facebook pixel

ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ, ΘΑ ΑΠΑΙΤΗΘΟΥΝ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ, ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ

Μνημόνιο ή επιτήρηση;

Είτε με μνημόνιο είτε υπό επιτήρηση, θα απαιτηθούν μεταρρυθμίσεις και αξιολογήσεις

Συνεχίζεται το σκληρό πόκερ, μεταξύ Ελλάδας και Τρόικας, και όλα τα πιθανά σενάρια για την επόμενη μέρα της εξόδου της χώρας από το Μνημόνιο αναμένεται να τεθούν επί τάπητος, στο σημερινό Eurogroup, ενώ οι αποφάσεις είναι πιθανόν να ληφθούν στις 8 Δεκεμβρίου, στην επόμενη και πιο κρίσιμη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών.

Εξάλλου, η τρόικα κρατά το χαρτί της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, ως μέσο πίεσης για ελαστικότερες αποφάσεις αναφορικά με την επόμενη ημέρα. 

Στις αλλεπάλληλες συζητήσεις που διεξάγονται στις Βρυξέλλες, εδώ και έναν περίπου μήνα, οι επιλογές για την χώρα μας ήταν μεταξύ δύο προληπτικών γραμμών στήριξης, της PCCL και της ECCL, από την πλευρά των εταίρων.

Βεβαίως, η ελληνική κυβέρνηση προώθησε και το δικό της σχέδιο, μια γραμμή στην οποία μαξιλάρι θα αποτελέσουν τα 11,4 δισ. ευρώ του ΤΧΣ καθώς και τα κέρδη που αναμένονται από το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, SMP, που υπολογίζονται στα 6 δισ. ευρώ.

Οι ενστάσεις που υπάρχουν για την ελληνική πρόταση, έχουν να κάνουν με το ότι κρίνεται ότι τελικό ποσό δεν επαρκεί ώστε να δημιουργηθεί μια ζώνη ασφαλείας που θα ωθήσει τις αγορές να δανείσουν τη χώρα μας με ικανοποιητικά επιτόκια.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι θεωρείται δεδομένο ότι στο ΤΧΣ πρέπει να παραμείνει κάποιο μικρό ποσό δεσμευμένων κεφαλαίων για την περίπτωση κεφαλαιακής ενίσχυσης των μικρότερων τραπεζών.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας στη διετία 2014 – 2015 τοποθετούνται στα 25 δισ. ευρώ.

Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2015 έχουν εγγραφεί 9 δισ. ευρώ, που θα καλυφθούν από τις αγορές. 

Δεδομένης της συγκυρίας με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου να έχει εκτοξευθεί και πάλι, η έξοδος στις αγορές δεν μπορεί να θεωρηθεί εύκολη.

Τι επιδιώκει η Ελλάδα

Οι χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών στο Reuters είναι αποκαλυπτικές των ελληνικών επιδιώξεων. Η ελληνική κυβέρνηση, όπως προκύπτει και από τις δηλώσεις του Γκίκα Χαρδούβελη θα ήθελε:

 • Ένα δίχτυ ασφαλείας υπό μορφή προληπτικής πιστωτικής γραμμής στην οποία θα έχει πρόσβαση για μια ενδιάμεση περίοδο 6-12 μηνών μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και μέχρι την πλήρη απεξάρτηση από τη χρηματοδοτική κάλυψη των εταίρων.
 • Να μην πάρει έξτρα χρήματα από το ΔΝΤ, ακόμα και με γραμμή προληπτικής πίστωσης. Στο καλύτερο σενάριο το ΔΝΤ είναι εκτός κάδρου χρηματοδότησης και μετέχει ως «παρατηρητής» στις εξάμηνες αξιολογήσεις.

Ποιες είναι οι προβλεπόμενες προληπτικές γραμμές στήριξης

 1. Η Precautionary Conditioned Credit Line (PCCL), η προληπτική πιστωτική γραμμή υπό όρους, είναι η πιο σκληρή. Μέσα στις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται για να μπορέσει μία χώρα να λάβει το PCCL είναι οι εξής:
  • Να έχει βιώσιμο Δημόσιο Χρέος
  • Να σέβεται τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης - Κράτη σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος μπορούν να ενταχθούν αν εφαρμόζουν τις συστάσεις του Συμβουλίου
  • Να έχει μια σειρά επιτυχημένων εξόδων στις αγορές με λογικούς όρους
  • Να έχει διατηρήσιμη εξωτερική θέση
  • Να μην υπάρχουν κεφαλαιακά προβλήματα στις τράπεζες, που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν κινδύνους για τη σταθερότητα του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος
  • Η χώρα θα πρέπει να συνεχίσει να πληρεί τα παραπάνω κριτήρια και αφότου δοθεί η PCCL
 2. Η Enhanced Conditions Credit Line ( ECCL) από την άλλη, αφορά χώρες που δεν πληρούν τα κριτήρια για την πρώτη, στην οποία ενττάσσεται και η Ελλάδα.

  • Βασική προϋπόθεση είναι η χώρα να έχει ισχυρά δημοσιονομικά και οικονομικά στοιχεία. 
  • Εκτός από την επιτήρηση που υπάρχει και στην πρώτη επιλογή, η χώρα είναι αναγκασμένη να υιοθετήσει διορθωτικά μέτρα για την αντιμετώπιση των αδυναμιών που έχει (δηλαδή τα κριτήρια που δεν πληρεί για το PCCL) όταν κριθεί απαραίτητο από την Κομισιόν, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η ομαλότητα χρηματοδότησης από τις αγορές και να συνεχίσει να διατηρεί τις αρχικές προϋποθέσεις ένταξης στο συγκεκριμένο εργαλείο. 
  • Στην ECCL υπάρχει ανοικτό παράθυρο επιβολής μέτρων, αλλιώς θα διακόπτεται η χρηματοδότηση.

Θα υπογράψουμε νέο Μνημόνιο;

Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα θα είναι υπό την ενισχυμένη εποπτεία της Κομισιόν, μαζί με την ΕΚΤ και άλλα σώματα της ΕΕ και - αν κριθεί απαραίτητο - και του ΔΝΤ.

Μπορεί να είναι λιγότερο στενή η εποπτεία από αυτήν του προγράμματος της Τρόικας τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια, ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει και πάλι να υπογράψει Μνημόνιο και θα τεθεί υπό εποπτεία και αξιολογήσεις.

Σύμφωνα με το καταστατικό του ΕSM, και οι δύο γραμμές προϋποθέτουν την υπογραφή Memorandum of Understanding (MoU), δηλαδή «Mνημονίου», το οποίο υπογράφεται από την Κομισιόν και περιλαμβάνει τους όρους και τις συνθήκες στήριξης, με την επιτήρηση να έχουν Κομισιόν και ΕΚΤ. Οι όροι αυτών των εργαλείων είναι αυστηροί.

Το ΔΝΤ θα συμμετέχει στην ενισχυμένη εποπτεία της Ελλάδας, ωστόσο δεν θα είναι στην μπροστινή θέση, καθώς τον κεντρικό ρόλο τον έχει η Κομισιόν. 

Για ότι θέματα έχει το ΔΝΤ με την Ελλάδα, με λίγα λόγια, θα απευθύνεται στην Κομισιόν.

Με πληροφορίες από το toc.gr και το euro2day.gr

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή