facebook pixel

Να εξασφαλιστει η κανονικη λειτουργια των σχολειων

Εισαγγελική παρέμβαση για τα υπό κατάληψη σχολεία

Μειώθηκε ο αριθμός των μαθητικών καταλήψεων

Την παρέμβαση των εισαγγελέων της χώρας για τις καταλήψεις στα σχολεία ζητεί η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη με εγκύκλιό της προς τις Εισαγγελίες Εφετών και Πρωτοδικών, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των σχολικών μονάδων.

Αφού μνημονεύει την εγκλύκλιο Τέντε, ζητεί να εξασφαλιστεί η κανονική λειτουργία των σχολείων και η αποτροπή των χαμένων ωρών.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Τέντες, στην εγκύκλιό του, επισήμαινε ότι σε εξαιρετικές περιπτώσεις που πραγματοποιούνται καταστροφές στα σχολεία, πρέπει να παραπέμπονται στο αυτόφωρο οι εξωσχολικοί ενήλικες δράστες, ενώ σε περιπτώσεις «εξεζητημένης εγκληματικής» συμπεριφοράς από ανήλικους μαθητές να ερευνάται εάν υπάρχει παραμέληση εποπτείας από τους γονείς τους, έτσι ώστε να ασκηθεί σε βάρος τους ποινική δίωξη.

Στα 364 τα σχολεία υπό κατάληψη

Μειώθηκε ο αριθμός των μαθητικών καταλήψεων, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το υπουργείο Παιδείας από τις περιφερειακές διευθύνσεις. Ο συνολικός αριθμός των σχολείων υπό κατάληψη, ανήλθε σε 364 από 500 και πλέον. 

Σε δηλώσεις του το πρωί στον Ant1, ο υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος υπερασπίστηκε τις κινητοποιήσεις ως μέσο έκφρασης της ελευθερίας αλλά ξεκαθάρισε πως «αν συνεχιστούν οι καταλήψεις θα γίνουν αναπληρώσεις τα Σάββατα, κατά τη διάρκεια των χριστουγεννιάτικων διακοπών και αντί της πενθήμερης εκδρομής» δήλωσε ο υπουργός Παιδείας.

Διευκρίνισε σχετικά με την παρέμβαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου πως «δεν καλέσαμε εμείς την εισαγγελέα, απλώς υπενθυμίσαμε τι προβλέπεται για την αναπλήρωση των χαμένων ωρών». Αναφερόμενος στο θέμα των κενών στα σχολεία σημείωσε ότι «γίνονται προσπάθειες να καλυφθούν έστω και χωρίς χρήματα». Υποστήριξε ότι «οι μαθητές έχουν δίκιο, αλλά υπάρχει και το δίκιο μιας πολιτείας που δεν έχει χρήματα».

Μιλώντας για το ζήτημα της τράπεζας θεμάτων τόνισε ότι δε θα γίνουν αλλαγές και υπερασπίστηκε το σύστημα λέγοντας ότι «η τράπεζα θεμάτων προσπαθεί να αναπτύξει το κριτικό πνεύμα. Είναι θέματα που προσαρμόζονται στη διδακτέα ύλη».

Σημείωσε ότι «η διδακτέα ύλη θα μειωθεί» και, σε αντίθεση με την περασμένη σχολική χρονιά που η τράπεζα θεμάτων δόθηκε στα σχολεία λίγο πριν τις εξετάσεις, «φέτος θα δοθεί από τώρα και τα θέματα θα είναι προσαρμοσμένα στη διδακτέα ύλη».

Στόχος, υποστήριξε, «είναι να φύγουν οι μαθητές από τα φροντιστήρια».

Ο υπουργός εξάλλου δεν έκρυψε την ανησυχία του για το γεγονός, ότι έως τις 17 Νοεμβρίου μεσολαβούν δύο εβδομάδες. 

«Εκείνο που μας ανησυχεί είναι ότι αυτό έχει προοπτική 17 Νοεμβρίου, δηλαδή πολλών ημερών. Η προοπτική, μου είπαν, με κριτήριο τα περσινά ή τα προπέρσινα είναι κάπου 1.000 σχολεία στην επικράτεια να κάνουν αυτή την κατάληψη, τη διακοπή της λειτουργίας. Είναι 13.300 οι σχολικές μονάδες στην χώρα, είναι το 1/13. Το 1/13 των παιδιών θα πάρουν 15 μέρες λιγότερης εκπαίδευσης με ό,τι αυτό συνεπάγεται ειδικά για τις κρίσιμες τάξεις του Λυκείου» σημείωσε.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Παιδείας, Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος, προειδοποίησε, ότι εάν ενταθεί το φαινόμενο θα τροποποιηθεί το Προεδρικό Διάταγμα με την ένταξη στο πρόγραμμα αναπλήρωσης αργιών, σχολικών εκδρομών ή και Σαββάτων».

Σήμερα, πάντως, τα σχολεία όλης της χώρας θα μείνουν κλειστά, καθώς θα διεξαχθούν εκλογές για την ανάδειξη των αιρετών εκπροσώπων στα υπηρεσιακά συμβούλια των εκπαιδευτικών.

Λιγότερες οι καταλήψεις στη Δυτική Ελλάδα

Μειώθηκε την Τρίτη ο αριθμός των υπό κατάληψη σχολείων σε Αχαΐα, Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της περιφερειακής διεύθυνσης εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας, τα υπό κατάληψη γυμνάσια και λύκεια φθάνουν τα 48, ενώ τη Δευτέρα τα κατειλημμένα από μαθητές σχολεία, ξεπερνούσαν τα 100. 

Ειδικότερα υπό κατάληψη βρίσκονται 15 σχολεία στην Αχαΐα, 20 στην Ηλεία και 13 στην Αιτωλοακαρνανία.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Γιώργος Παναγιωτόπουλος, «η μείωση του αριθμού των υπό κατάληψη σχολείων δείχνει ότι πρυτανεύουν η λογική και η ψυχραιμία». 

Αναπλήρωση των χαμένων διδακτικών ωρών το Πάσχα
Αναπλήρωση των χαμένων διδακτικών ωρών το Πάσχα

Σχολικές καταλήψεις μέσω Facebook

Την ώρα που το κίνημα των σχολικών καταλήψεων φουντώνει, οι μαθητές εντείνουν τον αγώνα τους ενάντια στο νέο σύστημα που εισάγει ο υπουργός Παιδείας με τη βοήθεια των social media και συγκεκριμένα το Facebook.

Οι μαθητές, οι οποίοι διαμαρτύρονται κυρίως για την Τράπεζα Θεμάτων και το σύστημα των εξετάσεων στο Λύκειο, οργανώνουν τις καταλήψεις τους και ενδυναμώνουν τον αγώνα τους μέσα από τον γνωστό ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης και έχοντας ως βασικό σύνθημα: «Λέμε όχι στο νέο σύστημα και κάνουμε κάτι γι' αυτό».

Όλα ξεκίνησαν την περασμένη Κυριακή με τη δημιουργία της ομάδας «ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΚΑΤΑΛΗΨΗ, ΟΧΙ ΣΤΟ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ» στο Facebook στην οποία προσκλήθηκαν περισσότερα από 194.000 άτομα.

Εκεί οι μαθητές απηύθυναν έκκληση για συμμετοχή στην πορεία διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο Σύνταγμα, ενώ μέχρι και σήμερα πολλοί οργανώνουν μέσα από αυτή τις καταλήψεις τους αλλά και αναρτούν φωτογραφίες από τα κλειστά τους σχολεία.

Μάλιστα, σε νέα ανάρτηση στη σχετική σελίδα, οι μαθητής αναφέρουν ότι 500 σχολεία τελούν υπό κατάληψη, τονίζοντας ότι αυτό σημαίνει πως όλοι πήραν το μήνυμά τους.

«Πήραν το μήνυμα μας, οπότε κατάληψη και αύριο και μέχρι εκεί. Κρατήστε ημέρες καθώς θα κάνουμε και άλλες παρόμοιες κινητοποιήσεις σαν αυτές. 

Υ/Γ: Σκοπός μας ήταν να βγούμε στα ΜΜΕ και βασικά βγήκαμε σε όλη την Ελλάδα», προστίθεται στην τελευταία ανάρτηση που έχει γίνει στον συγκεκριμένο λογαριασμό.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή