facebook pixel

Η δημοφιλης εφαρμογη ανταλλαγης φωτογραφιων μεσω smartphone, Snapchat στο επικεντρο

#Snappening: Σκάνδαλο διαρροής φωτογραφιών με θύματα εφήβους

H πλειοψηφία του υλικού που διέρρευσε προέρχεται από εφήβους

Μετά το Fappening στο iCloud, έχουμε επίσημα το Snappening. Ο διεθνής τύπος κάνει λόγο για διαρροή φωτογραφιών με περιεχόμενο από τις ιδιωτικές στιγμές απλών ιδιωτών, χρηστών της υπηρεσίας instant photo messaging, αρκετοί από τους οποίους είναι μάλιστα έφηβοι.

Aν και το Snapchat λειτουργεί με την λογική της ανταλλαγής φωτογραφιών οι οποίες δεν αποθηκεύονται αλλά διαγράφονται αυτόματα λίγα δευτερόλεπτα μετά από την λήψη τους, hackers εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός ότι οι χρήστες του Snapchat χρησιμοποιούσαν μια third - party εφαρμογή ονόματι “SnapSaved”. Έτσι ήταν σε θέση να δημοσιοποιήσουν περίπου 90.000 φωτογραφίες και 9.000 βίντεο χρηστών που αποθηκεύονταν επί δύο χρόνια σε servers της εφαρμογής αυτής. Σύμφωνα με κάποια sites τα θύματα προέρχονται σε μεγάλο ποσοστό τους από την Ευρώπη.

Το αρχείο μεγέθους 13,6GB ανέβηκε αρχικά στο viralpop.com ενώ αργότερα ακολούθησε η δημοσίευσή του στα 4chan και Reddit. Με γραπτή δήλωσή του εκπρόσωπος του Snapchat δήλωσε τα εξής: 

«Επιβεβαιώνουμε ότι οι servers του Snapchat δεν παραβιάστηκαν και δεν αποτελούμε την πηγή της διαρροής. Οι χρήστες υπέπεσαν στην δεινή αυτή θέση λόγω της χρήσης ανεξάρτητης εφαρμογής, κάτι που αποκηρύσσουμε ρητά στους Όρους Χρήσης της Υπηρεσίας μας, ακριβώς επειδή  θέτουν εν αμφιβόλω της ασφάλεια των χρηστών μας. Είμαστε σε συνεχή επαγρύπνηση σε App Store και Google Play για παράνομες εφαρμογές τρίτων και έχουμε πετύχει την αφαίρεση πολλών εξ αυτών».

Αξίζει να σημειωθεί ότι κυκλοφόρησε και η φήμη της φάρσας, ωστόσο οι τελευταίες αναφορές στα μέσα ενημέρωσης και η τοποθέτηση της επίσημης υπηρεσίας επιβεβαιώνουν το αληθές του γεγονότος. Σύμφωνα με το Business Insider η «σεσημασμένη» εφαρμογή είναι η SnapSaved.com, στον server της οποίας αποθηκευόταν το επίμαχο υλικό και μάλιστα μαζί με τα usernames των αποστολέων. 

Από την στιγμή που το υλικό που διέρρευσε αφορά και εφήβους 13-17 ετών το εν λόγω συμβάν ελέγχεται εάν εγείρει νομικές συνέπειες εκτός των άλλων για την περίπτωση παιδικής πορνογραφίας, αν και δεν έχει ξεκαθαριστεί εάν και σε ποιο βαθμό περιέχονται γυμνές φωτογραφίες στο επίμαχο αρχείο. 

Τις τελευταίες ώρες πάντως πολλοί επιτήδειοι δημοσιεύουν αρχεία με το υποτιθέμενο υλικό σε μια προσπάθεια να εκμεταλλευτούν την περιέργεια των χρηστών για κακόβουλους σκοπούς, γι' αυτό να είστε προσεκτικοί στο τι αρχεία κατεβάζετε.

Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που ανακύπτει θέμα που σχετίζεται με την ασφάλεια των δεδομένων της δημοφιλούς εφαρμογής, καθώς τον Δεκέμβρη του 2013 είχαν διαρρεύσει στοιχεία 4,6 εκατ. λογαριασμών μετά από κενό ασφαλείας που είχε μάλιστα επισημανθεί από ερευνητές ασφαλείας τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς.

Τίποτα πάντως δεν φαίνεται ικανό να ανακόψει την τεράστια ανάπτυξη που παρουσιάζει η εφαρμογή, οδηγώντας τον επικεφαλής της εταιρείας να αρνηθεί πριν από μερικούς μήνες πρόταση εξαγοράς της από το Facebook, ύψους 3 δισ. δολαρίων.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή