facebook pixel

Stress test: Πέρασαν επιτυχώς τον σκόπελο οι ελληνικές τράπεζες

Πέρασαν τα stress test οι Ελληνικές τράπεζες

Κεφαλαιακό έλλειμμα ύψους 25 δισ.ευρώ προκύπτουν για 25 εκ των 130 τραπεζών που συμμετείχαν στις "δοκιμασίες αντοχής" (stress tests) τις οποίες διενήργησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως ανακοινώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής. Ωστόσο, με αξιοσημείωτη επιτυχία πέρασαν τις δοκιμασίες αντοχής τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα.

Συγκεκριμένα οι αθροιστικές κεφαλαιακές ανάγκες διαμορφώνονται μόλις στα 290,5 εκατ ευρώ, εκ των οποίων 273 εκατ ευρώ η Εθνική και 17,5 εκατ. ευρώ η Eurobank, μηδέν η Alpha Bank και μηδέν η τράπεζα Πειραιώς.

Οι διοικήσεις της Εθνικής και της Eurobank τονίζουν ότι οι ανάγκες θα καλυφθούν με ίδια μέσα, βασιζόμενα στα capital plans. 

Ειδικότερα, για την Εθνική επισπεύδεται η πώληση της Fianansbank, ενώ η Eurobank θα ρίξει το βάρος της σε περαιτέρω θωράκιση της κεφαλαιακής της θέσης.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η περίπτωση της Alpha Bank καθώς η τράπεζα με το αποτέλεσμα της κατατάσσεται στις πρώτες 20 καλύτερες επιδόσεις στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.

Ικανοποίηση Σαμαρά

«Τα τεστ αντοχής των Ελληνικών τραπεζών ξεπέρασαν κάθε προσδοκία» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Και πρόσθεσε: «Πλέον, βήμα- βήμα, πάνω σε στέρεες βάσεις, βγαίνουμε από την κρίση. Έτσι μόνον δημιουργείται μια νέα Ελλάδα και υπερήφανη και οικονομικά ισχυρή και κοινωνικά δίκαιη.

Αυτή την πορεία δεν επιτρέπεται να την ανακόψει κανείς».

Μετά την εξαιρετική επίδοση των ελληνικών τραπεζών η αγορά εκτιμά πως ανοίγει ο δρόμος για την εναλλακτική αξιοποίηση από την κυβέρνηση του κεφαλαιακού αποθέματος των 11,3 δισ. ευρώ που διατηρεί το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Κάτι τέτοιο θα ενισχύσει αποφασιστικά τη διαπραγματευτική δύναμη της κυβέρνησης ενόψει και της αξιολόγησης της τρόικας αλλά και της συζήτησης για την ανακούφιση του ελληνικού χρέους.

Δηλώσεις Χαρδούβελη

Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε:

Είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικό ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα πέρασε με επιτυχία την πολύ δύσκολη άσκηση των stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Τους τελευταίους μήνες, οι ελληνικές τράπεζες έχουν ολοκληρώσει δύο κύκλους stress test.

Ανακεφαλαιοποιήθηκαν με επιτυχία και αυτή τη στιγμή διαθέτουν ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια. Πρόκειται για μια πολύ θετική εξέλιξη που επιβεβαιώνει την ορθή πολιτική που εφάρμοσε η κυβέρνηση και η Τράπεζα της Ελλάδος στον τραπεζικό τομέα.

Είναι, επίσης, εξαιρετικά σημαντικό ότι διατηρούνται αδιάθετα τα αποθέματα των 11,4 δισ. του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Τα δεδομένα αυτά δείχνουν ότι η επιτυχημένη ανακεφαλαιοποίηση και ανασυγκρότηση του τραπεζικού τομέα δημιουργεί πλέον στέρεες βάσεις για να μπορέσουν οι τράπεζες να ενισχύσουν δυναμικά την ανάκαμψη της οικονομίας.

Ως Πολιτεία αναμένουμε ότι οι τράπεζες θα αφοσιωθούν στην χρηματοδότηση της οικονομίας, δηλαδή στην ουσιαστική ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά.

ΤΧΣ

Η επιτυχία της άσκησης αξιολόγησης για τις ελληνικές τράπεζες επιβραβεύει τις συνεχείς προσπάθειες αναδιάρθρωσης και κεφαλαιακής ενίσχυσης των τελευταίων δύο ετών που έχουν σημαντικά αναμορφώσει τον ελληνικό τραπεζικό τομέα, ενισχύοντας τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας, αναφέρει η διευθύνουσα σύμβουλος του ΤΧΣ Αναστασία Σακελλαρίου, σε δήλωσή της.

ΣΕΒ

«Ολοκληρώνεται θετικά ένα κρίσιμο στάδιο, που αφορά στη χρηματοοικονομική υγεία του τραπεζικού μας συστήματος» επισημαίνει σε δήλωσή του ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θεόδωρος Φέσσας αναφερόμενος στα αποτελέσματα των stress tests που διενήργησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

«Παραμονές της ένταξής τους στην Τραπεζική Ένωση και την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι ελληνικές τράπεζες μπορούν πλέον να αφήσουν πίσω τους τις τρομακτικές επιπτώσεις της κρίσης και να βρεθούν σε σταθερή πορεία εξυγίανσης και ανάταξης, ώστε να αναλάβουν ουσιαστικό ρόλο στη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας», προσθέτει ο πρόεδρος του ΣΕΒ.

Η συνολική αξιολόγηση

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΚΤ, η αξία των στοιχείων ενεργητικού του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα πρέπει να αναπροσαρμοστεί κατά 48 δισ.ευρώ, ενώ τμήμα 37 δισ.ευρώ εξ'αυτών δεν προκαλεί κεφαλαιακό έλλειμμα.

Συνολικά, η επίπτωση στις τράπεζες από τον έλεγχο της ΕΚΤ ανέρχεται σε 62 δισ.ευρώ εκ των οποίων τα 25 δισ.ευρώ αφορούν σε κεφαλαιακό έλλειμμα και τα 37 δισ.ευρώ στην προσαρμογή της αξίας του ενεργητικού τους.

Η ΕΚΤ διαπίστωσε επίσης ότι οι 130 μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες είναι εκτεθειμένες σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια επιπλέον ύψους 136 δισ.ευρώ.

Όπως ανακοινώθηκε, εκ των 25 τραπεζών στις οποίες εντοπίστηκαν κεφαλαιακές ελλείψεις ύψους 25 δισ.ευρώ, οι 12 τράπεζες έχουν ήδη καλύψει το σχετικό κενό, αυξάνοντας τα κεφάλαιά τους κατά 15 δισ.ευρώ στη διάρκεια του 2014. 

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή