facebook pixel

Επεσε η αυλαια στην πολυκροτη δικη του "blade runner" Όσκαρ Πιστοριους

Σε 5 χρόνια φυλακή καταδικάστηκε ο Πιστόριους

"Η απόφαση είναι δική μου και μόνο δική μου", δήλωσε η δικαστής για τον Πιστόριους

Σε φυλάκιση πέντε ετών καταδικάστηκε ο παραολυμπιονίκης Όσκαρ Πιστόριους, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για φόνο εξ αμελείας, για τη δολοφονία της συντρόφου του, Ρίβα Στέενκαμπ, στις 13 Φεβρουαρίου του 2013.

Με την ανακοίνωση της ποινής έπεσε η αυλαία στην πολύκροτη δίκη του "blade runner". 

Η νοτιοαφρικανή δικαστής, Τοκοζίλε Μασίπα, άνοιξε την τελευταία συνεδρίαση στη δίκη του Όσκαρ Πιστόριους, αρχίζοντας την ανάγνωση της απόφασης για την επιβολή της ποινής.

"Η απόφαση είναι δική μου και μόνο δική μου", δήλωσε η δικαστής κατά την έναρξη της συνεδρίασης.

Οι Eισαγγελικές Αρχές της Νοτίου Αφρικής είχαν ζητήσει ποινή φυλάκισης 10 ετών, ενώ ο συνήγορος του αθλητή, Μπάρι Ρουξ, είχε αιτηθεί να μην πάει φυλακή ο πελάτης του με το αιτιολογικό ότι όταν πυροβόλησε την Στένκαμπ, θεωρούσε ότι ένας διαρρήκτης απειλούσε τη ζωή τους.

Επικαλέστηκε ακόμη και το γεγονός ότι ο κατηγορούμενος είναι αρκετά νέος -27 ετών- και ότι έχει λευκό ποινικό μητρώο.

Σε συνέντευξή της στη Daily Mail, η 49χρονη αδελφή της Ρίβα, Σιμόν Κάουμπερν, ζήτησε να φυλακιστεί για 20 χρόνια ο Πιστόριους, ενώ εξέφρασε την ανησυχία της ότι η δικαστής της Νοτίου Αφρικής θα μπορούσε να επηρεαστεί από την ακριβοπληρωμένη νομική ομάδα του αθλητή. 

Στο τέλος της ακροαματικής διαδικασίας, ο πρώην πρωταθλητής οδηγήθηκε σε ένα κρατητήριο του δικαστικού μεγάρου, απ' όπου πρόκειται να μεταφερθεί κατ' ευθείαν στη φυλακή. Εθεάθη να σκουπίζει τα μάτια του καθώς η δικαστής ανακοίνωνε την ποινή.

Μολονότι η δικαστής ανέφερε στην ετυμηγορία της πως η κατηγορούσα αρχή δεν κατάφερε να αποδείξει πως ο κατηγορούμενος είχε πρόθεση να διαπράξει φόνο, έλαβε υπόψη της τη σοβαρότητα των γεγονότων: ο Όσκαρ Πιστόριους "γνώριζε πως η τουαλέτα ήταν ένας περιορισμένος χώρος και πως δεν υπήρχε κανένας τρόπος διαφυγής για το πρόσωπο που βρισκόταν πίσω από την πόρτα", δήλωσε.

Ο Πιστόριους πυροβόλησε τέσσερις φορές στο ύψος ενός ανθρώπου μέσα από την κλειστή πόρτα της τουαλέτας του και υποστηρίζει πως πίστευε ότι πυροβολούσε έναν διαρρήκτη που είχε μπει στο σπίτι του μέσα στη νύχτα.

Η δικαστής απέρριψε τα επιχειρήματα της υπεράσπισης για την ευάλωτη κατάσταση του κατηγορουμένου και ότι είναι αδύνατο να φυλακισθεί ένας άνθρωπος ακρωτηριασμένος στα δύο πόδια.

Οι νοτιοαφρικανικές φυλακές, δήλωσε, είναι σε θέση να δεχθούν τον Όσκαρ Πιστόριους, "ο οποίος έχει ανάγκη ψυχολογικής φροντίδας".

Η δικαστής απέρριψε κατηγορηματικά τη μαρτυρία μιας ειδικού την οποία είχε επικαλεσθεί η υπεράσπιση και η οποία είχε περιγράψει ως άθλιες τις συνθήκες στις φυλακές.

Η μαρτυρία της, "αόριστη, ξεπερασμένη, με κακή ενημέρωση, κάνει γενικεύσεις και είναι εκ των προτέρων αρνητική για τις φυλακές της χώρας μας", τόνισε η δικαστής.

Η ίδια θεώρησε πάντως αξιόπιστη τη μαρτυρία του Ζοέλ Μοντίζε, ενός υψηλόβαθμού αξιωματούχου των σωφρονιστικών υπηρεσιών, ο οποίος περιέγραψε στο δικαστήριο τις ιδιαίτερες πτέρυγες στις οποίες φιλοξενούνται οι ανάπηροι.

Η οικογένεια της Ρίβα Στέενκαμπ εξέφρασε ικανοποίηση για την ποινή που επιβλήθηκε στον Όσκαρ Πιστόριους.

"Ναι, είμαι πολύ ικανοποιημένος", δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ο Μπάρι Στέενκαμπ, ο πατέρας του θύματος, ενώ ο συνήγορος της οικογένειας διευκρίνιζε: "Πιστεύουν πως είναι σωστή, είναι ικανοποιημένοι από την ποινή.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή