facebook pixel

ΘΑ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΤΕΙ ΤΟΝ ΓΕΝΑΡΗ, ΛΕΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΟΥΓΓΑΡΙΑΣ

Φωνή λαού: Aνακλήθηκε το μέτρο επιβολής φόρου στο Internet

Μετά την κατακραυγή, η κυβέρνηση της Ουγγαρίας απέσυρε την πρόταση για φόρο στο ίντερνετ

Την απόφαση ανάκλησης του μέτρου επιβολής φόρου στην χρήση του internet έλαβε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτωρ Όρμπαν μετά τις μαζικές διαδηλώσεις πολιτών, αλλά και τη διεθνή κατακραυγή της χώρας εξαιτίας της πρωτοφανούς απόφασης.

«Αυτός ο φόρος δεν μπορεί να επιβληθεί στην παρούσα μορφή», δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας κος Όρμπαν.

Μεγάλες διαδηλώσεις είχαν ξεκινήσει από την περασμένη Κυριακή όταν οργισμένοι διαδηλωτές πετούσαν παλιά μέρη υπολογιστών στην είσοδο των κτιρίων της κυβερνητικής παράταξης Fidesz. Το σχέδιο νόμου, το οποίο καταδίκασε η Ευρωπαϊκή Ένωση, προέβλεπε την επιβολή συγκεκριμένου χρηματικού ποσού (50 λεπτά του ευρώ) ανά διακινούμενο gigabyte online δεδομένων.

Οι διαδηλωτές αντιτάχθηκαν στο επαχθές οικονομικά μέτρο, εκφράζοντας τον φόβο τους για περιορισμό της ελευθερίας της έκφρασης και πρόσβασης στην πληροφόρηση. Μετά από την διαμαρτυρία δεκάδων χιλιάδων πολιτών που κατέβηκαν στους δρόμους της Βουδαπέστης με υψωμένα τα smartphones τους στον αέρα, η κυβέρνηση πρότεινε αρχικά την υιοθέτηση ενός πλαφόν μηνιαίας φορολόγησης, τόσο για τους χρήστες όσο και για τις εταιρείες, χωρίς ωστόσο να κατευνάσει την αντίδραση της κοινής γνώμης.

Σχετικά:

Θέση του κυβερνώντος κόμματος ήταν πως ο φόρος είναι απαραίτητος για να ισοσκελιστεί ο προϋπολογισμός της χώρας για το 2015. Μιλώντας σε δημόσιο ραδιοφωνικό σταθμό, ο πρωθυπουργός δήλωσε πώς «εάν ο κόσμος δεν δυσαρεστείται απλώς αλλά θεωρεί και ένα μέτρο παράλογο, τότε δεν θα πρέπει να εφαρμόζεται. Το φορολογικό καθεστώς χρειάζεται τροποποίηση. Δεν θα ασχοληθούμε στην παρούσα φάση με αυτό» είπε. Πρόσθεσε μάλιστα ότι ένα τεχνικό θέμα κατά την άποψη της κυβέρνησης μετετράπη σε «εφιαλτικό σενάριο». Το θέμα θα επανεξεταστεί τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τον κο Όρμπαν. 

Νωρίτερα, μέσα στην εβδομάδα ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για θέματα Ψηφιακής Ατζέντας, κος Ryan Heath, είχε δηλώσει ότι η συγκεκριμένη επιβολή φόρου στην Ουγγαρία «είναι μια φρικτή ιδέα που βάζει δεσμά στις αξίες της ελευθερίας και δεν θα λειτουργήσει», προσθέτοντας ότι αποτελεί ένα μέτρο που δεν λαμβάνει υπόψιν το κοινωνικό συμφέρον της χώρας. Την απόφαση ανάκλησης του μέτρου χαιρέτισε η Neelie Kroes, αντιπρόεδρος της Κομισιόν, χαρακτηρίζοντάς την ως νίκη της Ευρώπης. «Είμαι πολύ ικανοποιημένη για τον λαό της Ουγγαρίας» δήλωσε. «Η φωνή τους εισακούστηκε και είμαι υπερήφανη που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έπαιξε έναν θετικό ρόλο για την υπεράσπιση των ευρωπαϊκών αξιών  και της ψηφιακής Ευρώπης».

Για περισσότερες ειδήσεις και θέματα σχετικά με τεχνολογία μπορείτε να ανατρέξετε στις αντίστοιχες ενότητες

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή