facebook pixel

"Πεδιο μαχης" το Πανεπιστημιο - Κοντρα πρυτανη - ΣΥΡΙΖΑ

Κατάληψη στο ΕΚΠΑ από φοιτητές, διοικητικούς και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Κατάληψη στο ΕΚΠΑ για την τοποθέτηση ιδιωτικής εταιρείας φύλαξης και ελέγχου πρόσβασης

Τεταμένη είναι η ατμόσφαιρα στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου περίπου 50 φοιτητές και διοικητικοί υπάλληλοι -με τη συνδρομή βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ- έχουν προχωρήσει σε κατάληψη του κεντρικού κτιρίου του ιδρύματος, διαμαρτυρόμενοι για την τοποθέτηση ιδιωτικής εταιρείας φύλαξης και ελέγχου πρόσβασης στο χώρο.

Η νέα συγκέντρωση έγινε αιτία να αναβληθεί η προγραμματισμένη συνάντηση του πρύτανη Θόδωρου Φορτσάκη με αντιπροσωπεία των συγκεντρωθέντων.

Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ είχε ζητήσει από τους υπαλλήλους και τους φοιτητές να αποχωρήσουν από τον προαύλιο χώρο, ως προϋπόθεση για να πραγματοποιηθεί η συνάντηση, αίτημα ωστόσο που δεν έγινε αποδεκτό από τους υπαλλήλους και τους φοιτητές, που δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Μετά τούτων, ο Θ. Φορτσάκης, αφού εμφανίστηκε λάβρος κατά του ΣΥΡΙΖΑ, κάλεσε τους καταληψίες να αποχωρήσουν, αναφέροντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα υποστούν τις συνέπειες του νόμου.

«Ένας βουλευτής μπορεί να μπει στο σπίτι σας χωρίς άδεια; Εγώ μπορώ να μπω στην Κουμουνδούρου χωρίς άδεια; Το πανεπιστήμιο είναι ο χώρος των πανεπιστημιακών και των φοιτητών, συνεπώς όλοι οι υπόλοιποι πρέπει να ζητούν άδεια. Όλοι είναι ευπρόσδεκτοι στο πανεπιστήμιο και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον έχουν άδεια», δήλωσε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θ. Φορτσάκης.

Καταγγελία για είσοδο αγνώστων στον χώρο της πρυτανείας

«Τρεις βουλευτές παραβιάζουν την είσοδο του πανεπιστημίου και επιτρέπουν σε φοιτητές, διοικητικούς και άλλους ανθρώπους, άγνωστους σε εμάς, να καταλάβουν τον χώρο. Είναι προφανές ότι έχουμε μία κατάσταση ανωμαλίας. Όσο κρατάει αυτή η κατάσταση δεν πρόκειται να γίνει κανένας διάλογος», ανέφερε, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1.

Και πρόσθεσε: «Καλώ τα άτομα που βρίσκονται στον χώρο της πρυτανείας να αποχωρήσουν, διαφορετικά θα έχουν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του νόμου. Η πρυτανεία είναι σε συνθήκες καταλήψεως, δεν κάνω άλλο διάλογο πάνω σε αυτό».

Επίσης, εξήγησε ότι «το θέμα των βουλευτών είναι δευτερεύον... το θέμα είναι ποιους έφεραν μαζί τους. Ένα ολόκληρο μπουλούκι ανθρώπων που μπήκε μέσα χωρίς άδεια και εγκαταστάθηκε εδώ και 24 ώρες και δεν αποχωρεί. Κάποιοι από αυτούς είναι φοιτητές, κάποιοι εργαζόμενοι και κάποιοι άγνωστοι».

Ένα 24ωρο νωρίτερα, ο κ. Φορτσάκης είχε προχωρήσει σε καταγγελία εναντίον των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Αλεξόπουλο, Μαντά και Φωτίου, ότι «εισήλθαν χωρίς άδεια στο κεντρικό κτίριο του ΕΚΠΑ, στα Προπύλαια, διευκολύνοντας παράλληλα την ανεξέλεγκτη είσοδο σε φοιτητές και άλλους συμπαριστάμενους που δεν είχαν κάποια προγραμματισμένη εργασία στον χώρο».

Μιλώντας στο «Βήμα», είχε κάνει λόγο για «πολιτειακή ανωμαλία, βία και αντισυνταγματική συμπεριφορά».

Εισαγγελική παρέμβαση

Το απόγευμα της Τρίτης, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλίας Ζαγοραίος, διέταξε τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης μετά από μήνυση που κατέθεσε ο πρύτανης  του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεόδωρος Φορτσάκης για το αδίκημα σε βαθμό πλημμελήματος της διατάραξη λειτουργίας Πανεπιστημίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Φορτσάκης δεν ζητεί την άμεση επέμβαση της αστυνομίας, καθώς, όπως αναφέρει μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν καταστροφές που να δυσχεραίνουν τη λειτουργία του Πανεπιστημίου το οποίο όπως επισημαίνει, σήμερα, λειτούργησε κανονικά.

ΣΥΡΙΖΑ: "Το ΕΚΠΑ δεν είναι η ΝΕΡΙΤ"

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωση τονίζει πως «όταν ο πρύτανης του ΕΚΠΑ επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ και τους βουλευτές του, τότε ανενδοίαστα συμπαρατάσσεται με τις επιλογές καλλιέργειας έντασης και φόβου της καταρρέουσας κυβέρνησης».

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης γνωστοποιεί ακόμη τη ματαίωση της συνάντησης που είχε προγραμματιστεί για σήμερα μεταξύ του κ. Φορτσάκη και αντιπροσωπείας βουλευτών του. Όπως αναφέρει, αν και ο πρύτανης αποδέχθηκε συνάντηση, «στη συνέχεια εκφώνησε απαράδεκτες δηλώσεις πολιτικής εχθρότητας, ασύμβατες με τη δημόσια θέση του».

«Υπό αυτούς τους όρους», συμπληρώνει, «δεν έχει κανένα νόημα η σημερινή συνάντηση με τον Πρύτανη. Δεν θα δεχτούμε μαθήματα συνταγματικής και δημοκρατικής συμπεριφοράς από τον κ. Φορτσάκη. Το ΕΚΠΑ δεν είναι η ΝΕΡΙΤ».

Επιπλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τον πρύτανη για διοικητικό αυταρχισμό έναντι της πανεπιστημιακής κοινότητας που υπερβαίνει τα όρια μιας τυπικής ενδοπανεπιστημιακής διένεξης.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή