facebook pixel

Βουλτεψη: Βρισκομαστε στην εξοδο απο τα μνημονια, χωρις να διαταραχθουν τα δημοσιονομικα

Αθήνα και ΔΝΤ συζητούν την έξοδο από το μνημόνιο

Έξοδος από το μνημόνιο; Με "χαμόγελα" αναχωρεί η ελληνική αντιπροσωπεία από την Ουάσινγκτον

Ικανοποίηση εκφράστηκε από την ελληνική πλευρά για τα αποτελέσματα της πρώτης συνάντησης με το ΔΝΤ με αντικείμενο την έναρξη των συζητήσεων για την έξοδο από το μνημόνιο. Η ελληνική αντιπροσωπεία αναχωρεί από την Ουάσιγκτον με «χαμόγελα» στο πρόσωπο, όπως σχολιάστηκε, καθώς θεωρείται ότι η επικεφαλής του Ταμείου Κρ. Λαγκάρντ επέδειξε θετική ανταπόκριση.

Η συνάντηση διήκρησε περίπου 30 λεπτά ενώ προηγήθηκε μια δεκάλεπτη κατ΄ ιδίαν συνάντηση της Κρ. Λαγκάρντ με τον υπουργό Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη. 

Από την ελληνική αντιπροσωπεία έγινε μετά γνωστό ότι «η συζήτηση ξεκίνησε για την επόμενη μέρα» και ότι «τα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας είχαν άγχος το πρωί και ήταν σκυθρωποί και τώρα αισθάνονται καλύτερα, υπάρχουν χαμόγελα, λόγω της θετικής ανταπόκρισης από μέρους της κ. Λαγκάρντ».

Ανώτερη κυβερνητική πηγή δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «Η "βεντάλια" άνοιξε» με κεντρικό στοιχείο της συζήτησης και «βασική προϋπόθεση» των περαιτέρω ενεργειών την έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, με τη συνάντηση Χαρδούβελη-Λαγκάρντ «οι συζητήσεις ξεκίνησαν» και «το ΔΝΤ είναι θετικό γιατί συνέβαλε σ' αυτή την προσπάθεια». Υπογραμμίστηκε, ότι «υπάρχουν πολλοί παράγοντες και πρωταγωνιστές σ' αυτή τη διαπραγμάτευση» ενώ όσον αφορά τη συνεργασία με το ΔΝΤ, διατυπώθηκε η άποψη ότι «θα είναι μια μετεξέλιξη της σχέσης που όλοι θα κερδίσουν».

Η κυβερνητική πηγή πρόσθεσε δε ότι «στο τέλος, θέλουμε όλοι να είναι ευχαριστημένοι», τονίζοντας ιδιαίτερα ότι «θέλουμε όλοι οι αγορές να πάρουν ένα θετικό μήνυμα. Είναι δύσκολο εγχείρημα».

Ο υπουργός Οικοομικών Γκ. Χαρδούβελης, μετά τη συνάντηση χαρακτήρισε «ενδιαφέρουσα» τη  συζήτηση και πρόσθεσε ότι η Κρ. Λαγκάρντ συνεχάρη την Ελλάδα «για την πολύ μεγάλη πρόοδο που έχει κάνει τα τελευταία χρόνια» και «μας συνέστησε να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις και αυτές οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν με τρόπο ώστε να γίνουνε κτήμα του ελληνικού λαού και να συνεχιστούν. Να μην οπισθοδρομήσουμε». «Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα είναι αρωγός στην ελληνική προσπάθεια και σ' αυτό που πάμε να πετύχουμε», επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών.

Από πλευράς του ΔΝΤ, εκδόθηκε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι η συνάντηση έγινε για να συζητήσουν οι δυο πλευρές «την πρόοδο του προγράμματος και τα ενδεχόμενα επόμενα βήματα». «Η κ. Λαγκάρντ συνεχάρη τις ελληνικές αρχές για τη σημαντική πρόοδο στο δημοσιονομικό τομέα και συνέστησε στην Ελλάδα να εφαρμόσει αποφασιστικά κρίσιμες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ευθυγραμμισμένες με τις δεσμεύσεις του προγράμματος. Επανέλαβε τη δέσμευση του Ταμείου για την υποστήριξη της Ελλάδας, στην προσπάθεια συνέχισης επίτευξης των στόχων του προγράμματος», προστίθεται.

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, Σταύρος Παπασταύρου, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, Τάσος Αναστασάτος και ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Θάνος Κατσάμπας. Από πλευράς του ΔΝΤ έλαβαν μέρος ο υπεύθυνος του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου, Πολ Τόμσεν και ο εκπρόσωπος Τύπου, Τζέρι Ράις.

Ο υπουργός Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης και οι συνεργάτες του μετά την αμερικανική πρωτεύουσα έχουν επόμενο προορισμό το Λουξεμβούργο για τη συνεδρίαση του Eurogroup.

«Βρισκόμαστε στην έξοδο από τα μνημόνια, χωρίς βέβαια να διαταραχθούν τα δημοσιονομικά και χωρίς να δημιουργήσουμε νέα χρέη και νέα ελλείμματα» δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σοφία Βούλτεψη, στον ΑΝΤ1.

Οσον αφορά διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ είπε ότι πρέπει «να προχωρήσουμε με ένα δικό μας πρόγραμμα, το οποίο δεν θα είναι το πρόγραμμα της στενής επιτήρησης που είχαμε, μέχρι τώρα» ανέφερε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε: «Δεν μιλάμε για άτακτη κατάσταση. Μιλάμε για μία κατάσταση που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των αγορών. Δεν πρέπει να σταλεί μήνυμα στο εξωτερικό και στις αγορές ότι η Ελλάδα επιστρέφει στα παλιά. Δεν πρέπει να πισωγυρίσουμε» τόνισε.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή