facebook pixel

Κοντρα Φορτσακη-φοιτητων

Επεισοδιακή διακοπή της συνεδρίασης της Συγκλήτου του ΕΚΠΑ

Ο πρύτανης, κ. Φορτσάκης, επιχειρεί να αποχωρήσει από την αίθουσα της Συγκλήτου

Ένταση και αντεγκλήσεις επικράτησαν το πρωί της Πέμπτης στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου περίπου 30 φοιτητές μπήκαν στην αίθουσα της Συγκλήτου, ζητώντας να συμμετέχουν στην εν εξελίξει συνεδρίαση, η οποία εξέταζε τις νέες διαδικασίες φύλαξης και ελέγχου εισόδου.

Ο πρύτανης διέκοψε τη συνεδρίαση και τελικά αποχώρησε. Ο κ. Φορτσάκης, σύμφωνα με πληροφορίες του Star, ζήτησε να δει αντιπροσωπεία φοιτητών, στις 12 το μεσημέρι, ενδεχομένως μετά τη συνεδρίαση της Συγκλήτου, ωστόσο εκείνοι αρνήθηκαν και μπήκαν στην αίθουσα.

Στη συνέχεια ο πρύτανης κάλεσε τους φοιτητές να φύγουν, καταγγέλλοντας πως βρίσκονται παρανόμως στην αίθουσα της Συγκλήτου, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως εκλήθη η Αστυνομία. Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, ο ίδιος προανήγγειλε την κατάθεση μηνύσεων, ενώ κάποια στιγμή ακούστηκε να ζητάει «εξωτερική βοήθεια».

Φοιτητής που πήρε το λόγο ανέφερε πως θέλουν να συζητήσουν τα κρίσιμα θέματα, όπως αυτό της φύλαξης και του καθαρισμού και συγκεκριμένα με ποιους όρους και με τι εργασιακές σχέσεις. «Αντ' αυτού ακούμε απειλές, ακούμε ότι οι φοιτητικοί σύλλογοι είναι παράνομοι. Η τελευταία φορά που ήταν παράνομοι οι σύλλογοι ήταν στην Επταετία», είπε. 

«Αν δεν μπορείτε να μιλήσετε με τους φοιτητές, παραιτηθείτε» είπε άλλος φοιτητής, ενώ άλλος κατήγγειλε ότι έχουν απειληθεί με μηνύσεις. 

Οι συγκεντρωμένοι φοιτητές στον προαύλιο χώρο του κεντρικού κτιρίου του ιδρύματος δήλωναν αποφασισμένοινα κρατήσουν «ομήρους» τον Πρύτανη και τη Σύγκλητο. Μάλιστα, ο κ.Φορτσάκης προσπάθησε κάποια στιγμή να αποχωρήσει από την αίθουσα, ωστόσο δεν τού επετράπη η έξοδος από τους φοιτητές.

Τελικά, λίγη η ώρα αργότερα και εν μέσω τεταμένου κλίματος η πόρτα άνοιξε και οι συγκλητικοί αποχώρησαν, ενώ πλέον θα εξετάσουν πότε θα επαναληφθεί η συνεδρίαση.

Η αρχή της κόντρας

Η ένταση στα Προπύλαια πυροδοτήθηκε πριν από τρεις εβδομάδες, όταν οι πρυτανικές αρχές αποφάσισαν να ασφαλίσουν το ιστορικό κτίριο έπειτα από πληροφορίες ότι ομάδα φοιτητών σκόπευε να προχωρήσει σε κατάληψη, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ανάθεση της φύλαξης των εγκαταστάσεων σε ιδιωτική εταιρεία.

Οι πόρτες παρέμειναν κλειστές επί αρκετές ημέρες, προκαλώντας την αντίδραση και των διοικητικών υπαλλήλων, που εργάζονται στο κτίριο της πρυτανείας. Η πρόθεση των πρυτανικών αρχών να εγκατασταθεί σύστημα ελέγχου πρόσβασης στο κεντρικό κτίριο του ΕΚΠΑ όξυνε περαιτέρω το κλίμα, όπως και η καταγγελία του πρύτανη περί εισόδου τριών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στην πρυτανεία χωρίς άδεια.

Ομάδα φοιτητών προχώρησε σε συμβολική κατάληψη του κτιρίου, η οποία και έληξε την περασμένη Πέμπτη, ενόψει και της σημερινής συνεδρίασης του Συγκλήτου.

Οι πρυτανικές αρχές, σε ανακοίνωση που εξέδωσαν την περασμένη Δευτέρα, σημείωναν ότι:

«Η χρήση πρακτικών αυθαίρετου αποκλεισμού και διακοπής κάθε διδασκαλίας και διοικητικής εργασίας στους πανεπιστημιακούς χώρους ως αποτέλεσμα της δράσης αποδεδειγμένα μειοψηφικών ομάδων συνιστά πλέον ένα επικίνδυνο, σχεδόν παγιωμένο, ένα τέτοιο παράδειγμα (παραβίασης της νομιμότητας). Επιπλέον, η απαξίωση των δικαιωμάτων όσων δεν συμφωνούν με τέτοιες ενέργειες και η απειλή βίας εναντίον τους είναι σαφώς εκτός νομιμότητας και πανεπιστημιακού ήθους».

Τόνιζαν επίσης ότι «οι Πρυτανικές Αρχές είναι, και θα είναι πάντα, ανοιχτές στον διάλογο. Ο διάλογος, όμως, εκτός από ηρεμία, ευγένεια και διαλλακτικότητα, προϋποθέτει ανοικτά μυαλά και χώρους πραγματοποίησής του, και την κοινή εγγύηση ότι όλοι οι διαλεγόμενοι ξέρουν έμπρακτα να σέβονται τους Νόμους και βασικές αρχές της δημοκρατίας».

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή