facebook pixel

ΕΝΔΟΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΙΜΑΧΟ ΝΟΜΟ

(Updated) Ουγγαρία: Αυξάνεται η ένταση για το σχέδιο φορολόγησης του internet

Κάποιοι πέταξαν μέρη υπολογιστών, διαμαρτυρόμενοι για τη φορολόγηση του ίντερνετ

Πλήθος διαδηλωτών συγκεντρώθηκε την Κυριακή έξω από το Υπουργείο Οικονομικών της Ουγγαρίας, για να διαμαρτυρηθεί για τον νόμο που θα επιβάλλει πρόσθετη φορολόγηση στη χρήση του διαδικτύου στην χώρα.

Σύμφωνα με το BBC, χιλιάδες διαδηλωτών συγκεντρώθηκαν την Κυριακή στη Βουδαπέστη, για να διαμαρτυρηθούν για την επικείμενη νομοθετική ρύθμιση που θα επιβάλλει φόρο στη διακίνηση online δεδομένων. Το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε από την κυβέρνηση του Βίκτωρος Όρμπαν, προβλέπει «καπέλο» μισού ευρώ για κάθε gigabyte διακινούμενης πληροφορίας στο διαδίκτυο. Ωστόσο, η κυβέρνηση υποσχέθηκε να επιβληθεί ανώτατο πλαφόν στο φορολογικό μέτρο.

Θέση των διαδηλωτών, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν έξω από το Υπουργείο Οικονομικών με υψωμένα τα κινητά τους τηλέφωνα, είναι ότι η απόφαση είναι αντιδημοκρατική και θα πλήξει τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα. Κάποια άτομα μάλιστα, πέταξαν μέρη παλιών υπολογιστών στην είσοδο του Υπουργείου ως ένδειξη διαμαρτυρίας.

Οι διοργανωτές της συγκέντρωσης δήλωσαν ότι «η κίνηση αυτή αποτελεί συνέχεια ενός κύματος ανησυχητικών, αντιδημοκρατικών μέτρων του πρωθυπουργού Orban που ωθούν την Ουγγαρία σε αποστασιοποίηση από την Ευρώπη».

Με τα smartphones στον αέρα διαμαρτυρήθηκαν χιλιάδες Ούγγροι κατά της επιβολής φόρου στη χρήση internet
Με τα smartphones στον αέρα διαμαρτυρήθηκαν χιλιάδες Ούγγροι κατά της επιβολής φόρου στη χρήση internet

Η απάντηση των κυβερνώντων ήταν ότι μέσω τροπολογίας θα διασφαλιστεί ότι το μηνιαίο ποσόν φορολόγησης προς τους παρόχους δεν θα υπερβαίνει τα 700 φιορίνια (2,29 ευρώ). Παρά τη διαφωνία ορισμένων κυβερνητικών στελεχών με το μέτρο, ο κος Όρμπαν απολαμβάνει ευρεία αποδοχή στην Ουγγαρία, έχοντας κερδίσει  τρεις συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

Ο ισχυρός άνδρας κατηγορείται από τους πολιτικούς του αντιπάλους για τον αυταρχικό τρόπο εξουσίας του και τις στενές σχέσεις με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Στον αντίποδα της ουγγρικής πραγματικότητας βρίσκεται η Ιταλία. Οι γείτονές μας εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να διαθέσουν ένα κονδύλι της τάξεως των 5 εκατ. ευρώ για να εφοδιάσουν χιλιάδες σημεία της χώρας με hotspots που θα παρέχουν δωρεάν πρόσβαση στο internet. Σύμφωνα με τους 100 και πλέον βουλευτές που τάσσονται υπέρ του μέτρου, η πρόσβαση στο internet θα βοηθήσει τον τουρισμό και γενικότερα την οικονομία της χώρας. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι το προαναφερθέν κονδύλι περιλαμβάνει μόνο την εγκατάσταση του εξοπλισμού και όχι το κόστος συντήρησης ενός πρότζεκτ με αμφιλεγόμενη βιωσιμότητα, αλλά σημειολογική αξία που ξεπερνάει το πρακτικόν της υπόθεσης, υπό το φως των γεγονότων της Ουγγαρίας.

UPDATE (29/10/14): Μετά τις αρχικές αντιδράσεις και τις μαζικές διαδηλώσεις οι οποίες συνεχίζονται με αυξανόμενη συμμετοχή, η κυβέρνηση επανήλθε με νέα πρόταση. Σύμφωνα με αυτή, οι ιδιώτες θα καταβάλουν 2,27 ευρώ τον μήνα και οι επιχειρήσεις 16,19 ευρώ τον μήνα για τη χρήση του διαδικτύου. Οι διαδηλωτές πάντως εμμένουν στην απόσυρση του νομοσχεδίου.

Βίντεο από τη συγκέντρωση


Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή