facebook pixel

Δεν αφηνουν το ΔΝΤ εκτος της "ελληνικης εξισωσης", λεει το Reuters

Μένει Ελλάδα το ΔΝΤ: οι Ευρωπαίοι αναγκάζουν την Αθήνα να αλλάξει στάση

Οι αξιωματούχοι της ΕΕ δεν θεωρούν ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να απεμπλακεί από το ΔΝΤ της Κριστίν Λαγκάρντ

Μεταφέροντας δηλώσεις αξιωματούχων της Ευρωζώνης, το Reuters υποστηρίζει ότι η Ελλάδα -έπειτα από τις πιέσεις που δέχθηκε από τους ισχυρούς της ΕΕ και τις μαζικές ρευστοποιήσεις των επενδυτών- επανεξετάζει τους σχεδιασμούς της να τερματίσει άμεσα το διεθνές πρόγραμμα στήριξης, και ενδέχεται να ζητήσει μια γραμμή πιστώσεων για να αντικαταστήσει εκείνες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Σύμφωνα με πηγές στις Βρυξέλλες, τις οποίες επικαλείται το Reuters χωρίς να τις κατονομάζει, ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προβάλλουν αντίσταση στα σχέδια της Αθήνας να τερματίσει πρόωρα την συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα στήριξης.

«Η ελληνική πλευρά αναγνωρίζει ότι μια ολοσχερής διακοπή των προγραμμάτων της ευρωζώνης και του ΔΝΤ δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντά της σε αυτή τη συγκυρία», επισήμανε Ευρωπαίος αξιωματούχος, ενώ ένας άλλος εξήγησε ότι η απότομη άνοδος των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων έφερε αντιμέτωπη με την σκληρή πραγματικότητα των αγορών την Αθήνα.

Άλλοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, μεταδίδει το Reuters, επισήμαναν ότι οι συνομιλίες στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο συνέβαλαν στη μεταβολή της στάσης της ελληνικής κυβέρνησης.

"Πολύ ευάλωτη" η δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας

Οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης αποσυνδέουν τις ελληνικές πολιτικές εξελίξεις με τις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις. Σύμφωνα με την ανάλυση τους η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει ότι θα εξασφαλίσει στήριξη από τους πολίτες, τερματίζοντας τους όρους του δανεισμού της χώρας, ειδικά από το ΔΝΤ, αλλά οι επενδυτές θεωρούν ότι η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας είναι ακόμη πολύ ευάλωτη ώστε η Αθήνα να βασιστεί στις χρηματαγορές. 

Κληθείς να σχολιάσει τους σχεδιασμούς της Αθήνας να χρηματοδοτηθεί από τις αγορές το 2015, ένας ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε ότι είναι «υπερβολικά αισιόδοξοι» και πρόσθεσε ότι «οι επενδυτές δεν θα πάνε εκεί χωρίς πρόγραμμα».

Σύμφωνα με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, η Αθήνα ενδέχεται να ζητήσει τη δημιουργία ενός προληπτικού μηχανισμού από τους εταίρους της και επαρκείς πιστώσεις για να αντικαταστήσει αυτές που θα σταματήσει να λαμβάνει από το ΔΝΤ.

Απρόθυμοι οι Ευρωπαίοι να αφαιρέσουν το ΔΝΤ από την "εξίσωση"

Όμως οι ίδιοι αξιωματούχοι τονίζουν ότι θα επιβληθούν όροι για οιαδήποτε νέα χρηματοδότηση, ενώ εμφανίζονται απρόθυμοι να συναινέσουν στην πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να αφαιρεθεί το Ταμείο από την εικόνα, αφού είναι οι όροι που έθεσε το ΔΝΤ που κρίνουν ότι αποκατέστησαν την αξιοπιστία της χώρας στους ιδιώτες επενδυτές.

Το Reuters υπενθυμίζει ότι το πρόγραμμα στήριξης από την ευρωζώνη ολοκληρώνεται τον Δεκέμβριο, ενώ το πρόγραμμα του ΔΝΤ μπορεί τυπικά να διαρκέσει έως και τον Μάρτιο του 2016, με 12 δισ. ευρώ να είναι ακόμη διαθέσιμα. Σημειώνει επίσης ότι για τον σχεδιασμό της ελληνικής κυβέρνησης να τερματιστεί το πρόγραμμα του ΔΝΤ έναν χρόνο νωρίτερα, δεν υπήρξε καμιά αναφορά μετά την πρόσφατη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας με τη Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ.

Το Reuters συσχετίζει τις εξελίξεις και τη συζήτηση για το ενδεχόμενο πρόωρων βουλευτικών εκλογών με την αφορμή της εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας και το προβάδισμα της αντιπολίτευσης σε όλες τις δημοσκοπήσεις το τελευταίο διάστημα.

Νέο πρόγραμμα; Απάντηση στις 8 Δεκεμβρίου

«Για ιστορικούς λόγους το ΔΝΤ εμφανίζεται στην Ελλάδα ως ο κακός της υπόθεσης, ενώ οι Ευρωπαίοι είναι κάπως πιο αποδεκτοί», σχολίασε ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος μιλώντας στο Reuters και συμπλήρωσε ότι «οι Έλληνες θέλουν να ξεφορτωθούν το ΔΝΤ και να διαπραγματευθούν με την ευρωζώνη» μια νέα διευθέτηση. Έτσι η τρόικα θα εξαφανιζόταν και «σε ό,τι αφορά την ελληνική εσωτερική πολιτική, τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα», σχολίασε άλλος αξιωματούχος.

Σύμφωνα με πηγές του Reuters, oι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα αποφασίσουν εάν θα υπάρξει νέο πρόγραμμα την 8η Δεκεμβρίου. Ως μια πιθανή λύση το Reuters παρουσιάζει μια Γραμμή Πιστώσεων με Ενισχυμένους Όρους (ECCL) από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ) που θα επέτρεπε στην Ελλάδα να παραμείνει επιλέξιμη για το πρόγραμμα αγοράς τιτλοποιημένων και εγγυημένων αξιόγραφων της ΕΚΤ, που αφορά μόνον χώρες οι οποίες εφαρμόζουν συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή