facebook pixel

Δεν θα υπαρξει, ομως, νεο μνημονιο

Σαμαράς: Ναι στην "προληπτική στήριξη"

"Η έξοδός μας από την κρίση, θα είναι πολύ πιο γρήγορη και ασφαλής για τον ελληνικό λαό, αν είμαστε ενωμένοι, ιδιαίτερα τους επόμενους μήνες"

Σε πιθανή προληπτική γραμμή στήριξης αναφέρθηκε ο Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας από το Μιλάνο, μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ασίας, δείχνοντας ότι αναπροσαρμόζει τη στρατηγική του μπαίνοντας στην επόμενη περίοδο.

Μετά τις πιέσεις των αγορών, ο πρωθυπουργός, θέλησε, με αυτόν τον τρόπο, να καταστήσει ξεκάθαρη την προσήλωση της κυβέρνησής του, τόσο στις μεταρρυθμίσεις όσο και στην τήρηση των συμφωνηθέντων με τους δανειστές.  

Επέμεινε, ωστόσο, ότι η Ελλάδα μπαίνει σε μία εποχή "μετά μνημονίου". "Έχει εξηγηθεί από την πλευρά μας ότι δεν χρειαζόμαστε νέο μνημόνιο", τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς. "Η Ελλάδα κατάφερε τα τελευταία δύο χρόνια μια τεράστια αλλαγή και στα ελλείμματά της και στις μεταρρυθμίσεις. Αυτή η αλλαγή αναγνωρίζεται πλέον από όλους. Κι έχει αρχίσει η συζήτηση  για την επόμενη μέρα, για τη μετά το Μνημόνιο εποχή".

Και συνέχισε: "Αν προσέξατε τις τελευταίες επίσημες δηλώσεις, κανείς δεν αμφισβητεί πως η Ελλάδα έχει πλέον τα μεγέθη και τις προοπτικές να προχωρήσει. Η συζήτηση που γίνεται είναι για το πώς θα προχωρήσουμε με τον πιο ασφαλή τρόπο. [...] Μια πιθανή προληπτική γραμμή στήριξης, που θα προστάτευε τη χώρα μας από πιθανές αναταράξεις στις αγορές, αποτελεί στοιχείο των διαπραγματεύσεων".

Ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι βρίσκεται σε εξέλιξη και προχωρά μια σοβαρή συζήτηση με τους εταίρους και τους δανειστές μας, για την πρώτη μεταβατική φάση. "Με σοβαρότητα, συνεχή διάλογο και στενή συνεργασία, προχωράμε να ρυθμίσουμε όλες τις λεπτομέρειες της επόμενης μέρας", είπε σχετικά. 

Μόνο το πολιτικό ρίσκο προκαλεί ανησυχία, "το ότι τα ελλείμματα μπορεί να επανέλθουν, ότι οι μεταρρυθμίσεις υπάρχει ο κίνδυνος να ανατραπούν", μετά τις μέχρι τώρα επιτυχίες της ελληνικής πλευράς, ανέφερε στη συνέχεια, και τόνισε πως "δεν πρέπει αυτό το πολιτικό ρίσκο -που ορισμένοι προκαλούν- να θέσει σε κίνδυνο την πορεία της χώρας"

Κάνοντας λόγο σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε τα εξής: "Σε ανακοινωση του, ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι οι αγορές τρόμαξαν επειδή η Ελληνική κυβέρνηση επιμένει στην πολιτική των πλεονασμάτων. Δηλαδή, αν επιστρέφαμε στα ελλείμματα, πιστεύει ο κ. Τσίπρας ότι οι αγορές θα πανηγύριζαν! Αυτή η στοιχειώδης έλλειψη σοβαρότητας, είναι εκείνο ακριβώς που ανησυχεί και τον κόσμο και τις αγορές". 

Αναφερόμενος ειδικότερα στη στάση των αγορών, υποστήριξε ότι καμία φορά αντιδρούν υπερβολικά, αλλά και ότι η αλήθεια αποκαθιστά, αργά ή γρήγορα, την υπερβολή. Ο Αντώνης Σαμαράς υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει, οι τόσες θυσίες δεν θα πάνε χαμένες και "τέτοιες επιτυχίες, που η Ευρώπη θεωρεί χωρίς προηγούμενο", δεν μπορούν να ακυρωθούν. 

"Η έξοδός μας από την κρίση, θα είναι πολύ πιο γρήγορη και ασφαλής για τον ελληνικό λαό, αν είμαστε ενωμένοι, ιδιαίτερα τους  επόμενους μήνες", ανέφερε ακόμη, καλώντας όλους να δείξουν "την υπευθυνότητα και την ωριμότητα που η Ελλάδα χρειάζεται, και που ο ελληνικός λαός απαιτεί".

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή