facebook pixel

Εκφραζονται φοβοι πως αρκετοι εχουν θαφτει στο χιονι

Φονική χιονοθύελλα στα Ιμαλάια σκότωσε τουλάχιστον 24 ανθρώπους

"Ένα από τα χειρότερα ορειβατικά δυστυχήματα", προκάλεσε κυκλώνας στα Ιμαλάια

Η σφοδρή χιονοθύελλα που έπληξε την οροσειρά των Ιμαλαΐων στην πλευρά του Νεπάλ έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 24 ξένων ορειβατών και Νεπαλέζων οδηγών, με τα συνεργεία διάσωσης να εκφράζουν φόβο για τον θάνατο ακόμη πέντε ανθρώπων από τη χιονοστιβάδα, ανακοίνωσαν οι αρχές στο Κατμαντού.

Σφοδρότατες χιονοπτώσεις, που προκλήθηκαν από τον κυκλώνα Χουντχούντ ο οποίος σάρωσε την ανατολική ακτή της Ινδίας το Σαββατοκύριακο, έπληξαν τα Ιμαλάια, μεσούσης της περιόδου για πεζοπορία στο βουνό. Οι σοροί των 24 ανθρώπων βρέθηκαν στη γνωστή ορειβατική διαδρομή Αναπούρνα. 

Τα συνεργεία διάσωσης βρήκαν 17 σορούς στην περιοχή Μουστάνγκ και στη γειτονική Μανάνγκ, οι οποίες βρίσκονται κατά μήκος της δημοφιλούς ορειβατικής διαδρομής, ενώ σήμερα το πρωί με την επανάληψη των ερευνών βρήκαν ακόμη επτά σορούς, δήλωσε ο Γιάνες Ράι, αξιωματικός της αστυνομίας και συντονιστής των επιχειρήσεων διάσωσης.

Οι σοροί τεσσάρων Καναδών, δύο Ισραηλινών, ενός Γερμανού, ενός Πολωνού, ενός Ινδού, ενός Βιετναμέζου και 11 νεπαλέζων πεζοπόρων αναγνωρίστηκαν. Η ταυτότητα άλλων τριών δεν έχει γίνει γνωστή. 

Παράλληλα, τα μέλη των συνεργείων διάσωσης αναζητούν δύο Σλοβάκους ορειβάτες και τρεις Νεπαλέζους οδηγούς, η τύχη των οποίων αγνοείται, μετά τη χιονοστιβάδα που έπεσε στην κατασκηνωτική τους βάση προς το όρος Νταουλαγκίρι, που βρίσκεται σε ύψος 8.167 μέτρων. Εκφράζονται φόβοι ότι δεν έχουν επιβιώσει.

Τουλάχιστον 85 άτομα αγνοούνται

"Στείλαμε ελικόπτερα σε μια επιχείρηση εντοπισμού τους αλλά δεν έχουμε κανένα σημάδι τους, υποθέτουμε ότι είναι νεκροί", δήλωσε ο αξιωματικός της αστυνομίας.

Οι σοροί 24 ανθρώπων βρέθηκαν στην ορειβατική διαδρομή Αναπούρνα, στα Ιμαλάια
Οι σοροί 24 ανθρώπων βρέθηκαν στην ορειβατική διαδρομή Αναπούρνα, στα Ιμαλάια

Την ίδια στιγμή, οι έρευνες του στρατού και των διασωστών επαναλήφθηκαν το πρωί για τον εντοπισμό τουλάχιστον 100 πεζοπόρων που παρασύρθηκαν από την χιονοθύελλα ενώ ανέβαιναν το βουνό. Σύμφωνα με την Ένωση οργανώσεων πεζοπορίας του Νεπάλ, βάσει του καταλόγου που είχε καταρτιστεί με τους ορειβάτες στην πληγείσα περιοχή, τουλάχιστον 85 αγνοούνται.

Επίσης τρεις φύλακες βουβαλιών γιακ έχασαν τη ζωή τους στην κακοκαιρία ενώ είχαν πάει για βοσκή τα ζώα τους.

Συνολικά 168 ξένοι ορειβάτες είχαν εγγραφεί στον κατάλογο για πεζοπορία στην περιοχή όπου διεξάγονται οι έρευνες και 43 έχουν ήδη διασωθεί, σύμφωνα με τον Ράι. 

Τα συνεργεία διάσωσης προσπαθούν επίσης να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά με τους περίπου 100 πεζοπόρους, κάτι που θα συνέβαλλε στον εντοπισμό τους. Λόγω της κακοκαιρίας που οφείλεται στον κυκλώνα Χουντχούντ δεν λειτουργούν τα δίκτυα.

Ένα από τα χειρότερα ορειβατικά δυστυχήματα

Χιλιάδες άνθρωποι επισκέπτονται την περιοχή Αναπούρνα κάθε χρόνο τον Οκτώβριο, την καταλληλότερη εποχή για πεζοπορία στην οροσειρά. Συνολικά 168 άνθρωποι κατευθύνονταν την Τρίτη προς το Θοράνγκ Λα, σε υψόμετρο άνω των 5.000 μέτρων, μεταξύ των περιοχών Μουστάνγκ και Μανάνγκ. 

Σελίδα στο Facebook καλεί όποιον γνωρίζει κάτι για τους αγνοούμενους να βοηθήσει
Σελίδα στο Facebook καλεί όποιον γνωρίζει κάτι για τους αγνοούμενους να βοηθήσει

Δεν είναι σίγουρο ότι όλοι οι πεζοπόροι παγιδεύτηκαν στη χιονοθύελλα και ίσως μερικοί να είχαν απομακρυνθεί από τη γνωστή διαδρομή πεζοπορίας, σύμφωνα με τους διασώστες.

Ο Γκόπαλ Μπάμπου Σρέσθα, ταμίας της Ένωσης Πεζοπορίας, δήλωσε ότι "αυτό είναι ένα από τα χειρότερα ορειβατικά δυστυχήματα που μπορεί να θυμηθεί". Ο ίδιος μετείχε στις επιχειρήσεις διάσωσης με ελικόπτερο και δήλωσε ότι διέκρινε μάλλον ανθρώπους παγιδευμένους κατά μήκος της διαδρομής αλλά ότι οι διασώστες δεν μπόρεσαν να έχουν πρόσβαση σε αυτούς.

Φίλοι και συγγενείς των αγνοουμένων δημιούργησαν μια σελίδα στο Facebook, καλώντας όποιον γνωρίζει κάτι για την τύχη των δικών τους να μοιραστεί πληροφορίες. "Οι καρδιές και η σκέψη μας είναι στην Αναπούρνα", αναφέρει λεζάντα φωτογραφίας, που δείχνει την χιονοσκέπαστη Αναπούρνα, την 10η υψηλότερη κορυφή του κόσμου.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή