facebook pixel

Η εξοδος απο το μνημονιο πρεπει να ειναι «συνετη, βιωσιμη» και κοινα αποδεκτη

Eurogroup: Η ...προληπτική χρηματοδότηση απαιτεί όρους

Πρόσθετες πιστώσεις μόνο με όρους

Πολλαπλά μηνύματα προς την Αθήνα επιφύλαξε η συνεδρίαση του Eurogroup, που ήλθε λίγες ώρες μετά τις επαφές του οικονομικού επιτελείου με την ηγεσία ΔΝΤ. Μετά τις παρατηρήσεις της Κριστίν Λαγκάρντ για την ανάγκη προσήλωσης στις μεταρρυθμίσεις αλλά και την δυνατότητα που παρέχει το Ταμείο για υπό όρους προληπτική γραμμή χρηματοδότησης ήλθε και ο επικεφαλής της ευρωομάδας να στείλει το δικό του μήνυμα.

«Είναι πρόωρο να συζητήσουμε για το εάν θα υπάρξει προληπτική πιστωτική γραμμή, δεδομένου ότι θα πρέπει να προηγηθεί η αξιολόγηση της τρόικας. «Νοέμβριο και Δεκέμβριο θα συζητήσουμε το μέλλον» τόνισε ο Γ. Ντάισελμπλουμ, ερωτηθείς για το εάν η Ελλάδα θα χρειασθεί προληπτική γραμμή στήριξης, καθώς το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ολοκληρώνεται το Δεκέμβριο.

Διευκρίνισε ωστόσο ότι ενδεχόμενη χρήση προληπτικής πιστωτικής γραμμής εκ μέρους της Ελλάδος θα συνοδευθεί με όρους και προϋποθέσεις.

Με τον τρόπο αυτό ο επικεφαλής του Eurogroup έστειλε έμμεσο μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν είναι ακόμη έτοιμη να βγει από το πρόγραμμα βοήθειας.

Σε δηλώσεις του, λίγο μετά τη λήξη του Eurogroup στο Λουξεμβούργο, ανέφερε ότι προτεραιότητα είναι η ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης και η υλοποίηση των προαπαιτούμενων δράσεων. 

«Γνωρίζουμε εκ των πραγμάτων ότι το ελληνικό πρόγραμμα εκπνέει», δήλωσε, ωστόσο πρόσθεσε, ότι το Eurogroup δεν έχει λάβει ακόμα επίσημο αίτημα από την ελληνική κυβέρνηση για την «επόμενη μέρα». 

Υπάρχει συναίνεση ότι η έξοδος από το πρόγραμμα βοήθειας πρέπει να είναι «συνετή, βιώσιμη» και κοινά αποδεκτή, πρόσθεσε. 

Σημείωσε, πάντως, ότι αν υπάρξει γραμμή πρόσθετων πιστώσεων, αυτή θα συνοδεύεται υποχρεωτικά από όρους.

Ανέφερε, επίσης, ότι οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης ενημερώθηκαν για την πρώτη φάση της πέμπτης αξιολόγησης από την τρόικα και υπογράμμισε τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα. 

Τόνισε, ωστόσο, ότι για να παραμείνει το ελληνικό πρόγραμμα στη σωστή τροχιά χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια σε διάφορους τομείς και κάλεσε τις ελληνικές αρχές να διασφαλίσουν την ομαλή εφαρμογή των συμφωνηθέντων.

Σχετικά με το ενδεχόμενο εκλογών στην Ελλάδα τους πρώτους μήνες του 2015, δήλωσε ότι εξ όσων πληροφορείται η επικείμενη Προεδρική εκλογή στη χώρα μπορεί να οδηγήσει σε βουλευτικές εκλογές. 

Ανέφερε, πάντως, ότι οι πολιτικοί κύκλοι στις χώρες μέλη της ευρωζώνης είναι πάντα στο υπόβαθρο των συζητήσεων, αλλά ποτέ στην επιφάνεια.

Κατάϊνεν: Εύθραυστη η κατάσταση

Ερωτηθείς αν η τρόικα είναι ικανοποιημένη από το σχέδιο του προϋπολογισμού της Ελλάδας για το 2015, ο επίτροπος Οικονομίας, Γιούρκι Κατάϊνεν απάντησε ότι το σχέδιο προϋπολογισμού βρίσκεται ακόμα υπό εξέταση. 

Σημείωσε ότι έχει υπάρξει σημαντική βελτίωση σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά στοιχεία της Ελλάδας, αλλά η κατάσταση παραμένει εύθραυστη, κάτι το οποίο είδαμε στην αγορά ομολόγων. 

Τόνισε ότι στη χώρα πρέπει να προχωρήσουν πολλές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να αναζωογονηθεί η οικονομία και να βελτιωθεί το επενδυτικό κλίμα. 

Μπαλαντέρ τα 11 δισ. του EFSF

Εξάλλου, σχετικά με τα 11 δισ. του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (EFSF) που προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, ο διευθυντής του Ταμείου Κλάους Ρένγκλινγ ανέφερε ότι υπάρχουν δύο επιλογές. 

Η μία είναι να επιστραφούν τα χρήματα και να μειωθεί το ελληνικό χρέος και η άλλη είναι να χρησιμοποιηθεί το ποσό αυτό τον επόμενο χρόνο. 

Διευκρίνισε, πάντως, ότι σε περίπτωση που η Ελλάδα θέλει να χρησιμοποιήσει τα χρήματα αυτά για λόγους άλλους από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, χρειάζεται πολιτική απόφαση (π.χ. από το διοικητικό συμβούλιο του EFSF ενδεχομένως και από κάποια εθνικά κοινοβούλια). 

Σημείωσε, τέλος, ότι το αν οι ελληνικές τράπεζες χρειαστούν μέρος αυτών των 11 δισ. θα το γνωρίζουμε έξι μήνες μετά τα αποτελέσματα των στρες τεστ που θα διεξαχθούν στο τέλος του Οκτωβρίου. 

Και αυτό γιατί θα πρέπει να υπολογιστεί το ύψος της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα για την κάλυψη ενός ενδεχόμενου κενού.

Η ελληνική πλευρά

Στο θέμα αυτό κυβερνητικές πηγές από το Λουξεμβούργο ανέφεραν ότι για την ελληνική πλευρά θα ήταν προτιμότερο το ποσό αυτό να χρησιμοποιηθεί ως ένα «μαξιλάρι ασφαλείας» αντί να επιστραφεί πίσω στο μηχανισμό.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν, ότι προτεραιότητα της Ελλάδας είναι η έγκαιρη ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης και η εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. 

«Η Ελλάδα πρέπει να αποδείξει ότι προχωρά μόνη της και ότι οι μεταρρυθμίσεις υλοποιούνται γιατί οι Έλληνες έχουν κατανοήσει την αξία τους» ανέφεραν, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα επιθυμεί μια «συνετή έξοδο» από το πρόγραμμα βοήθειας και να«μεταπηδήσει» σε μια άλλου είδους σχέση με τους δανειστές της, η οποία θα είναι «κοινά αποδεκτή». 

Σημείωναν δε ότι το κλίμα αβεβαιότητας θα αλλάξει, αν ληφθούν καθοριστικής σημασίας αποφάσεις.

Η ελληνική πλευρά επιμένει ότι η αξιολόγηση της τρόικας θα κλείσει ως το τέλος του έτους ενώ το ίδιο στέλεχος απορρίπτει τις πληροφορίες περί 1.000 εκκρεμών δράσεων.

«Το ποσοστό υλοποίησης (compliance rate) του μνημονίου ήταν 22% τον Ιούνιο και έφτασε στο 65% στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή