facebook pixel

Συνεχιση της ευρωπαϊκης στηριξης προς την Ελλαδα

Η Κομισιόν βάζει πλάτη αλλά οι αγορές κωφεύουν...

Κατάινεν: Υπάρχουν πλέον ισχυρές αποδείξεις ότι η Ελλάδα κάνει στροφή

Τη συνέχιση της ευρωπαϊκής στήριξης προς την Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση του σημερινού προγράμματος, υπογράμμισε ο επίτροπος, αρμόδιος για θέματα Οικονομίας, Γιούρκι Κατάινεν, σε δήλωσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες. Σε ανάλογο κλίμα και οι δηλώσεις Χαρδούβελη όμως τα σύννεφα στις αγορές παραμένουν.

Το πλήρες κείμενο της δήλωσης του Γ. Κατάινεν έχει ως εξής:

«Η Ελλάδα σημείωσε τεράστια πρόοδο για να βάλει τις βάσεις ενός βιώσιμου αναπτυξιακού μοντέλου, με υγιή δημόσια οικονομικά, πιο ανταγωνιστική οικονομία και ένα ισχυρό χρηματοπιστωτικό τομέα, με αποτελεσματική εποπτεία.

Το χωρίς προηγούμενο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και η αναγκαία μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή απαίτησε πολύ δύσκολες επιλογές. Η Επιτροπή και η ευρωζώνη συνολικά στάθηκαν στο πλευρό της Ελλάδας μέσα από αυτή τη διαδικασία. Είναι ανάγκη να συνεχιστεί η προσπάθεια των μεταρρυθμίσεων. Υπάρχουν πλέον ισχυρές αποδείξεις ότι η χώρα κάνει στροφή.

Δεν θα πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Ευρώπη θα συνεχίζει να στηρίζει την Ελλάδα με ό,τι χρειαστεί, προκειμένου να διασφαλιστούν λογικές συνθήκες χρηματοδότησης για το ελληνικό κράτος και να δρομολογηθεί ομαλά η πλήρης και βιώσιμη πρόσβαση στις αγορές.

Προς το σκοπό αυτό θα συνεργαστούμε πολύ στενά με τις ελληνικές Αρχές, προκειμένου να ολοκληρωθεί η εν εξελίξει αξιολόγηση, κάτι που θα απαιτήσει ένα συνολικό πακέτο φιλόδοξων μεταρρυθμίσεων που θα πρέπει να συμφωνηθεί. Θα εργαστούμε προκειμένου να διασφαλίσουμε μία ομαλή πορεία ευρωπαϊκής στήριξης προς τη χώρα, μετά την ολοκλήρωση του σημερινού προγράμματος.

Θα στηρίξουμε την Ελλάδα διαβεβαιώνοντας τους πιστωτές και τις αγορές για την ξεκάθαρη δέσμευση ότι θα συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις και θα τηρηθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι, συμπεριλαμβανομένου ενός ισχυρού και κατάλληλου χρηματοδοτικού αποθέματος (fiscal buffer)».

Παρέμβαση Χαρδούβελη

«Το κλίμα που διαμορφώθηκε στις αγορές τις τελευταίες μέρες, δεν αντανακλά την κατάσταση της οικονομίας, ούτε τις προοπτικές της» ανέφερε στη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης.

Χαρδούβελης: Η Ελλάδα πρωταθλητής σε δημοσιονομική προσαρμογή και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις
Χαρδούβελης: Η Ελλάδα πρωταθλητής σε δημοσιονομική προσαρμογή και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις

«Η Ελλάδα είναι πρωταθλητής σε δημοσιονομική προσαρμογή και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Έχει αποδείξει πως έχει τα εχέγγυα για να ξεκινήσει ταχεία αναπτυξιακή πορεία αποκατάστασης του χαμένου εδάφους της εξαετίας που πέρασε. Η πορεία προς την ανάπτυξη, αποτελεί απτή πραγματικότητα. Το μέλλον δεν θα είναι ανέφελο, αλλά δεν θα θυμίζει την επώδυνη περίοδο που διανύσαμε ως τώρα. Η ψυχραιμία, η προσήλωση στους στόχους και η μέγιστη συναίνεση, μπορεί να μας οδηγήσει έξω απ' την κρίση» ανέφερε ο υπουργός και συμπλήρωσε:

«Οι διεθνείς αγορές είναι πολλές φορές νευρικές στις αντιδράσεις τους. Η χώρα έχει δημοσιονομικό αποτέλεσμα, που της επιτρέπει να κάνει μεθοδικά και λελογισμένα βήματα αποκατάστασης των αδικιών. Η χώρα θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα που δρομολογεί μαζί με τους πιστωτές της. Η χώρα έχει δρομολογήσει σε συνεργασία με τους εταίρους της την υιοθέτηση μιας βιώσιμης λύσης για το δημόσιο χρέος της».

Οι αγορές όμως άλλα λένε...

Τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου βρίσκονται πάλι στο επίκεντρο της προσοχής, καθώς η απόδοση των 10ετών ελληνικών τίτλων αυξήθηκε κατά 109 μονάδες βάσης στο 8,94%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Ιούλιο του 2012.

Η απόδοση άγγιξε πρόσκαιρα και το 8,995% που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τις 30 Ιανουαρίου.

Η απόδοση των 10ετών γερμανικών τίτλων μειώθηκε κατά μία μονάδα βάσης στο 0,75%, έχοντας φθάσει και στο 0,715% που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από το 1989.

"Καθώς η τετραήμερη υποχώρηση των ελληνικών τίτλων ώθησε τις αποδόσεις τους στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο, η τάση των πωλήσεων άρχισε να μεταδίδεται σε χώρες, όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, και ακόμη σε μεγαλύτερες χώρες, όπως η Γαλλία", σημειώνει δημοσίευμα του Bloomberg.

Σημειώθηκε αποτυχία κατά την έκδοση ισπανικών ομολόγων να καλυφθεί το ποσό που ήταν ο στόχος της έκδοσης και οι ευρωπαϊκές μετοχές συνέχισαν τη μεγαλύτερη σε διάρκεια πτωτική πορεία τους από το 2003.

Μόνα τα γερμανικά κρατικά ομόλογα προστατεύθηκαν από την πτώση, καθώς η ζήτηση για πιο ασφαλή στοιχεία ενεργητικού ώθησε τις αποδόσεις τους σε χαμηλό επίπεδο- ρεκόρ.

Νέα βουτιά στο χρηματιστήριο

Παρά τις δηλώσεις Κατάινεν, ότι η Ευρώπη θα στηρίζει την Ελλάδα και μετά την ολοκλήρωση του σημερινού προγράμματος, με όποιο τρόπο χρειαστεί για να εξασφαλιστούν λογικές συνθήκες χρηματοδότησης, και παρά την ευνοϊκή ρύθμιση που ανακοίνωσε η ΕΚΤ, η αγορά δεν κατάφερε να σταθεροποιηθεί μετά την ελεύθερη πτώση των δύο προηγούμενων ημερών.

Υποχώρηση στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 2013 για το Χρηματιστήριο
Υποχώρηση στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 2013 για το Χρηματιστήριο

Έδωσαν μόνο ένα μικρό στήριγμα περιορίζοντας τις ενδοσυνεδριακές απώλειες που ξεπερνούσαν το 3,6% και η αγορά δεν απέφυγε τη νέα υποχώρηση στα χαμηλότερα επίπεδα από τα τέλη Ιουλίου 2013.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 869,16 μονάδες σημειώνοντας πτώση 2,22%. Είναι το χαμηλότερο κλείσιμο από τη συνεδρίαση της 30ης Ιουλίου 2013 (866,90 μονάδες).

Ενδοσυνεδριακά κινήθηκε σε εύρος διακύμανσης 47 μονάδων. Έχει καταγράψει ανώτερη τιμή στις 903,58 μονάδες (+1,65%) και κατώτερη τιμή στις 856,38 μονάδες (-3,66%).

Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης κατά τις τρεις τελευταίες πτωτικές συνεδριάσεις καταγράφει συνολικές απώλειες 13,56%, ενώ από τις αρχές του έτους σημειώνει πτώση σε ποσοστό 25,25%.

Πιέσεις και στην Ευρώπη

Έντονες είναι και οι πιέσεις στα χρηματιστήρια και στις αγορές ομολόγων του Ευρωπαϊκού Νότου, μετά την αποτυχημένη δημοπρασία της Ισπανίας, την ώρα που η Fitch προειδοποιεί για ενδεχόμενη υποβάθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Οι ευρωπαϊκές αγορές καταγράφουν το χειρότερο πτωτικό σερί 11 ετών με οκτώ ημέρες πτώσης.

Την ίδια ώρα ενδείξεις νέας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης διακρίνουν αρκετοί αναλυτές, ερμηνεύοντας την συμπεριφορά των Χρηματιστηρίων, την πτώση της τιμής του πετρελαίου και τη μείωση των αποδόσεων στα "ασφαλή" κρατικά ομόλογα.

Αναφορικά με την Ελλάδα, διεθνείς αναλυτές μιλούν για αβεβαιότητα που προκλήθηκε από τις δηλώσεις Σαμαρά για πρόωρη έξοδο από το πρόγραμμα του ΔΝΤ και το κλίμα πολιτικής αβεβαιότητας που φέρνει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, με το Reuters να σπεύδει να προκαταβάλλει αλλαγή στάσης της κυβέρνησης.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή