facebook pixel

Μετα τη «σαρωση» στο οικοπεδο 3 το τουρκικο ερευνητικο εισεβαλε στο «τεμαχιο» 2

Στο Οικόπεδο 2 της Κυπριακής ΑΟΖ το τουρκικό «Μπαρμπαρός»

Μετά τη «σάρωση» στο οικόπεδο 3 το τουρκικό Barbaros εισέβαλε στο «τεμάχιο» 2

Στο τεμάχιο «2» της κυπριακής ΑΟΖ και σε απόσταση περίπου 22 ν. μιλίων (40 χλμ) από το Ακρωτήριο Κιτίου βρίσκεται το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος «Μπαρμπαρός Χαριεντίν Πασά» («Barbaros Hayrettin Pasa») μαζί με τα δύο συνοδευτικά πλοία, σύμφωνα με δημοσίευμα του διαδικτυακού Φιλελεύθερου.

Από τα ξημερώματα, αφού πραγματοποίησε πλεύση για σάρωση του βόρειου τμήματος του τεμαχίου «3», δείχνοντας ότι θα συνεχίσει εκεί, άλλαξε πορεία και συνέχισε κατευθείαν στο τεμάχιο «2».

Ήδη έχει περάσει σε απόσταση περίπου 35 χλμ εντός του τεμαχίου «2», πλέοντας παράλληλα με τις ακτές της νότιας Κύπρου από το Κάβο Γκρέκο προς την Λάρνακα, διατηρώντας την ίδια περίπου απόσταση από τις ακτές, δηλαδή 22 ν. μίλια (40 χλμ). 

Να σημειωθεί ότι βρίσκεται εντός της περιοχής που «δέσμευσε» η Τουρκία με το Navtex. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Π. Θεοχαρίδη, η τουρκική φρεγάτα «TCG Gelibolu» (F-493) που συνόδευσε το «Μπαρμπαρός», έχει παραμείνει σε περιοχή ΒΑ του τεμαχίου «3» και δεν ακολουθεί την πορεία του σεισμογραφικού, αλλά παρακολουθεί από απόσταση, ενώ δεύτερη τουρκική φρεγάτα η «TCG Gokceada» (F-494), παραμένει εδώ και μέρες στην ίδια περιοχή - ΝΑ του σημείου της γεώτρησης, εντός των ορίων του τεμαχίου «13» της κυπριακής ΑΟΖ.

Το ένα εκ των δύο συνοδευτικών σκαφών, το νορβηγικών συμφερόντων υπό σημαία Γιβραλτάρ «M/V Bravo Supporter», έχει σταματήσει στα ανοικτά της Λάρνακας και βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση. Από το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, το οποίο παρακολουθεί τις κινήσεις του Barbaros, αναφέρθηκε ότι επί του παρόντος δεν έχει διαφανεί, κατά πόσο το σκάφος θα αρχίσει σεισμογραφικές έρευνες.

Ο ειδικός επί θεμάτων ενέργειας και σύμβουλος του Έλληνα πρωθυπουργού, Σόλων Κασίνης, εκτιμά ότι οι κινήσεις του σκάφους στην περιοχή γίνονται περισσότερο για πολιτικούς λόγους. Ο κ. Κασίνης, ανέφερε ότι τεχνικά θα λαμβάνονται από το Barbaros οι δονήσεις από το τρυπάνι της ΕΝΙ και αργότερα μπορούν απομονωθούν οι ήχοι του και να αξιοποιηθούν.

Τα σκάφη που βρίσκονται στα ανοικτά της Κύπρου
Τα σκάφη που βρίσκονται στα ανοικτά της Κύπρου

Μέτρα κατά της Τουρκίας

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Κώστα Βενιζέλου, στον διαδικτυακό Φιλελεύθερο, η Λευκωσία προχωρεί κλιμακωτά σε μέτρα κατά της Τουρκίας σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τη νέα πρόκληση.

Το Εθνικό Συμβούλιο, το οποίο συνήλθε χθες και θα συνεχίσει και σήμερα τη συζήτηση κινήθηκε, λίγο-πολύ, σε μέτρα που συζητήθηκαν στο Συμβούλιο Αρχηγών. Χθες εξετάσθηκαν τα πιο κάτω μέτρα:

  • Πρώτον, ενημέρωση από τον πρόεδρο Αναστασιάδη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που συνέρχεται στις 23-24 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες. Πληροφορίες αναφέρουν πως στο τραπέζι βρίσκεται και το πάγωμα της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας. Τούτο θα γίνει σε συνεννόηση με εταίρους μας στην ΕΕ.
  • Δεύτερον, εξέταση νομικών μέτρων κατά της τουρκικής κρατικής εταιρείας ΤΡΑΟ, που διεξάγει τις έρευνες με το «Μπαρμπαρός». Προσπάθεια να κινηθεί νομικά και η ιταλική ΕΝΙ.
  • Τρίτον, εξέταση του ενδεχομένου να προσφύγει η Κυπριακή Δημοκρατία στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Τούτο χρειάζεται προετοιμασία και στάθμιση όλων των παραγόντων και αξιολόγηση των προοπτικών επιτυχίας. 
  • Τέταρτον, θα εφαρμοστεί η απόφαση για επιβολή διοικητικού προστίμου σε όσους εισέρχονται στη χώρα από παράνομες εισόδους, μέσω δηλαδή των κατεχομένων.

Αξιοσημείωτη είναι η δήλωση του Πρόδρομου Προδρόμου, εκπροσώπου του Δημοκρατικού Συναγερμού και άμεσου συνεργάτη του Προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη: «Η πρόκληση είναι χειρότερη από τα Ίμια. Φανταστείτε τι θα είχε γίνει αν η Κύπρος ήταν άλλο κράτος και είχε στείλει στο σημείο το Πολεμικό Ναυτικό του. Θα είχαμε σύρραξη».

Κοινή άσκηση Κύπρου-Ισραήλ

Από το πρωί της Τρίτης βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η άσκηση Κύπρου- Ισραήλ εντός του εναερίου χώρου και των χωρικών υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στην άσκηση το Ισραήλ έχει διαθέσει ό,τι πιο σύγχρονο έχει η Πολεμική του Αεροπορία που τα αεροσκάφη της άρχισαν ήδη από το πρωί να εκτελούν εικονικές προσβολές στόχων. 

Για πρώτη φορά θα πετάξουν πάνω από την οροσειρά του Τρόοδου ισραηλινά επιθετικά ελικόπτερα, σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης, ενώ στο FIR θα πραγματοποιούνται ασκήσεις εναέριου ανεφοδιασμού της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας.

Στην περιοχή αυτή πραγματοποιούνται και γυμνάσια του ρωσικού στόλου, ενώ οι βρετανικές βάσεις έχουν δεσμεύσει περιοχές νοτίως της Κύπρου για τις επιχειρήσεις τους σε Ιράκ και Συρία. Ο προγραμματισμός είχε γίνει πολύ πριν η Τουρκία δεσμεύσει θαλάσσιο χώρο εντός της κυπριακής ΑΟΖ για έρευνες.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή