facebook pixel

Εξαγγελία φοροελαφρύνσεων και μείωσης του ΕΝΦΙΑ

Στο 32% ο συντελεστής φορολογίας εισοδήματος μισθωτών και συνταξιούχων

Τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και την προοπτική μετατροπής του σε πόρο για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προανήγγειλε τη Δευτέρα, από το βήμα του 6ου Thessaloniki Tax Forum, o υφυπουργός Οικονομικών, Γ. Μαυραγάνης.

Παράλληλα ανακοίνωσε τη διαμόρφωση του ανώτατου συντελεστή φορολογίας εισοδήματος μισθωτών και συνταξιούχων στο 32% έναντι 42% σήμερα και τη μετάβαση στην εποχή χωρίς τεκμήρια ενδεχομένως και εντός του 2015.

Ο κ. Μαυραγάνης επισήμανε: "Ο σχεδιασμός μας για το άμεσο μέλλον προβλέπει τη συνέχιση και επέκταση της μείωσης των φορολογικών βαρών [...] αξιοποιώντας την επίτευξη σταθερής δημοσιονομικής ισορροπίας και τη δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων, όπως επίσης τη μεγαλύτερη συμμόρφωση, αλλά και τη μετάβαση στην εποχή της ανάπτυξης που δίνει αυτά τα περιθώρια".

Αναλυτικότερα, η κυβέρνηση στοχεύει στη:

  • Μείωση του ΕΝΦΙΑ, έτσι ώστε να αποφέρει έσοδα κάτω από το 1% του ΑΕΠ από το 1,43% σήμερα και στην εξέταση δυνατότητάς μετατροπής του σε έσοδο της Αυτοδιοίκησης,
  • Μείωση των φορολογικών συντελεστών εισοδήματος μισθωτών και συνταξιούχων, έτσι ώστε ο ανώτατος συντελεστής του 42% να μειωθεί στο 32%.
  • Μείωση των φορολογικών συντελεστών εισοδήματος των επιχειρήσεων.
  • Μετάβαση στην εποχή χωρίς τεκμήρια, χάρη στην προετοιμασία που έχει γίνει με την αξιοποίηση πληροφοριών και την υιοθέτηση σύγχρονων ελεγκτικών εργαλείων, πιθανώς από τα εισοδήματα του 2015.

Αντιμετώπιση της ποινικοποίησης της μη καταβολής χρεών προς το δημόσιο

Πρόσθεσε ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα, σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, προωθούνται αλλαγές με τις οποίες θα αντιμετωπισθεί και η ελληνική ιδιαιτερότητα ποινικοποίησης της μη καταβολής χρεών προς το δημόσιο.

Επίσης, το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται σε επέκταση της ισχύουσας φέτος ρύθμισης που προβλέπει τη δυνατότητα όσων φορολογουμένων έχουν καταθέσει τις πινακίδες τους να τις ανακτήσουν καταβάλλοντας τα τέλη κυκλοφορίας μόνο για τους επόμενους μήνες μέχρι το τέλος του έτους.

Ο υφυπουργός αναφέρθηκε ακόμη στον σχεδιασμό τής κυβέρνησης για την ενίσχυση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εργων, με την πρόσληψη 200 υπαλλήλων μέχρι τέλος του 2014 και άλλων 900 εντός του 2015.

Οδικός χάρτης

O κ. Μαυραγάνης τόνισε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει έναν «οδικό χάρτη» για τα επόμενα χρόνια που, μεταξύ άλλων στον τομέα της ευθύνης του θα περιλαμβάνει:

  • Σταθερό φορολογικό περιβάλλον με ανταγωνιστικούς, σε σχέση με τις γειτονικές χώρες, φορολογικούς συντελεστές για τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα,
  • Δεύτερη ευκαιρία για τους επιχειρηματίες, που έντιμα και με συνέπεια συνεχίζουν να επιχειρούν μετά από μια αποτυχημένη προσπάθεια,
  • Ανάδειξη της ευθύνης για τους φορολογούμενους αλλά και επιβράβευση των πολιτών και επιχειρήσεων που είναι συνεπείς με τις υποχρεώσεις τους.
  • Ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας.

Η επικείμενη αξιολόγηση της τρόικας που σηματοδοτεί το τέλος του Μνημονίου οφείλει να ολοκληρωθεί έγκαιρα, καθώς τα δημοσιονομικά στοιχεία αλλά και η πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις εξασφαλίζουν ότι η κυβέρνηση τηρεί τα συμφωνηθέντα, τόνισε ο Γ. Μαυραγάνης.

Ανάλογη, όπως πρόσθεσε, οφείλει να είναι και η στάση των εταίρων καθώς η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και των stress test των τραπεζών, δεν μπορούν παρά να ανοίξουν το δρόμο για να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα στις 27 Νοεμβρίου 2012.

"Όχι" στην πρόκληση αβεβαιότητας

Οπως είπε, "μοναδικό εμπόδιο για να καθυστερήσει η όλη προσπάθεια είναι η πρόκληση αβεβαιότητας. Η κυβέρνηση έχει ήδη δείξει το δρόμο της ευθύνης ανακοινώνοντας ότι στοιχείο των διαπραγματεύσεων αποτελεί και μια πιθανή προληπτική γραμμή στήριξης, ώστε το μήνυμα προς τους εταίρους και τις διεθνείς αγορές να είναι σαφές: "Η Ελλάδα πορεύεται σταθερά προς την έξοδο από το Μνημόνιο ενώ συγχρόνως δεν έχει κανένα κίνδυνο".

Το μήνυμα που στέλνεται από ορισμένους ότι το κράτος δεν έχει συνέχεια με θέσεις ότι "δεν θα αναγνωριστεί καμία συμφωνία για το χρέος" θολώνει την εικόνα της χώρας μπροστά στην τελική μάχη".

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή