facebook pixel

Ντόροθι Κινγκ: Μνημείο λατρείας για τον Μ. Αλέξανδρο η Αμφίπολη

Για τον Μέγα Αλέξανδρο το μνημείο στην Αμφίπολη, επιμένει η Ντόροθι Κινγκ

Την εκτίμηση της, ότι ο Τύμβος Καστά στην Αμφίπολη δημιουργήθηκε προς τιμήν του Μεγάλου Αλεξάνδρου και με την ελπίδα να μεταφερθούν εκεί τα οστά του, εξέφρασε η αμερικανίδα αρχαιολόγος Ντόροθι Κινγκ, μιλώντας στη ΝΕΡΙΤ.

Η κ. Κινγκ σχολίασε ότι, με βάση τα ευρήματα που έχουν ανακοινωθεί επισήμως, κρίνοντας τα όχι μεμονωμένα αλλά συνολικά, μπορούμε βασίμως να εικάσουμε ότι πρόκειται για τόπο λατρείας για τον Μ. Αλέξανδρο, ο οποίος λατρευόταν σαν Θεός στην περιοχή.

Τόνισε ότι ο Μ. Αλέξανδρος είχε ταφεί στην Αίγυπτο, ωστόσο δόθηκε για μάχη για να μεταφερθεί η σορός του στην Αμφίπολη. Η ίδια εκτιμά ότι στον Τύμβο θα βρεθεί ενδεχομένως ένα σύμπλεγμα τάφων, ενώ απέκλεισε να είναι η Ολυμπιάδα το πρόσωπο που έχει ενταφιαστεί στο μνημείο.

Στον αντίποδα, ο αρχαιολόγος Τέρενς Κλαρκ, επιμελητής Δυτικών Πολιτισμών στο καναδικό Μουσείο Ιστορίας της Οτάβας, εκτίμησε ότι “εάν έπρεπε να στοιχηματίσω, θα μάντευα ότι ο ένοικος του τάφου της Αμφίπολης είναι η μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Ολυμπιάδα, καθώς υπάρχουν αρκετές ενδείξεις στην κατεύθυνση αυτή”.

Στο περιθώριο εκδήλωσης στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, για την παρουσίαση της περιοδείας στη Βόρειο Αμερική της έκθεσης “The Greeks: Agamemnon to Alexander the Great”, ο Κλαρκ τόνισε ότι από την ανασκαφή στον μεγαλοπρεπή τύμβο Καστά αναδύονται εξαιρετικά γλυπτά και συγκινητικά ευρήματα.

“Αυτό καθεαυτό το μνημείο είναι πολύ σημαντικό, ασχέτως με ποιο κομμάτι της ιστορίας θα συνδεθεί τελικά”, είπε, εκτιμώντας ότι από το μέγεθος του ταφικού μνημείου προκύπτει ότι ο ένοικός του πρέπει να είναι κάποια εξαιρετικά σημαντική προσωπικότητα και φαίνεται λογικό να είναι η μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

"Ας μην προεξοφλούμε τίποτα για την Αμφίπολη"

“Συνεχίζεται η ανασκαφή στο όρυγμα και έχουμε προχωρήσει μόλις σε βάθος 25 μέτρων, αφού η διάμετρος είναι εκατοντάδες μέτρα. Ενδείξεις θα έχουμε μόλις ολοκληρωθεί η έρευνα του ορύγματος” δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Πολιτισμού, Κ. Τασούλας.

Μάλιστα εμμέσως πλην σαφώς επιβεβαίωσε ότι το επόμενο στάδιο περιλαμβάνει γεωλογική έρευνα σε ολόκληρο τον λόφο Καστά που επί της ουσίας δημιουργεί έναν τύμβο στον χώρο που περιβάλλεται από τον τεραστίων διαστάσεων περίβολο που αγγίζει το μισό χιλιόμετρο.

“Από εκεί και πέρα, ο υπόλοιπος τύμβος δεν έχει εξερευνηθεί, αλλά θα έχουμε μια συνολική εικόνα όλων των χώρων. Πριν το μωσαϊκό και τις Καρυάτιδες και την τέχνη των μαρμάρων, ποιος είχε προεξοφλήσει όλα αυτά; Συνεπώς, μην προεξοφλούμε τίποτε. Όπως είναι τώρα το μνημείο, η εικόνα του και η αξία του, το καθιστούν μοναδικό” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Την Τετάρτη η ανασκαφή προχώρησε σε μεγαλύτερο βάθος. Ήδη έχουν αφαιρεθεί από την περίεργη τάφρο κάτω από το πάτωμα του τρίτου θαλάμου χώματα σε βάθος 1,5 μέτρου.

Τα ερωτήματα είναι δεκάδες και μέσα στις επόμενες ώρες ή μέρες οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι ίσως έχουν κάποιες απαντήσεις.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή