αλεξανδρος ο νεκρος στην Αμφιπολη

Αμφίπολη: Πώς θα "δουν" οι επιστήμονες το πρόσωπο του νεκρού;

Το DNA θα δώσει απαντήσεις για τον νεκρό της Αμφίπολης - Ο Τασούλας δεν απέκλεισε τον Μέγα Αλέξανδρο

Η επιστήμη, πλέον, είναι εκείνη που θα δώσει απάντηση στο ερώτημα «ποιος είναι τελικά ο νεκρός της Αμφίπολης».

"Οι επιστήμονες και οι ανθρωπολόγοι μπορούν να δώσουν σύντομα απαντήσεις για την ταυτότητα του νεκρού στο Τύμβο Καστά", επισήμανε, στην πρωινή εκπομπή του Mega, ο υπουργός Πολιτισμού, Κωνσταντίνος Τασούλας, ο οποίος δεν απέκλεισε, μάλιστα, το ενδεχόμενο ο νεκρός να είναι ο Μέγας Αλέξανδρος.

"Το DNA που υπάρχει στα οστά του τύμβου Καστά αναμένεται να δώσει σύντομα απαντήσεις. Μπορούμε να κάνουμε και ψηφιακή απεικόνιση του προσώπου του, υποστηρίζουν οι επιστήμονες, από τη στιγμή που έχει βρεθεί ολόκληρη οδοντοστοιχία", τόνισε ο κ. Τασούλας, μιλώντας για τη χθεσινή ανακάλυψη στην Αμφίπολη.

"Οι ανθρωπολόγοι που θα πάρουν τώρα τη σκυτάλη θα αποφανθούν γι' αυτό", πρόσθεσε ο υπουργός Πολιτισμού. 

Σημείωσε, επίσης, πως είναι προφανές ότι υπήρξε μετακίνηση των οστών, λέγοντας χαρακτηρισιτκά ότι "τα οστά δεν περπατάνε μόνα τους", και πρόσθεσε ότι "η ανασκαφή μετατρέπεται σε συστηματική ανασκαφή, θα πάρει άλλους ρυθμούς".

Ερωτηθείς για την πιθανή ύπαρξη λίστας ονομάτων στους οποίους αποκλείεται να ανήκει ο σκελετός σημείωσε ότι "δεν είχαμε μια λίστα που μας έλεγε ότι θα βρούμε το ψηφιδωτό, δεν είχαμε μια λίστα που μας έλεγε ότι θα βρούμε τις Καρυάτιδες, δεν υπήρχε μια λίστα που μας έλεγε ότι θα βρούμε τα υπέροχα ζωγραφισμένα επιστύλια. Τηρήσαμε την παρακολούθηση της σκαπάνης, ακολουθούμε τη σκαπάνη και μετέχουμε και στη γοητεία του απροσδόκητου".

Σχετικά:

Θα μιλήσει το DNA και ο άνθρακας

Εν τω μεταξύ, παγκόσμιο είναι το δέος από τη νέα εντυπωσιακή αποκάλυψη στο μνημείο στον τύμβο Καστά, στην Αμφίπολη, κυρίως επειδή, οι επιστήμονες θα έχουν, τώρα, τη δυνατότητα -σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα- να έχουν στα χέρια τους την "ταυτότητα" του κατά τα φαινόμενα επιφανούς νεκρού που φιλοξενούσε ο τάφος.

Ειδικότερα, εξειδικευμένοι επιστήμονες, αναλύοντας το DNA και με σύμμαχο τη ραδιοχρονολόγησης με άνθρακα 14, εκτιμάται ότι θα είναι σε θέση να δώσουν απαντήσεις, αναφορικά με τον νεκρό του τάφου, σε λιγότερο από τρεις μήνες, σύμφωνα με δηλώσεις του διευθυντή του Εργαστηρίου Αρχαιομετρίας του Ερευνητικού Κέντρου "ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ", Γιάννη Μανιάτη, στο Έθνος.

Επιπλέον, αποκρυπτογραφώντας το μυστήριο του σκελετού, οι ειδικοί δεν αποκλείεται, εκτός από το να βρουν το γενετικό υλικό του νεκρού, να εντοπίσουν ακόμη και συγγένειές του -αν υπάρχουν- με τους νεκρούς στην Βεργίνα, για τους οποίους υπάρχει, ήδη, βάση δεδομένων.

Κατά τα λεγόμενα του κ.Μανιάτη, η ραδιοχρονολόγηση με άνθρακα 14 μπορεί να προσδιορίσει τη χρονική περίοδο που έζησε ο νεκρός, με χρονική απόκλιση 100-150 χρόνων. Μάλιστα, όσο πιο σύγχρονο είναι το εύρημα τόσο μικρότερη θα είναι η απόκλιση.

Πιο απλό το έργο των ανθρωπολόγων

Από την άλλη, η ανθρωπολογική εξέταση μπορεί να παράσχει πιο άμεσα αποτελέσματα, όπως να προσδιορίσει το φύλο του νεκρού (από μελέτη της γωνίας του σαγονιού, της λεκάνης, της οδοντοστοιχίας κ.α.) σε μόλις 24 ώρες, και σε περίοδο 30 ημερών να έχει προσδιορίσει το ύψος και την ηλικία του, σύμφωνα με δηλώσεις του ανθρωπολόγου Θεόδωρου Αντίκα, στο ίδιο μέσο.

Στο γεγονός αυτό βοηθά η "προέλευση" του νεκρού, δηλαδή το γεγονός ότι δεν φαίνεται να έχει υπάρξει καύση του, αλλά απλός ενταφιασμός του. Βοηθητικό είναι, επίσης, το γεγονός ότι έχει αναβρεθεί και το κρανίο του νεκρού με τη γνάθο.

Το τελευταίο, ίσως κρύβεται πίσω και από την αισιοδοξία της εκπροσώπου της ανασκαφής, Άννας Παναγιωταρέα, η οποία υποστήριξε ότι στο μέλλον, δεν αποκλείεται να γίνει και ανασύνθεση του προσώπου του νεκρού.

Πιο μετριοπαθής ήταν η κ. Μενδώνη, η οποία, παρά την αισιοδοξία αρκετών επιστημόνων, συνέστησε υπομονή, τονίζοντας ότι, συχνά, οι σχετικές ανακοινώσεις γίνονται ακομα και 6 με 7 χρόνια μετά την ανακάλυψη του σκελετού.

Σημειώνεται ότι σκελετός φυλάσσεται στα εργαστήρια του Μουσείου της Αμφίπολης, και όταν επιλεγεί η επιστημονική ομάδα που θα κάνει τις εξειδικευμένες αναλύσεις, θα μεταφερθεί σε εργαστήριο.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή