facebook pixel

Η εσωστρεφεια των συμφεροντων του Διεθνους Συνασπισμου στρωνει τον δρομο στο Ισλαμικο Κρατος

Πιρουέτες πολιτικής στρατηγικής με φόντο τις φρικαλεότητες του ISIS

Οι τζιχαντιστές στρέφουν το βλέμμα στην Ιρακινή πρωτεύουσα

Την ώρα που οι ανώτατοι στρατιωτικοί διοικητές των 22 μελών του Διεθνούς Συνασπισμού για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους προσπαθούν να συμβιβάσουν τα πολιτικά συμφέροντα των χωρών τους οι τζιχαντιστές μετά την Συρία κάνουν μεγάλα βήματα προέλασης και στο Ιράκ, με το βλέμμα στραμμένο στη Βαγδάτη.

Δύο μήνες μετά την έναρξη των αεροπορικών επιχειρήσεων κατά των θέσεων του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη των αεροπορικών πληγμάτων στη Συρία, συνέρχονται στην Ουάσινγκτον οι στρατιωτικοί διοικητές των 22 χωρών μελών του διεθνούς συνασπισμού.

Αναζητούν ένα κοινό σχέδιο, για τις προκλήσεις και το μέλλον της εκστρατείας κατά του Ισλαμικού Κράτους, επιχειρώντας ταυτόχρονα να αντιμετωπίσουν σημεία τριβής μεταξύ των εταίρων όπως η προοπτική δημιουργίας ζώνης ασφαλείας στα σύνορα ανάμεσα στην Τουρκία και τη Συρία, ένα σχέδιο υπέρ του οποίου τάσσεται η Αγκυρα, με την υποστήριξη του Παρισιού, αλλά είναι εκτός συζήτησης, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον.

Η Τουρκία δέχεται πιέσεις να στείλει χερσαίες δυνάμεις κατά των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους στη συριακή κουρδική πόλη Κομπάνι, κοντά στα σύνορα της ενώ διέψευσε αμερικανική ανακοίνωση για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με τη χρησιμοποίηση της στρατιωτικής βάσης του Ιντσιρλικ από τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις.

Η συμμετοχή της Τουρκίας στις συνομιλίες θεωρείται σημαντική τη στιγμή που η Αγκυρα δέχεται πιέσεις για να στείλει χερσαίες δυνάμεις κατά των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους στη συριακή κουρδική πόλη Κομπάνι, ενώ χθες διέψευσε αμερικανική ανακοίνωση για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με τη χρησιμοποίηση της στρατιωτικής βάσης του Ιντσιρλικ από τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις.

Ο Μπαράκ Ομπάμα ανησυχεί

Την Τρίτη ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, σε συνάντηση με τους αρχηγούς των γενικών επιτελείων του διεθνή συνασπισμού, εξέφρασε έντονη ανησυχία για την κατάσταση στο Κομπάνι αλλά και στην επαρχία Άνμπαρ του Ιράκ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δεσμεύτηκε ότι οι αεροπορικές επιδρομές και στις δύο περιοχές θα συνεχιστούν και προειδοποίησε για άλλη μία φορά ότι ο αγώνας εναντίον του Ισλαμικού Κράτους θα είναι μακρύς, με προόδους και αστοχίες.

Σύμφωνα με τον Μπαράκ Ομπάμα, ο στόχος του συνασπισμού είναι να καταστρέψει τον ISIS ώστε να μην αποτελεί πλέον απειλή για την περιοχή αλλά και για όλον τον κόσμο.

«Πρόκειται για μια μακροπρόθεσμη εκστρατεία. Δεν υπάρχουν γρήγορες λύσεις», δήλωσε ο Μπ. Ομπάμα και πρόσθεσε: «Βρισκόμαστε ακόμα στα πρώτα στάδια. Όπως και οποιαδήποτε άλλη στρατιωτική προσπάθεια, θα υπάρξουν ημέρες κατά τις οποίες θα σημειώσουμε πρόοδο και θα υπάρχουν άλλες ημέρες που θα μας φέρουν πίσω, ωστόσο ο διεθνής συνασπισμός είναι ενωμένος για μια μακροπρόθεσμη προσπάθεια».

Στον Διεθνή Συνασπισμό συμμετέχουν η Γερμανία, η Σαουδική Αραβία, η Αυστραλία, το Μπαχρέιν, το Βέλγιο, ο Καναδάς, η Δανία, η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Ισπανία, οι ΗΠΑ, η Γαλλία, το Ιράκ, η Ιταλία, η Ιορδανία, το Κουβέιτ, ο Λίβανος, η Νέα Ζηλανδία, η Ολλανδία, το Κατάρ, η Μ. Βρετανία και η Τουρκία.

Με το βλέμμα στη Βαγδάτη ο ISIS

Την ίδια στιγμή οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους σφίγγουν τον κλοιό γύρω από την Αμριγιάτ αλ Φαλούτζα, ένα από τα τελευταία προπύργια του ιρακινού στρατού στην επαρχία Αλ Άνμπαρ, δυτικά της Βαγδάτης.

Ο αρχηγός της τοπικής αστυνομίας σε δραματικό τόνο δήλωσε τηλεφωνικά στο Γαλλικό Πρακτορείο: «οι άνδρες του ISIS έφτασαν στην Αμριγιάτ αλ Φαλούτζα από τρεις άξονες. Είμαστε ουσιαστικά πολιορκημένοι». «Μέχρι στιγμής αντέχουμε, έχουμε τη βοήθεια των μαχητών τοπικών φυλών» πρόσθεσε και προειδοποίησε ότι «αν πέσει η Αμριγιάτ αλ Φαλούτζα, η μάχη θα μετατοπιστεί στην είσοδο της Βαγδάτης και της Κερμπάλα».

Η Αμριγιάτ αλ Φαλούτζα βρίσκεται περίπου 40 χιλιόμετρα δυτικά της ιρακινής πρωτεύουσας, όμως οι τζιχαντιστές θα πρέπει να καταλάβουν στη συνέχεια και μεγάλους τομείς που ελέγχει ο στρατός, μέχρι να φτάσουν στις πύλες της Βαγδάτης.

Ο ιρακινός στρατός, παρά τη βοήθεια των τοπικών φυλών και τις αεροπορικές επιδρομές από τον διεθνή συνασπισμό που μάχεται τους τζιχαντιστές, έχει χάσει ουσιαστικά ένα μεγάλο μέρος της σουνιτικής επαρχίας Αλ Άνμπαρ.

Οι τζιχαντιστές μετακινούνται «ελεύθερα» εντός της επαρχίας Αλ Άνμπαρ, παραδέχτηκε το αμερικανικό Πεντάγωνο. «Στην Αλ Άνμπαρ η μάχη είναι άγρια», είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, συνταγματάρχης Στίβεν Γουόρεν.

Οι τζιχαντιστές από τον Ιανουάριο έχουν καταλάβει την πόλη Φαλούτζα, που απέχει μόλις 60 χιλιόμετρα δυτικά της Βαγδάτης, ενώ ελέγχουν και το Αλ Κάιμ, 300 χιλιόμετρα δυτικότερα, πολύ κοντά στα σύνορα με τη Συρία.

Φρανσουά Ολάντ: μαρτυρική πόλη το Κομπάνι

Στο άλλο μεγάλο μέτωπο το Κομπάνι, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι η Τουρκία πρέπει «οπωσδήποτε να ανοίξει» τα σύνορά της με τη Συρία για να επιτρέψει να περάσει βοήθεια στους Κούρδους που υπερασπίζονται τη συριακή πόλη, η οποία πολιορκείται από τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.

«Είμαστε αλληλέγγυοι με όσους μάχονται κατά της τρομοκρατίας. Σκέφτομαι τα όσα συμβαίνουν σήμερα στην Κομπάνι, μια μαρτυρική πόλη, μια πόλη σύμβολο. Αν πρέπει να επεμβαίνουμε, όπως το αποφασίσαμε για τη Γαλλία στο Ιράκ, πρέπει επίσης να προσφέρουμε στη μετριοπαθή συριακή αντιπολίτευση, αυτή που αναγνωρίζουμε ως μόνη νόμιμη εκπρόσωπο για τη Συρία, κάθε υποστήριξη, κάθε απαραίτητη βοήθεια», είπε ο Γάλλος πρόεδρος.

Παρά τις καθημερινές αεροπορικές επιδρομές που διεξάγουν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους, ο ISIS έφτασε την Δεύτερα για πρώτη φορά στο κέντρο του Κομπάνι, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναλαμβάνοντας έτσι τον έλεγχο της ισής πόλης.

Η Τουρκία κρατά κλειστές τις διόδους προς το Κομπάνι

Οι Κούρδοι καταγγέλλουν την παθητικότητα της Τουρκίας μπροστά στην κατάσταση στο Κομπάνι και παράλληλα οι κούρδοι μαχητές δεν μπορούν να λάβουν ενισχύσεις γιατί η Άγκυρα έχει κλείσει τα σύνορά της.

Ετσι εμποδίζει τους Κούρδους της Τουρκίας να υποστηρίξουν τους πολιορκημένους αλλά και την στρατιωτική και ανθρωπιστική βοήθεια που απέστειλε η Περιφερειακή Κυβέρνηση του Ιρακινού Κουρδιστάν να παραδοθεί στις κουρδικές δυνάμεις στο Κομπάνι.

Συνεργασία ΗΠΑ - Ρωσίας εναντίον του ISIS

Στο μεταξύ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι ανακοίνωσε ότι η Ουάσινγκτον και η Μόσχα θα εντείνουν τη συνεργασία τους όσον αφορά την ανταλλαγή πληροφοριών για τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους που δρουν στη Συρία και το Ιράκ, όπως συμφωνήθηκε κατά τη συνάντηση που είχε στο Παρίσι με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή