facebook pixel

Εκλογές ζήτησε ο Τσίπρας, αρνείται ο Σαμαράς

Κατηγορηματικά αρνητικός στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών παρουσιάστηκε ο πρωθυπουργός, στη συνάντηση με τον ΠτΔ

Την κατηγορηματική του άρνηση στην πρόταση Τσίπρα για κοινή σύμφωνία στην ημερομηνία των πρόωρων εκλογών κατέθεσε ο Αντώνης Σαμαράς, σε δηλώσεις του -έξω από το Προεδρικό Μέγαρο- μετά το πέρας της συνάντησης του με τον Κάρολο Παπούλια.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι "ο κ. Τσίπρας ζήτησε πρόωρες εκλογές, που απεύχεται ο ελληνικός λαός και φοβούνται οι αγορές".

"Είχα την ευκαιρία να επαναλάβω ότι πρόωρες εκλογές δεν θα γίνουν. Έχω τη βαθιά πεποίθηση ότι οι Έλληνες βουλευτές σκεπτόμενοι με υπευθυνότητα θα εκλέξουν το Φεβρουάριο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Διανύσαμε παρά πολύ δρόμο για να τα τινάξουμε όλα στον αέρα", τόνισε ο κ. Σαμαράς.

Η συνάντηση με Παπούλια

"Είναι ενδιαφέροντα όσα έρχονται και όσα έγιναν. Έχουν αφήσει ίχνη. Η κατάσταση επιβάλλει την ελάχιστη συνεννόηση", είπε ο Κ. Παπούλιας, στον Α. Σαμαρά, μόλις μπήκε στο γραφείο του.

Και ο πρωθυπουργός απάντησε: "Σας άκουσα να το λέτε και το μεσημέρι και συμφωνώ απολύτως. Ήρθα για να σας ενημερώσω για την κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας, για τη διεθνή κατάσταση, για την πορεία των διαπραγματεύσεων, για το ταξίδι στην Κύπρο και την Αίγυπτο".

Η πρόταση Τσίπρα

Πρόταση με σκοπό να επιταχύνει τις πολιτικές εξελίξεις κόμισε στον Κάρολο Παπούλια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, τόνισε ότι ζητεί την άμεση σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών ώστε να συμφωνηθεί από κοινού η ημερομηνία για διεξαγωγή εθνικών εκλογών πριν από την προεδρική εκλογή -το Μάρτιο- και να διερευνηθεί η δυνατότητα συμφωνίας στο πρόσωπο που θα μπορούσε να συγκεντρώσει τη συναίνεση των περισσότερων πολιτικών δυνάμεων ως επόμενος πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Τόνισε ότι αυτές οι δύο κινήσεις θα ήταν ένα μήνυμα -μέσα κι έξω από τη χώρα- ότι μπορεί οι πολιτικές δυνάμεις να έχουν διαφορετικά σχέδια για τη χώρα, αλλά έχουν και τη δυνατότητα να συνεννοούνται.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι εξέφρασε στον κ. Παπούλια την ανησυχία του για τους κινδύνους από τη συνέχιση της κυβερνητικής πολιτικής και την "επιλογή του πρωθυπουργού, να οδηγήσει τη χώρα σε μία παρατεταμενη περίοδο τεχνικής πόλωσης και ακυβερνησίας".

Επανέλαβε ότι "ο τόπος έχει ανάγκη από μία κυβέρνηση ισχυρή με ισχυρή λαϊκή εντολή", σημειώνοντας ότι "η επιλογή Σαμαρά να οδηγήσει τη χώρα σε παρατεταμένη περίοδο έντασης, παρά το ότι δεν διαθετει την επαρκή πλειοψηφία για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας, είναι επιλογή αποσταθεροποίησης".

ΠΑΣΟΚ

Αιχμηρή ανακοίνωση εξέδωσε το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ σχετικά με τις δηλώσεις Τσίπρα.

Το ΠΑΣΟΚ καταλογίζει στον κ. Τσίπρα ότι δεν διστάζει να απαξιώσει και να υποτιμήσει τη συνταγματική νομιμότητα και τους δημοκρατικούς θεσμούς για να εξυπηρετήσει μικροκομματικές και μικροπολιτικές του σκοπιμότητες. Υποστηρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αγωνίζεται μάταια για την επίσπευση των εξελίξεων, γιατί, όπως αναφέρει, αντιλαμβάνεται ότι έως τον Φεβρουάριο το κλίμα θα είναι διαφορετικό.

Επιπλέον, υπογραμμίζει ότι η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές, αλλά εθνική σταθερότητα για να αλλάξει σελίδα και καλεί τον ΣΥΡΙΖΑ να επανεξετάσει τη θέση του, αποδεχόμενος τον διάλογο και τη συνεννόηση ενόψει της διαπραγμάτευσης για την οριστική έξοδο από την κρίση, τα μνημόνια και την τρόικα.

Την Τρίτη ο κ. Παπούλιας θα δεχθεί τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη, ο οποίος έχει ζητήσει σύγκληση συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών του δημοκρατικού τόξου, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για να διαμορφωθεί εθνική συνεννόηση τουλάχιστον στο ζήτημα του χρέους.

Το Ποτάμι

"Είμαστε σύμφωνοι ότι οι εκλογές δεν μπορούν να αιφνιδιάζουν την κοινωνία και πολύ περισσότερο την οικονομία. Οι κανόνες του πολιτικού παιχνιδιού θα πρέπει να είναι σταθεροί. Από την πολιτική αβεβαιότητα οι μόνοι που ωφελούνται είναι αυτοί που τζογάρουν στην αποτυχία της χώρας.

Η έναρξη της διαδικασίας Aναθεώρησης του Συντάγματος, ένας δικαιότερος εκλογικός νόμος, μια πατριωτική πρόταση για το χρέος και βέβαια η εκλογή ενός ισχυρού Προέδρου της Δημοκρατίας θα πρέπει να είναι οι προτεραιότητες αυτής της Βουλής πριν διαλυθεί για να πάμε συντεταγμένα σε εκλογές", σημειώνει σε ανακοίνωση του το Ποτάμι.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή