facebook pixel

Καταλήψεις σε 500 σχολεία της χώρας

Καταλήψεις σε όλη τη χώρα για το νέο εξεταστικό σύστημα

Φουντώνει πάλι το κύμα των καταλήψεων στα σχολεία με τους μαθητές να αντιδρούν στο νέο εξεταστικό σύστημα με την «τράπεζα θεμάτων», τις αλλαγές που έγιναν με το νομοσχέδιο του «νέου Λυκείου», την υποχρηματοδότηση των σχολείων και τα κενά σε εκπαιδευτικούς που εντοπίζονται σε αρκετές μονάδες.

Σε τοποθέτησή του στη Βουλή, ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος μίλησε για 500 σχολεία που βρίσκονται υπό κατάληψη. 

Ο ίδιος έκανε λόγο για «μεγάλο πρόβλημα, που δεν μπορεί να μείνει έτσι» και πρόσθεσε πως «πρέπει να αναλογιστούμε όλοι ποιο πρόβλημα δημιουργείται στα παιδιά και τη μαθητκή κοινότητα».

Ο υπουργός Παιδείας, αφού τόνισε πως ενημερώθηκε ότι το φαινόμενο συνηθίζεται ενόψει της επετείου του Πολυτεχνείου, αναρωτήθηκε: 

«Τι γίνεται με το αναλυτικό διδακτικό πρόγραμμα μέσα στο έτος διότι μέχρι την 17η Νοεμβρίου είναι μισός μήνας διδακτικού έτους. Αν η κατάληψη επεκταθεί τι γίνεται; Η ύλη που θα πάει;».

Σημείωσε ότι πρόκειται για μία δύσκολη χρονιά, που ξεκινάει μία σειρά κινητοποιήσεων, οι οποίες έρχονται σε αντίθεση με αυτό που πρέπει να πάρουν οι μαθητές από το σχολείο, αυτό που πρέπει να διδάξουν οι καθηγητές. 

«Αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα και το γεγονός ότι επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο δεν με ενδιαφέρει. Πρέπει να αναλογιστούμε τι πρόβλημα δημιουργείται στα παιδιά και τη μαθητική κοινότητα» ανέφερε ο κ. Λοβέρδος προειδοποιώντας πως «υπάρχει προεδρικό διάταγμα που ρυθμίζει τι ισχύει σε αυτές τις περιπτώσεις».

Η συγκεκριμένη εγκύκλιος που τέθηκε σε εφαρμογή πέρσι αναφέρει ότι οι ώρες που χάνονται εξαιτίας των καταλήψεων -εφόσον οι καταλήψεις ξεπερνούν σε διάρκεια τις τρεις ημέρες- αναπληρώνονται σε περιόδους εορτών, αργιών ή ακόμη και Σαββατοκύριακα.

Τα υπό κατάληψη σχολεία

Στη σελίδα τους στο facebook, οι μαθητές έχουν αναρτήσει λίστα με τα σχολεία που συμμετέχουν στην κινητοποίηση, καθώς και κείμενα με τα οποία εξηγούν τις θέσεις τους. 

«Αυτή η κατάληψη, δεν γίνεται λόγω της τεμπελιάς των μαθητών. Γίνεται με στόχο την βελτίωση της εκπαίδευσης και όχι την διακοπή της» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, σε κείμενο που ανήρτησαν οι μαθητές Λυκείου της περιφέρειας.

Αναλυτικότερα, στην Αττική εκτιμάται ότι υπό κατάληψη τελούν περίπου 100 σχολεία. 

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο ΑΠΕ ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης, Γιώργος Παναγιωτόπουλος, υπό κατάληψη βρίσκονται 100 γυμνάσια και λύκεια σε Αχαΐα, Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία, δηλαδή το 30% των σχολείων της Δυτικής Ελλάδας. 

Σε καταλήψεις προχώρησαν το πρωί της Δευτέρας οι μαθητές σε 39 σχολεία της Ηπείρου, με αποφάσεις των συντονιστικών τους οργάνων. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Περιφερειακής Εκπαίδευσης Ηπείρου, το μεγαλύτερο ποσοστό των υπό κατάληψη σχολείων, βρίσκονται στην Άρτα, καθώς λουκέτο μπήκε στα 18 από τα 24 σχολεία του συγκεκριμένου νομού.

Στην Πρέβεζα, υπό κατάληψη βρίσκονται 12 από τα 25 σχολεία, ανάμεσά τους, το ΓΕΛ Λούρου, το ΓΕΛ Φιλιππιάδας, το ΕΠΑΛ Φιλιππιάδας, το Γυμνάσιο Πάργας και το ΓΕΛ Πάργας καθώς και το Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας.

Στη Θεσπρωτία, μαθητικές κινητοποιήσεις και καταλήψεις γίνονται στα 8 από τα 22 σχολεία, ενώ για τον νομό Ιωαννίνων, που έχει 75 Γυμνάσια και Λύκεια, λουκέτο μπήκε μόνο στο ΓΕΛ της Κόνιτσας.

Παρόμοια εικόνα σε Μεγαλόπολη και Αργολίδα. Μεταξύ άλλων, υπό κατάληψη βρίσκεται το γενικό λύκειο και το ΕΠΑΛ Μεγαλόπολης στην Αρκαδία, ενώ στην Αργολίδα οι μαθητές αποφάσισαν αποχή από τα μαθήματα κι έτσι δεν λειτούργησαν το γυμνάσιο - λύκειο στο Κρανίδι, το 1ο και το 3ο γενικό λύκειο και το ΕΠΑΛ στο Άργος, καθώς και το 1ο, 2ο γενικό λύκειο, το μουσικό σχολείο και το ΕΠΑΛ στο Ναύπλιο.

Υπό κατάληψη τελούν περισσότερα από 70 σχολεία σε Ηράκλειο, Ρέθυμνο και Χανιά. 

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή