facebook pixel

WSJ: Το σχεδιο Σαμαρα που δεν πηγε καλα

«Μία καθαρή έξοδος της Ελλάδας, δεν βρίσκεται πια στο τραπέζι»

WSJ: "Το σχέδιο του κ. Σαμαρά δεν πήγε και τόσο καλά"

Τώρα, που η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως θα ζητήσει «γραμμή στήριξης» από την Ευρωζώνη, μετά την εκπνοή του τρέχοντος «προγράμματος διάσωσης» στο τέλος του έτους, ξεκινούν οι δύσκολες διαπραγματεύσεις για το πώς το νέο σχέδιο θα γίνει πιο «εύπεπτο», τόσο για την Αθήνα, όσο και για τους λοιπούς εμπλεκόμενους.

Αυτό αναφέρει άρθρο της Wall Street Journal, περιγράφοντας τις πολιτικές συνθήκες που οδήγησαν την κυβέρνηση Σαμαρά να προαναγγείλει «καθαρή έξοδο» από το πρόγραμμα δανεισμού, στο τέλος του χρόνου, προκειμένου να ενισχύσει τη δημοφιλία της.

Όπως σημειώνεται, είναι ορατό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών με αφορμή την προεδρική εκλογή και η πιθανότητα επικράτησης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο έχει ταχθεί κατά της λιτότητας – μία πιθανότητα που τόσο η κυβέρνηση Σαμαρά, όσο και η Ευρωζώνη, θέλουν να αποφύγουν.

Σύμφωνα με το σχέδιο του πρωθυπουργού, η κυβέρνηση θα άφηνε να εξελιχθεί κανονικά το πρόγραμμα της Ευρωζώνης όπως ήταν σχεδιασμένο, αλλά δεν θα εισέπραττε κονδύλια 9 δισεκατομμυρίων ευρώ από το ΔΝΤ για το 2015 και το 2016, αν εκταμιευθούν βέβαια κανονικά τα 7 δισεκατομμύρια που είναι προγραμματισμένα για φέτος.

Στην περίπτωση αυτή, θα επιστρέφονταν και τα 11 δισεκατομμύρια ευρώ ευρωπαϊκής βοήθειας που είχαν περισσέψει από την ανακεφαλαιοποίηση, γεγονός που θα μείωνε το βάρος του χρέους κατά 6% του ΑΕΠ.

Το σχέδιο του κ. Σαμαρά δεν πήγε και τόσο καλά, αναφέρει το άρθρο. Στα μέσα Οκτωβρίου, ενώ οι δημοσκοπήσεις έδειχναν προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ, οι επενδυτές άρχισαν να ξεφορτώνονται τα ελληνικά ομόλογα, έτσι ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η χώρα θα αναζητήσει γραμμή στήριξης για να διευκολύνει την έξοδο στις αγορές.

Οι συζητήσεις για το τι μορφή θα έχει ένα τέτοιο σχέδιο στήριξης ξεκίνησαν τη Δευτέρα, μεταξύ των ευρωπαίων αξιωματούχων και συνεχίζονται. «Μία καθαρή έξοδος της Ελλάδας, δεν βρίσκεται πια στο τραπέζι», δήλωσε κορυφαίος αξιωματούχος, με γνώση των συνομιλιών. Ωστόσο, νέες διαφωνίες έχουν ενσκήψει. 

Η Ελλάδα δεν θέλει να υπογράψει νέο μνημόνιο, ενώ επιζητεί το σχέδιο να έχει τη μορφή – και τον τίτλο – της «εταιρικής συμφωνίας» με έμφαση στην ανάπτυξη και όχι στη λιτότητα, σύμφωνα με αξιωματούχο. Αλλά η εικόνα από άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες είναι διαφορετική. 

«Όλοι συμφώνησαν ότι πρέπει να εμπλακεί το ΔΝΤ», δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος, προσθέτοντας πως ίσως θα μπορούσε να προκριθεί μια «χαλαρή» συμφωνία με το ΔΝΤ κατά το ισπανικό πρότυπο, όπου το Ταμείο είχε μόνο την επίβλεψη των μεταρρυθμίσεων για τον τραπεζικό τομέα.

Έτσι, θα δινόταν η εντύπωση πως η Ελλάδα δεν παραμένει στην «μέγγενη» της τρόικας. «Είναι κάποιοι όροι καλλωπισμού που πρέπει να συζητηθούν» δήλωσε ο αξιωματούχος.

Ωστόσο, οι όροι για τις προληπτικές γραμμές στήριξης από τον Μηχανισμό Σταθερότητας, απαιτούν ένα νέο μνημόνιο, με υποδείξεις για την πολιτική που θα ακολουθηθεί και τριμηνιαίες εκθέσεις προόδου, αναφέρει το άρθρο.

Υπάρχουν επίσης ερωτήματα για το αν τα 11 δισεκατομμύρια ευρώ, στα οποία οι ελληνικές αρχές έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους για να αποφύγουν τις συνομιλίες για ένα νέο πρόγραμμα – θα είναι αρκετά. Υπάρχει αβεβαιότητα για το πόσα χρήματα θα πρέπει να συγκεντρώσει η Αθήνα την ερχόμενη χρονιά από τις αγορές. 

«Κανείς δεν γνωρίζει αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος. 

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή