facebook pixel

Μπαρόζο: Εγώ έπεισα τη Μέρκελ να κρατήσει στο ευρώ την Ελλάδα

Οι συναντήσεις του Μπαρόζο με σκοπό να πείσει την Γερμανίδα Καγκελάριο

Σε αποκαλύψεις για την "διάσωση" της Ελλάδας προχωρά ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, λίγες ημέρες πριν αποσυρθεί από την προεδρεία της Κομισιόν, με ετήσιες αποδοχές πάνω από 130.000 ευρώ σύμφωνα με βρετανικά ΜΜΕ, ενώ εξαίρει τα πεπραγμένα του, τονίζοντας ότι "κατηύθυνε το πλοίο σωστά".

Μιλώντας στο Reuters, δήλωσε  ότι νοιώθει υπερήφανος γιατί συνέβαλε μέσα στα τελευταία δέκα χρόνια η Ευρώπη να αντιμετωπίσει την πιο σοβαρή οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση του τελευταίου μισού αιώνα.

"Ήμουν πάντα σίγουρος ότι θα υπερισχύαμε, αλλά έπρεπε να κατευθύνω το πλοίο στη σωστή κατεύθυνση και μερικές φορές αντιμετωπίσαμε πολύ ισχυρούς μετωπικούς ανέμους", υποστήριξε.

Μέρος της κληρονομιάς του Μπαρόζο στην προεδρία της Επιτροπής είναι η δημιουργία του μηχανισμού "διάσωσης" κρατών, με την επιβολή αυστηρότερων δημοσιονομικών κανόνων, μέτρων ελέγχου του χρηματοπιστωτικού τομέα αλλά και την έναρξη της διαδικασίας οικοδόμησης της τραπεζικής ένωσης της ΕΕ.

Η ευτυχέστερη στιγμή της θητείας του ήταν όταν έλαβε το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης εξ ονόματος της ΕΕ το 2012.

Αλλά έπειτα από χρόνια κρίσης και ατελείωτες νύχτες διαπραγματεύσεων για το μέλλον της Ευρωζώνης, ο Μπαρόζο έχει κι άλλες, πιο δυσάρεστες αναμνήσεις. Αφηγείται ότι θυμάται την σύσκεψη που είχε συγκαλέσει με κορυφαίους οικονομολόγους από ευρωπαϊκές και αμερικανικές τράπεζες τον Ιούλιο του 2012, στο αποκορύφωμα της κρίσης.

"Τους έκανα δύο ερωτήσεις. "Πόσοι από εσάς πιστεύετε ότι η Ελλάδα θα είναι στην Ευρωζώνη στα τέλη του έτους; Όλοι, εκτός από έναν, είπαν 'όχι'. Το κεντρικό σενάριο προέβλεπε έξοδο της Ελλάδας. Κατόπιν ρώτησα: ‘πόσοι από εσάς πιστεύετε ότι θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε το ευρώ με τη σημερινή μορφή'; Οι απαντήσεις ήταν πενήντα-πενήντα", αναφέρει.

Ο Μπαρόζο είπε ότι ξόδεψε το μεγαλύτερο μέρος του μήνα εκείνου στην προσπάθειά του να πείσει τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να προωθήσει ευρείες μεταρρυθμίσεις και τη γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ, να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη.

"Υπάρχουν πολλές σημαντικές προσωπικότητες ακόμη και μέσα στη γερμανική κυβέρνηση που έλεγαν ότι το καλύτερο θα ήταν η Ελλάδα και ορισμένες άλλες χώρες να αποχωρήσουν (από την ευρωζώνη) ώστε να μπορέσουμε να σώσουμε την υπόλοιπη", υποστηρίζει.

Εάν η Ελλάδα έβγαινε από την ευρωζώνη η συνέπεια θα ήταν πως η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιταλία θα αντιμετώπιζαν άμεση πίεση από τις αγορές. Η επιβίωση του ευρώ, που δημιουργήθηκε το 1999 ως ένα από τα βασικά θεμέλια της ενιαίας αγοράς, θα ετίθετο υπό αμφισβήτηση.

Ο Μπαρόζο είπε ότι απευθύνθηκε στα επιφυλακτικά ένστικτα της Μέρκελ.

"Για μένα αυτό που είχε σημασία δεν ήταν τόσο να την πείσω ότι είχε συμφέρον να διατηρήσει την Ελλάδα στο ευρώ, αλλά να την πείσω σχετικά με τους κινδύνους που θα ενέσκηπταν εάν δεν είχαμε την Ελλάδα στο ευρώ" αναφέρει.

"Είπα: ‘Θέλετε να κάνετε ένα άλμα στο σκοτάδι'; Αυτό ήταν ένα ισχυρό επιχείρημα για έναν άνθρωπο όπως η Μέρκελ το σύστημα της οποίας όσον αφορά τη λήψη αποφάσεων είναι συντηρητικό με την καλή έννοια. Προσπαθεί να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο, όχι να μεγιστοποιήσει το κέρδος", ανέφερε ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν.

Σε μια άλλη περίπτωση, σε μια τεταμένη σύνοδο της Ομάδας των Είκοσι πιο ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών στις Κάννες της Γαλλίας τον Νοέμβριο του 2011, ο Μπαρόζο θυμάται πως ζήτησε τη βοήθεια του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα για να αποκρουστεί η πίεση την οποία ασκούσε η Γερμανία ώστε να εξαναγκαστεί η Ιταλία να αποδεχθεί την υπαγωγή της σε μια συμφωνία δανεισμού της από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, πιθανόν με τη δημιουργία μιας προληπτικής γραμμής πιστώσεων.

"Αυτή ήταν ίσως η πιο δύσκολη στιγμή για εμένα", είπε χαρακτηριστικά.

Ο Μπαρόζο θυμήθηκε πως είπε σε ηγέτες όπως ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, που αμφισβητούσαν πως το ευρώ θα συνέχιζε να υπάρχει, ότι δεν υπήρχε μια βολική και ξεκάθαρη λύση αλλά ότι έπρεπε η Ευρωζώνη να πασχίσει να υπερβεί την κρίση σέρνοντας "το κάρο στη λάσπη".

Ο Μπαρόζο αντιμετωπίζει με πικρία τις επικρίσεις των πιο ενθουσιωδών υποστηρικτών της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, οι οποίοι διατείνονται πως εξασθένισε τον ηγετικό ρόλο της Επιτροπής και υποχώρησε έναντι των ισχυρότερων κρατών της ΕΕ. "Δεν έχουν καταλάβει τίποτε", απαντά ο Μπαρόζο.

"Οι εξουσίες που έχω σήμερα είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές του σπουδαίου προκατόχου μου Ζακ Ντελόρ, ενός ανθρώπου που θαυμάζω πολύ", ανέφερε ο Μπαρόζο.

Αυτές οι νέες εξουσίες είναι ένας από τους λόγους που η θητεία του Μπαρόζο τερματίζεται εν μέσω μιας νέας σφοδρής πολιτικής αντιπαράθεσης. Επιδιώκοντας την εφαρμογή των αυστηρότερων δημοσιονομικών κανόνων, η Κομισιόν έχει εμπλακεί σε σύγκρουση με τη Γαλλία και την Ιταλία όσον αφορά τα σχέδια προϋπολογισμών τους.

Ο Μπαρόζο συγκρούστηκε με τον πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι διότι η κυβέρνησή του έδωσε στη δημοσιότητα την εμπιστευτική επιστολή της Επιτροπής με την οποία ζητούσε εξηγήσεις από τη Ρώμη.

Σε εξέλιξη βρίσκεται άλλη μια σύγκρουση, καθώς η Βρετανία αρνείται να καταβάλει την πρόσθετη συνεισφορά που της ζητείται στον προϋπολογισμό της ΕΕ, ύψους 2,1 δισεκ. ευρώ, ως την 1η Δεκεμβρίου.

Κανένας στις Βρυξέλλες δεν είχε αντιληφθεί πόσο εκρηκτικός θα αποδεικνυόταν ο τρόπος υπολογισμού και αναπροσαρμογής του ποσού που καλούνται να συνεισφέρουν τα κράτη-μέλη, παραδέχθηκε ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν.

Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, εξοργισμένος, αρνήθηκε "να πληρώσει".

Υπέρ του τάχθηκε ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι που κατήγγειλε τους "γραφειοκράτες που δεν έχουν καρδιά".

Εμφανώς ενοχλημένος και αναστατωμένος από τη νέα κρίση, ο Μπαρόζο δήλωσε πως για το θέμα αυτό οι χειρισμοί έγιναν "σε τεχνικό επίπεδο", χωρίς να είναι ενήμερος ο ίδιος.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή