facebook pixel

Εν μέσω αντιδράσεων η δίκη για τους 65 της Αμυγδαλέζας

Καταγγέλλουν απάνθρωπες και εξευτελιστικές συνθήκες οι κρατούμενοι στην Αμυγδαλέζα

Σήμερα δικάζονται για κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα, 65 μετανάστες που τον Αύγουστο του 2013 συνελήφθησαν από την αστυνομία, κατά την εξέγερση στο κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας. Συγκέντρωση συμπαράστασης από πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς πραγματοποιήθηκε έξω από το Πρωτοδικείο, με έντονη την παρουσία των ΜΑΤ.

Οι κρατούμενοι του τομέα Β', που συμπλήρωναν το τότε ανώτατο όριο κράτησης των 12 μηνών, δεν άντεξαν την είδηση πως η κράτησή τους θα παρατεινόταν για άλλους έξι μήνες "σε απάνθρωπες και εξευτελιστικές συνθήκες, με ελλείψεις σε είδη υγιεινής, φαγητό και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη", όπως καταγγέλλουν, και διαμαρτυρήθηκαν, διεκδικώντας την απελευθέρωσή τους.

Αν και η ίδια η κράτησή τους αντιβαίνει τον νόμο (προβλέπει ότι η διοικητική κράτηση μπορεί να επιβάλλεται μόνο ως έσχατο μέτρο, αιτιολογημένα και εξατομικευμένα, και αφού έχουν αποκλειστεί ηπιότερες εναλλακτικές περιορισμού της ελευθερίας), κάθονται στο εδώλιο, κατηγορούμενοι για στάση κρατουμένου με σκοπό την απόδραση, εμπρησμό με κίνδυνο για άνθρωπο, διακεκριμένες φθορές και επικίνδυνες σωματικές βλάβες.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», το κατηγορητήριο βασίζεται σε καταθέσεις των αστυνομικών που κατέστειλαν την εξέγερση, κάνοντας εκτεταμένη χρήση βίας και χημικών, τη στιγμή που η αστυνομία επέδειξε εκδικητική διάθεση απέναντι στους εξεγερμένους, απαγορεύοντάς τους για μέρες μετά την εξέγερση να βγουν από τα κοντέινερ, όπου η θερμοκρασία ξεπερνούσε τους 40 βαθμούς.

Συγκλονιστικές μαρτυρίες

Ενόψει της δίκης, η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ) και η Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδος «η Ενότητα», κάλεσαν δυο μετανάστες, τον Ναήμ και τον Ζα'έντ, κρατούμενους τότε στην Αμυγδαλέζα να πουν τι συνέβη. Αυτές είναι οι ιστορίες τους:

Οι δυο μετανάστες κατήγγειλαν εξευτελιστικές συνθήκες διαβίωσης εντός του κέντρου κράτησης. Δεν έτυχαν ποτέ καμίας περίθαλψης ακόμη και αν είχαν εμφανή προβλήματα υγείας. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι σύμφωνα με την ΚΕΕΡΦΑ, οι γιατροί πρόσφατα διέγνωσαν κρατούμενους με φυματίωση. 

Επίσης καταγγέλλουν ότι λίγες ημέρες πριν από την εξέγερση, ενώ ήταν σε εξέλιξη το ραμαζάνι, οι φρουροί τους χλεύαζαν. Εκτός από την επιχείρηση καταστολής, όπου οι άνδρες των ΜΑΤ τους χτύπησαν αλύπητα, και τις επόμενες ημέρες όσοι μίλησαν σε δικηγόρους έπεσαν θύματα σκληρής βίας ξανά. 

«Μόλις μίλησα στην κυρία Ευγενία (σ.σ.: η δικηγόρος) και εκείνη έφυγε, με άρπαξαν με έκλεισαν σε ένα δωμάτιο και με χτυπούσαν όπως και όπου μπορούσαν», δήλωσε ο ΖαΆέντ προσθέτοντας ότι οι αστυνομικοί του έλεγαν ότι «πρέπει να γυρίσει στην χώρα του», ότι μισούν το Ισλάμ, ότι «είναι βρωμιάρηδες» και άλλα.

Για την δικηγόρο Ευγενία Κουνιάκη, συνιστά βασανιστήριο να μένει κανείς σε κοντέινερ. «Τους παρέτειναν την κράτηση. Η αβεβαιότητα για την κράτηση είναι λογικό να προκαλείται οργή. Σε συνδυασμό με τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης ήταν αναμενόμενο να συμβεί ότι συνέβη», σχολίασε δηλώνοντας ότι η δίκη είναι πολύ σημαντική γιατί έτσι θα ανοίξει το ζήτημα του τι συμβαίνει στα κέντρα κράτησης. 

Τέλος σημείωσε ότι οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι να τους δοθούν χαρτιά νομιμοποίησης και να συμμετάσχουν στην καθημερινή ζωή.  

Ο συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ, Πέτρος Κωνσταντίνου, εκφράζοντας την αλληλεγγύη του στους κατηγορούμενους μετανάστες σχολίασε ότι το κομμένο ρεύμα στα κοντέινερ των μεταναστών «ήταν τιμωρία. Γιατί οι μετανάστες είχαν το θράσος μέσα στον καύσωνα τις προηγούμενες μέρες να ανάψουν το air condition». 

Τονίζοντας ότι τα περιστατικά βίας είναι καθημερινά στην Αμυγδαλέζα, σημείωσε ότι η δίκη θα είναι δείγμα ρατσισμού, όπως ήταν «και η αθώωση των πιστολέρο της Μανωλάδας». 

Η ΚΕΕΡΦΑ ζητά να σταματήσουν οι πόλεμοι που εκτοπίζουν τους ανθρώπους από τα σπίτια τους, να σταματήσει η FRONTEX «να πνίγει μετανάστες» στην Μεσόγειο, να κλείσουν τα κέντρα κράτησης και να δοθεί άσυλο στους μετανάστες.

Αντίδραση από ΣΥΡΙΖΑ 

Το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ απαιτεί την απαλλαγή τους από κάθε κατηγορία, την άρση της κράτησης τους, το κλείσιμο της Αμυγδαλέζας και των άλλων στρατοπέδων κράτησης, τη δημιουργία ανοιχτών κέντρων φιλοξενίας, όπως ορίζει η ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία.

"Δεν ήταν αρκετή η άγρια καταστολή που δέχτηκαν εκείνη τη μέρα, με την επέμβαση των ΜΑΤ, τα δακρυγόνα και τις χειροβομβίδες κρότου λάμψης, επιχειρείται τώρα και  δίκη τύπου Τουρκίας, με 65 κατηγορούμενους.

Ενώ πληθαίνουν οι φωνές και οι καταδίκες της Ελλάδας για να κλείσει αυτό το στρατόπεδο της ντροπής, που φυλακίζει ανθρώπους σε άθλιες συνθήκες, χωρίς να έχουν διαπράξει κανένα ποινικό αδίκημα για 18 μήνες και πρόσφατα με την υπ' αριθμ. 44/2014, απαράδεκτη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για αόριστο χρόνο, θέλουν να επιβάλουν και νομιμότητα νεκροταφείου σε όσους διαμαρτύρονται", προσθέτει το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή