facebook pixel

Ισχυροί κραδασμοί στην πολιτική και στην οικονομία

Το ελληνικό χρηματιστήριο βουλιάζει και τα ελληνικά ομόλογα υποχωρούν, όσο κυβέρνηση και αντιπολίτευση επιδίδονται σε αγώνα αλληλοκατηγοριών

Με φόντο την εικόνα κατάρρευσης του ελληνικού χρηματιστηρίου και τον άνισο αγώνα των ελληνικών ομολόγων έναντι των γερμανικών τίτλων Αντώνης Σαμαράς και Αλέξης Τσίπρας αντάλλαξαν πολιτικές βολές αλληλοκατηγορούμενοι ως υπονομευτές της σταθερότητας της χώρας.

Σφοδρή επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο κατηγόρησε πως με τη στάση του δημιουργεί πρόβλημα στην πορεία της χώρας στην έξοδο της από την κρίση εξαπέλυσε ο Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι τα τελευταία εικοσιτετράωρα η στάση της αντιπολίτευσης επιδείνωσε την αβεβαιότητα για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, με ευθεία υπονόμευση της σταθερότητας και οι αγορές αντέδρασαν σε βάρος της χώρας μας.

Ο κ. Σαμαράς κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ πως επιδιώκει τη σύγκρουση με τους εταίρους, από θέση μάλιστα αδυναμίας, και εμφανίστηκε αισιόδοξος πως με την ολοκλήρωση των τεστ αντοχής των τραπεζών και την οριστική τακτοποίηση του χρέους, η χώρα θα μπει στη μετά το μνημόνιο εποχή. Έσπευσε, ωστόσο, να διαβεβαιώσει πως «η κυβέρνηση με ψυχραιμία θα αποκαταστήσει πλήρως το κλίμα σταθερότητας και εμπιστοσύνης που χρειάζεται η Ελλάδα».

Σαμαράς: Κλείνει μία γκρίζα και θολή περίοδος για την Ελλάδα

Ζήτησε από τους υπουργούς να μη χαλαρώσει το κυβερνητικό έργο, να υπάρξει περισσότερος και καλύτερος συντονισμός ανάμεσα στα υπουργεία, να υπάρξει καλύτερη συνεργασία μεταξύ των υπουργών και καλύτερη προβολή του κυβερνητικού έργου. Αναφέρθηκε εκτενώς σε σειρά φοροελαφρύνσεων και σε αποκατάσταση των αδικιών και χαρακτήρισε ορόσημο για την πορεία της κυβέρνησης μια σειρά από κρίσιμα νομοσχέδια όπως αυτό για τις περισσότερες δόσεις των οφειλών προς το δημόσιο και τα ταμεία, και τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια. 

«Όπλο μας είναι η αλήθεια. Και εχθρός μας το ψέμα και η αποσταθεροποίηση που επιχειρείται με το ψέμα», δήλωσε.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως κλείνει μια γκρίζα και θολή περίοδος για την Ελλάδα και πως δεν επιτρέπεται να ξανακυλήσουμε στην κρίση καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν ολέθριο για όλους. Μάλιστα κατηγόρησε και πάλι τον ΣΥΡΙΖΑ πως προσπαθεί να ανακόψει την πορεία αυτή και να επιστρέψει η χώρα στα μνημόνια προβάλλοντας υποσχέσεις αλόγιστων παροχών. Ξεκαθάρισε πως οι εκλογές θα γίνουν όπως επιτάσσει το Σύνταγμα εξαπολύοντας εκ νέου επίθεση στην Κουμουνδούρου την οποία και κατηγόρησε πως απειλεί βουλευτές εν όψει της ψηφοφορίας για την προεδρική εκλογή.

Τσίπρας: Η κυβέρνηση οδηγεί σε πρωτοφανές αδιέξοδο τον τόπο

Νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ επέρριψε ευθύνες στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για την δημιουργία κλίματος έντασης, κινδυνολογίας και αποσταθεροποίησης, και έκανε λόγο για «πρωτοφανές αδιέξοδο στο οποίο η κυβέρνηση οδηγεί τον τόπο, καθώς και στην αναγκαιότητα προσφυγής στις κάλπες» και ο Αντ. Σαμαρας αντί των εκλογών «προτίμησε την τετράμηνη παράταση της έντασης και της κινδυνολογίας της αποσταθεροποίησης».

Πρόσθεσε δε ότι «στη γραμμή Σαμαρά, τα κυβερνητικά στελέχη επαναφέρουν σενάρια που βάζουν σε κίνδυνο τις καταθέσεις των πολιτών» και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «η προσπάθεια της κυβέρνησης να υπονομεύσει τον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αποσταθεροποιήσει τη χώρα».

Την ίδια ώρα, στις διεθνείς αγορές υποχωρούν οι τιμές των ομολόγων στη δευτερογενή αγορά με αποτέλεσμα η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς τίτλου να ανέρχεται πλέον στο 7,6%. Επιπλέον διευρύνονται τα spreads όλων σχεδόν των κρατικών ομολόγων της περιφερείας έναντι των γερμανικών τίτλων καθώς τα τελευταία πραγματοποιούν ράλι. Η διαφορά απόδοσης του ελληνικού δεκαετούς από το αντίστοιχο γερμανικό ομόλογο, έχει διευρυνθεί στο 6,75%. Την ίδια ώρα του ιταλικού δεκαετούς έχει φθάσει το 1,53% και του ισπανικού το 1,27%.

Στο ελληνικό χρηματιστήριο σε «ελεύθερη πτώση» βρέθηκαν την Τετάρτη για δεύτερη ημέρα οι τιμές των μετοχών, με μαζικές πωλήσεις κυρίως από τους ξένους επενδυτές, που οδήγησαν στο κλείσιμο τον Γενικό Δείκτη στις 888,93 μονάδες με πτώση 6,25%, στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 31 Ιουλίου του 2013 όταν είχε υποχωρήσει έως τις 884,60 μονάδες.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή