facebook pixel

"Οι σφιγγες ειναι πιθανως ετοιμες να αποκαλυψουν τα μυστικα τους"

Αφιέρωμα του Independent στην Αμφίπολη

Independent: "Η Αμφίπολη είναι ένα μεγάλο ερώτημα για τις επόμενες δεκαετίες"

Ψηλά στην επικαιρότητα παραμένει το θέμα της ανασκαφής στην Αμφίπολη, ενώ το ενδιαφέρον του παγκόσμιου Τύπου συνεχίζεται αμείωτο.

Η βρετανική εφημερίδα Independent, σε ένα εκτενές ρεπορτάζ, περιγράφει τι έχει βρεθεί μέχρι τώρα, αλλά και τι να περιμένουμε για τη συνέχεια.

Στο δημοσίευμά της φιλοξενεί δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Πολιτισμού, Κώστα Τασούλα, και της Αμερικανίδας αρχαιολόγου, Ντόροθι Κινγκ,η οποία υποστηρίζει πως ο μεγαλοπρεπής τάφος είχε φτιαχτεί για τον Μέγα Αλέξανδρο, ακόμα και αν εκείνος δεν ετάφη ποτέ εκεί.

Το δημοσίευμα του Independent αναφέρει μεταξύ άλλων:

"Οι σφίγγες είναι πιθανώς έτοιμες να αποκαλύψουν τα μυστικά τους", λέει ο Έλληνας υπουργός πολιτισμού, Κωνσταντίνος Τασούλας, ο οποίος κάθεται στο γραφείο του Αθήνα και μιλάει για το μυστήριο που περιβάλλει τη "μοναδική" αρχαιολογική ανασκαφή στη βόρεια πόλη της Αμφίπολης.

Ο Έλληνας υπουργός μιλάει με δέος για την σπουδαία ανακάλυψη: «Είναι ένα ιδιαίτερο μνημείο, λόγω του μεγέθους, αλλά και της καλλιτεχνικής του δυναμικής. Οι χτίστες ήθελαν να εκδηλώσουν τη δύναμη αυτής της περιοχής, της Μακεδονίας. Και φυσικά, τη δύναμη του προσώπου για το οποίο προοριζόταν ο τάφος".

Ο κ. Τασούλας, στις δηλώσεις του στον Independent, είπε πως, αν και η Ελλάδα βιώνει οικονομική κρίση, χρήματα για τη συνέχιση των ανασκαφών θα διατεθούν: "Εάν χρειαστούν και άλλα χρήματα θα δοθούν. Δεν έχει να κάνει με τα χρήματα αυτή η ανασκαφή, πρέπει να αποκαλυφθεί ό,τι είναι καλά κρυμμένο".

Στο ίδιο ρεπορτάζ, ιδιαίτερη σημασία έχουν οι τοποθετήσεις της διάσημης Αμερικανίδας αρχαιολόγου, Ντόροθι Κινγκ: "Η Αμφίπολη είναι ένα μεγάλο ερώτημα για τις επόμενες δεκαετίες. Πρόκειται, χωρίς καμία αμφιβολία, για τον σπουδαιότερο τάφο που έχει βρεθεί ποτέ στην Ελλάδα. Είναι πολύ πιθανό ο συγκεκριμένος τάφος να προοριζόταν για τον Μέγα Αλέξανδρο, ακόμα και αν τελικά ο ίδιος δεν ετάφη εκεί. 

Οι περισσότεροι τάφοι εξάλλου άρχιζαν να κατασκευάζονται πριν καν το άτομο πεθάνει. Ξέρουμε πως ήθελε ο Ελληνας στρατηλάτης ήθελε έναν σπουδαίο τάφο στη Μακεδονία και αυτός είναι ένας τέτοιος τάφος", λέει και συνεχίζει: "Σίγουρα θα βρεθούν και άλλα πράγματα μέσα στον τύμβο. Κρίνοντας από τη σπουδαιότητα του κτίσματος, θα πρέπει να υπάρχουν κάπου κοντά και άλλα ιερά και κτίσματα". 

Βαλαβάνης: Οι τυμβωρύχοι έχουν μπει και στον υπόγειο χώρο

Πρωτοφανή χαρακτηρίζει την αρχιτεκτονική του τάφου στην Αμφίπολη ο Πάνος Βαλαβάνης, Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. 

Όπως σημειώνει στο Έθνος της Κυριακής: "Ύστερα από δυόμισι μήνες ανασκαφής, μένει το ίδιο το σπουδαίο μνημείο, το οποίο προεκτείνει τις γνώσεις μας σε σχέση με τη μακεδονική ταφική αρχιτεκτονική. Παρόλο που πρόκειται για έναν ακόμη μακεδονικό τάφο στους εκατό που έχουμε ερευνήσει, αυτός εμφανίζει αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά τα οποία είναι πρωτοφανή...

Η αίσθησή μου είναι ότι η εργασία αυτή καθεαυτήν έγινε κάτω από πολύ πιεστικές συνθήκες που δεν βοήθησαν στην ιδανική διαδικασία έρευνας και μελέτης. Οι άνθρωποι που έφεραν το έργο εις πέρας είναι αξιοθαύμαστοι. Οποιοσδήποτε κι αν ήταν εκεί, με τέτοιες συνθήκες, δεν θα μπορούσε να κάνει καλύτερη δουλειά. Δεν πρέπει να γίνονται έτσι οι ανασκαφές και δεν ήμασταν μαθημένοι να γίνονται με τέτοιον τρόπο οι ανασκαφές...

Από δω και στο εξής θα πρέπει να δούμε κάθε λεπτομέρεια στο μνημείο. Και κυρίως στον τρίτο θάλαμο, με πλήρη καθαρισμό του δαπέδου, με έλεγχο του χαλαρού ή κενού τμήματος, έτσι ώστε να υπάρξει βεβαιότητα ότι το μνημείο έχει τελειώσει. Η πιθανότητα να έχουμε κι έναν υπόγειο χώρο ή ίσως μια υπόγεια κρύπτη για τον νεκρό είναι σημαντική.

Αλλά επειδή είδαμε ότι βρέθηκε κι εκεί, μέσα στην τομή, ένα θυρόφυλλο, σημαίνει ότι οι τυμβωρύχοι έχουν ερευνήσει και τον πιθανό υπόγειο χώρο... Θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς ότι εάν στον υπόγειο χώρο υπήρχαν κάποια ογκώδη μαρμάρινα αντικείμενα, π.χ. μια κλίνη μαρμάρινη, μια σαρκοφάγος, αυτά δεν θα μπορούσαν εύκολα να τα πάρουν".

Νακάσης: Κακό ανασκαφικό παράδειγμα η Αμφίπολη

Για κακό ανασκαφικό παράδειγμα στον τύμβο Καστά της Αμφίπολης, έκανε λόγο ο επίτιμος διευθυντής αναστήλωσης αρχαίων μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού, Αθανάσιος Νακάσης.

«Η αντιμετώπιση του μνημείου, εκτός του ότι είναι επικοινωνιακή, δίνει ένα κακό ανασκαφικό παράδειγμα», ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας στην πρωινή τηλεοπτική εκπομπή του ΑΝΤ1.

«Είναι φανερό πως βρισκόμαστε στο τέλος της ανασκαφής και ότι δεν υπάρχει κάτι άλλο», τόνισε, ενώ αναφερόμενος στο όρυγμα (λάκκο) που βρέθηκε στον τρίτο θάλαμο, εκτίμησε πως πρόκειται για τα θεμέλια του τάφου.

«Η αντιμετώπιση του μνημείου, εκτός του ότι είναι επικοινωνιακή, δίνει ένα κακό ανασκαφικό παράδειγμα», ανέφερε, παρατηρώντας ότι: «Βλέπετε, ένας εργάτης βγάζει τα χώματα με το φτυάρι, το οποίο σημαίνει ότι δεν βγάζει τα χώματα ανάλογα με τα στρώματα, οπότε χάνει αρχαιολογικές πληροφορίες».

«Τα βίντεο εκθέτουν στην πραγματικότητα τους ανασκαφείς», τόνισε ο κ. Νακάσης.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή