facebook pixel

"Συμφωνια σε γενικες γραμμες επι της ουσιας"

Χαρδούβελης: Η Γερμανία θέλει την Ελλάδα ισχυρή

«Ο κ. Σόιμπλε είναι ευρωπαϊστής. Και για να έχουμε μια ισχυρή Ευρωζώνη, πρέπει να έχουμε μια ισχυρή Ελλάδα»

Συνάντηση μιας ώρας μεταξύ των υπουργών Οικονομικών Ελλάδας και Γερμανίας πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στο Βερολίνο.

Η «νέα σχέση» ανάμεσα στην Ελλάδα και στους πιστωτές της, η οποία θα πρέπει να ισχύσει μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος δανειακού προγράμματος, η πρόοδος των μεταρρυθμίσεων και η πορεία της ελληνικής οικονομίας ήταν ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν κατά την συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Βερολίνο, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Deutsche Welle.

«Θα πρέπει να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση, δηλαδή, να οριοθετηθεί αυτή η σχέση», δήλωσε ο κ. Χαρδούβελης, αναφέρει το δημοσίευμα και συνεχίζει:

«Όπως δήλωσε ο Γκίκας Χαρδούβελης..., η αξιολόγηση της τρόικας δεν αποτέλεσε θέμα της συνάντησης, η οποία είχε άλλωστε διμερή χαρακτήρα. Η εντύπωση που αποκόμισε ο κ. Χαρδούβελης από τη συνάντηση με τον κ. Σόιμπλε είναι ότι μάλλον "συμφωνούν σε γενικές γραμμές επί της ουσίας", ότι η όποια λύση θα πρέπει να βρεθεί μέσα σε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο. Πάντως πρόκειται για μια "μακρά συζήτηση" που αναμένεται να διεξαχθεί με όλους τους εταίρους και η οποία, όπως ελπίζει, θα ολοκληρωθεί το Δεκέμβριο».

Το ζητούμενο για την ελληνική κυβέρνηση, επισημαίνεται στο ρεπορτάζ, «είναι να προσεγγίσουν οι Γερμανοί και οι υπόλοιποι εταίροι τις ελληνικές θέσεις, να αποδεχθούν δηλαδή ως πλαίσιο λύσης την προληπτική γραμμή στήριξης».

Γενικώς, αναφέρει ο συντάκτης, ο υπουργός Οικονομικών έχει την εντύπωση ότι το σχέδιο αυτό της ελληνικής κυβέρνησης γίνεται όλο και περισσότερο αποδεκτό από τους εταίρους.

Ένα τρίτο πρόγραμμα για την Ελλάδα μάλλον δεν αποτέλεσε αντικείμενο της συνομιλίας Σόιμπλε-Χαρδούβελη«Ένα τρίτο πρόγραμμα για την Ελλάδα μάλλον δεν αποτέλεσε αντικείμενο της συνομιλίας Σόιμπλε-Χαρδούβελη. Αντιθέτως, ο 'υπουργός Οικονομικών παρουσίασε τα πρώτα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά την προληπτική γραμμή στήριξης, η οποία, στην τελική της μορφή, θα πρέπει να συμφωνηθεί με τους εταίρους. Με αυτή την προληπτική στήριξη και την αναμενόμενη οικονομική ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια, η Ελλάδα θα είναι σε θέση να επιστρέψει στις χρηματαγορές καθώς θα βελτιωθεί η βαθμολογία των οίκων αξιολόγησης και ως εκ τούτου θα μειωθούν τα σπρεντ», αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Όπως επισημαίνεται, «με τη λύση ‘προληπτική γραμμή στήριξης', η Ελλάδα απελευθερώνεται, τυπικά τουλάχιστον, από τον έλεγχο της τρόικας ως προς την υλοποίηση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος. Και αυτό είναι κάτι που προβληματίζει έντονα το Βερολίνο.

Επικρατεί η άποψη ότι χωρίς την έξωθεν πίεση δεν πρόκειται να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα. Τους ενδοιασμούς αυτούς τους γνωρίζει και ο κ. Χαρδούβελης. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο παρουσίασε ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο ανάπτυξης της Ελλάδας, το οποίο περιλαμβάνει συγκεκριμένους βραχυπρόθεσμους μεταρρυθμιστικούς στόχους. Το σχέδιο αυτό θα παρουσιαστεί στην τελική του μορφή και στους υπόλοιπους εταίρους».

Ο συντάκτης σημειώνει ακόμη ότι ως το βράδυ δεν υπήρξαν γερμανικές αντιδράσεις για τη συνάντηση Σόιμπλε-Χαρδούβελη, ενώ νωρίτερα το μεσημέρι η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, ερωτηθείσα για την προληπτική γραμμή στήριξης που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση, παρέπεμψε στην αξιολόγηση της τρόικας και τη συζήτηση που θα γίνει κατόπιν στο πλαίσιο του Eurogroup. Όπως δήλωσε, εκεί θα αποφασιστούν οι «κανονισμοί συγκεκριμένων πιστωτικών ορίων, συγκεκριμένων προγραμμάτων» .

Δηλώσεις Χαρδούβελη

«Είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα, συζητήσαμε πάρα πολλά θέματα. Την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, πώς προχωράμε, πώς πάει η ελληνική οικονομία και, επίσης, το γεγονός πως στο τέλος της χρονιάς το πρόγραμμα τελειώνει και πρέπει να μπούμε σε μια νέα σχέση από την 1η Ιανουαρίου. Αυτό το καταλαβαίνει και η γερμανική πλευρά, ότι πρέπει σύντομα να βρούμε μια λύση, να οριοθετήσουμε αυτή τη σχέση», δήλωσε ο Γκίκας Χαρδούβελης στη ΝΕΡΙΤ.

Υποστήριξε ότι «η τρόικα δεν αναφέρθηκε καθόλου. Ήταν μία συζήτηση ανάμεσα σε δύο κράτη. Η Γερμανία έχει άποψη, έχει βοηθήσει την Ελλάδα επανειλημμένως. Τώρα συζητάμε για να βρούμε μια κοινά αποδεκτή λύση για την επόμενη μέρα», ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Γερμανία θα βοηθήσει την Ελλάδα.

Και ο Έλληνας αξιωματούχος κατέληξε: «Η Γερμανία και ο κ. Σόιμπλε ιδιαίτερα, είναι ευρωπαϊστής. Θέλει ένα ισχυρό ευρώ, μια ισχυρή ευρωζώνη. Και τονίστηκε στη συνάντησή μας ότι για να έχουμε μια ισχυρή Ευρωζώνη, πρέπει να έχουμε μια ισχυρή Ελλάδα».

Δεν τέθηκε θέμα τρίτου πακέτου βοήθειας

Την πεποίθηση ότι το ασφαλιστικό σύστημα στη χώρα μας είναι βιώσιμο και πως η τρόικα δεν έχει θέσει θέμα μείωσης των συντάξεων, εξέφρασε παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, σε συνομιλία του με δημοσιογράφους, μετά τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών Γερμανίας και Ελλάδας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Γκίκα Χαρδούβελη, στο Βερολίνο.

Σύμφωνα, επίσης, με το συγκεκριμένο στέλεχος, κατά τη συνάντηση δεν συζητήθηκε θέμα τρίτου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα, αλλά η «νέα σχέση» που θα υπάρξει μεταξύ Ελλάδας και δανειστών μετά την 1η Ιανουαρίου και τη μετά- Μνημόνιο εποχή.

Η τελική μορφή της συγκεκριμένης σχέσης δεν έχει αποφασιστεί ακόμη, αλλά, όπως επισήμανε ο ίδιος αξιωματούχος «εάν οι αγορές δουν ότι υπάρχει "δίχτυ ασφαλείας", τότε θα βελτιωθεί η εικόνα και θα πέσουν τα spreads και τα επιτόκια».

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή