facebook pixel

«Δεν ειναι ο ιδιος με αυτον του 2010»

Reuters: Πρωθυπουργός εν αναμονή ο Αλέξης Τσίπρας

Ως πρωθυπουργό εν αναμονή βλέπει τον Τσίπρα το Reuters

«Από υποκινητής, πρωθυπουργός εν αναμονή» ο Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνει σε άρθρο του το Reuters, που αναφέρεται στην αλλαγή της στάσης του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που οι δημοσκοπήσεις τον φέρνουν όλο και πιο κοντά στη διακυβέρνηση της χώρας.

«Ο Αλέξης Τσίπρας, επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, ταξίδεψε πρόσφατα στη Φρανκφούρτη και στη Ρώμη για συναντήσεις με ευρωπαίους ηγέτες. Έχει μετριάσει τον τόνο του σε ότι αφορά τους διεθνείς δανειστές της Ελλάδας. Έχει ήδη σχεδιάσει μια ατζέντα για τις πρώτες 100 ημέρες μιας μελλοντικής του κυβέρνησης. Ο 40χρονος συμπεριφέρεται ως πρωθυπουργός εν αναμονή», αναφέρει το Reuters.

Όπως επισημαίνει, ο ΣΥΡΙΖΑ, που κάποτε ήταν ένα ακροαριστερό κίνημα, είναι πλέον το δημοφιλέστερο κόμμα στην Ελλάδα, αντιπροσωπεύοντας τους πολλούς ψηφοφόρους που αισθάνονται ότι τιμωρούνται από το πρόγραμμα διάσωσης της χώρας.

Το πρακτορείο κάνει αναφορά στη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές, αλλά και στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις που φέρνουν το κόμμα να προηγείται, στο ενδεχόμενο εκλογών, με 4 έως 11 μονάδες διαφορά από τη ΝΔ. Μια δημοσκόπηση, μάλιστα, δείχνει ότι ο Τσίπρας είναι ο δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός της χώρας.

«Το κλειδί για την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως σημειώνουν σε ιδιωτικές συζητήσεις στελέχη του κόμματος, είναι μια υπολογισμένη προσπάθεια να μετριαστεί η ακροαριστερή ρητορική που ώθησε το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel να χαρακτηρίσει τον Τσίπρα ως έναν από τους πιο επικίνδυνους ανθρώπους της Ευρώπης το 2012», σημειώνει το Reuters.

«Το κόμμα εξακολουθεί να επικρίνει τα μέτρα λιτότητας και την ανθρωπιστική κρίση που προκαλεί το μνημόνιο, και θέλει να αντιστρέψει τις περικοπές στον κατώτατο μισθό, να παγώσει τις απολύσεις στο Δημόσιο και να σταματήσει τις πωλήσεις κρατικής περιουσίας. Όμως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν απειλεί πλέον να σκίσει τα μνημόνια ή να κηρύξει χρεοστάσιο. Αντιθέτως, σύμφωνα με αξιωματούχους, στηρίζει το ευρώ και θέλει να διαπραγματευτεί το μνημόνιο χρησιμοποιώντας τα ίδια αναπτυξιακά επιχειρήματα με τους εταίρους του στη Γαλλία και την Ιταλία».

Σύμφωνα με το Reuters, «η μεταμόρφωση του ΣΥΡΙΖΑ αντανακλά την πολιτική εξέλιξη άλλων αντικαθεστωτικών ακραίων κομμάτων, όπως η Λέγκα του Βορρά στην Ιταλία, που άλλαξαν τακτική μετά την αύξηση της βουλευτικής τους ισχύος και έγιναν πιο "mainstream" πολιτικές δυνάμεις. 

Επίσης, αντανακλά το πώς η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα στην κρίση. Πριν από τέσσερα χρόνια, μια νίκη του Τσίπρα στις εκλογές θεωρούνταν ότι θα πυροδοτούσε bank run και έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Πρόσφατα όμως, ο Τσίπρας είχε συνομιλίες με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, και με τον Πρόεδρο της Αυστρίας Χάινς Φίσερ».

«Αυτός δεν είναι ο Αλέξης Τσίπρας του 2010», λέει στο Reuters η αναλύτρια του IHS Global Insight. «Από τις τελευταίες εκλογές, η ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ έχει ηρεμήσει. Ο Τσίπρας ετοιμάζεται για το γεγονός ότι μπορεί να ηγείται μιας κυβέρνησης και γι' αυτό πρέπει να αποδείξει ότι είναι προσεγγίσιμος και ευέλικτος».

Δεν είναι λίγοι, ωστόσο, αυτοί εκτός Ελλάδας που λένε πως ο κίνδυνος που πηγάζει από μια εκλογική νίκη του Τσίπρα είναι υψηλός, ιδιαίτερα αφού οι απαιτήσεις του ΣΥΡΙΖΑ για ελάφρυνση του χρέους θεωρούνται παράλογες.

«Το κλίμα το 2014 είναι πολύ διαφορετικό από αυτό του 2012. Όλο και περισσότεροι αντιλαμβάνονται πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια αριστερή ευρωπαϊκή πολιτική δύναμη που μάχεται για αλλαγή στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και δεν θέλει να καταρρεύσει η ευρωζώνη», λέει από την πλευρά του στο Reuters το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης. «Η ψευδαίσθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει επιστροφή στη δραχμή έχει φύγει».

Πάντως, ανώτατος αξιωματούχος της ΕΕ, που μίλησε στο Reuters υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε πως η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να διαπραγματευτεί. Όπως επισημαίνει, η Ελλάδα ήδη επωφελείται ενός 10ετούς «διαλείμματος» πριν την έναρξη αποπληρωμής των δανείων της αλλά και των κερδών που της επεστράφησαν από τα ελληνικά ομόλογα που είχαν αγοράσει η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή