facebook pixel

Ψήφος εμπιστοσύνης με 155 «Ναι» γα την κυβέρνηση

Πήρε την ψήφο εμπιστοσύνης με 155 "Ναι" η κυβέρνηση Σαμαρά

Σφοδρή αντιπαράθεση σημάδεψε το κλείσιμο της συζήτησης για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός αφού άσκησε δριμεία επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τον Αλ. Τσίπρα να συμφωνήσει στο πρόσωπο προέδρου της Δημοκρατίας. Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του επέμεινε σε εκλογές τώρα και εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας με ευρεία συναίνεση στη συνέχεια.

Ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση έδωσε η Βουλή με 155 ψήφους (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) υπέρ της πρότασης του πρωθυπουργού. Κατά της πρότασης εμπιστοσύνης τάχθηκαν 131 βουλευτές (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΧΑ, ΔΗΜΑΡ, ΚΚΕ και ανεξάρτητοι). Στην ψηφοφορία δύο βουλευτές δήλωσαν παρών, οι ανεξάρτητοι Γρηγόρης Ψαριανός και η Αικατερίνη Μάρκου. 

Στο κλείσιμο της συζήτησης, σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και στον Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και υποστήριξε ότι από τα όσα είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκύπτει ότι είναι ματαιότητα κάθε προσπάθεια εθνικής συνεννόησης. Πάντως κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να συμφωνήσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας λέγοντας: "Ελάτε να βγάλουμε μαζί Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Εμείς θα το κάνουμε και χωρίς εσάς. Θα ήταν καλύτερα να το κάνουμε μαζί".

Ξεκινώντας την επίθεση στον κ. Τσίπρα τον χαρακτήρισε «μικρό Ναπολέοντα» για τα όσα είπε στην ομιλία του, και πρόσθεσε ότι «αυτά είναι ντροπή και πολιτική αθλιότητα. Δεν καταφέρνετε όμως να τρομοκρατείτε τους βουλευτές. Εκτοξεύετε λάσπη στον ανεμιστήρα και όταν σας ρωτάμε ποιος, πότε δεν κάνετε κουβέντα. Τους υβριστικούς χαρακτηρισμούς τους έχετε εύκολους».

Συνεχίζοντας, ο κ. Σαμαράς είπε ότι «είμαστε στην πιο κρίσιμη καμπή, η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση και δεν θα επιτρέψουμε να ξανακυλήσει πίσω. Ακούω το ένα ψέμα μετά το άλλο, τη μία λανθασμένη πρόβλεψη μετά την άλλη. Η ψήφος εμπιστοσύνης δίνει την σταθερότητα που χρειάζεται για να βγούμε στο ξέφωτο και όχι για να δημιουργείτε στους ξένους τις εντυπώσεις που σκοπίμως δημιουργήσατε σήμερα».

Ο Αν. Σαμαράς μίλησε για τις "αλήθειες που κάποιοι δεν θέλουν να ακούσουν":

  • Η Ελλάδα για πρώτη φορά στον προυπολογισμό του 2015 θα έχει μηδενικό δημοσιονομικό έλλειμμα, τώρα καλύπτουμε και τους τόκους των δανείων. Στον τρίτο χρόνο της διακυβέρνησης μας μηδενίζουμε το δημοσιονομικό έλλειμα.
  • Μετά από έξι χρόνια ύφεσης η ανάκαμψη άρχισε, η ανεργία πέφτει και τα επόμενα χρόνια η ανάπτυξη θα είναι πολύ ισχυρή. Και όλα αυτά όταν αναθεωρούνται προς τα κάτω οι προβλέψεις για την Ευρώπη. Η ανεργία θα πέσει κάτω από το 23% την επόμενη χρονιά και κάτω από 20% την μεθεπόμενη. Κάποιοι αυτά δεν θέλουν να τα ακούν.
  • Βγήκαμε στις αγορές και δανειζόμαστε με λογικά επιτόκια. Το μόνο που ανησυχεί τις αγορές είναι το πολιτικό ρίσκο αν συνεχιστεί η σταθερότητα. Με την ψήφο εμπιστοσύνης εμείς ενισχύουμε την σταθερότητα και κρατάμε την Ελλάδα στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων και της ανάπτυξης.
  • Το χρέος σταμάτησε να μειώνεται ονομαστικά και θα αρχίσει να μειώνεται και ως ποσοστό του ΑΕΠ. Το αρνείται μόνο η αντιπολίτευση γιατί θέλει να ζει σε ένα παράλληλο σύμπαν. Το χρέος της Ελλάδας είναι βιώσιμο, το λένε οι αγορές, το είπε ο κ. Ρένγκλινγκ και θα το πούνε σύντομα οι δανειστές.
  • Η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί άλλο μνημόνιο, δεν θα χρειαστεί άλλο πρόγραμμα αναγκαστικού δανεισμού. Έχουμε το μεγαλύτερο διαρθρωτικό πλεόνασμα στην Ευρώπη. Αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι ανάπτυξη και μεταρρυθμίσεις. Δεν χρειαζόμαστε καν τα χρήματα από το τωρινό μνημόνιο. Μπορούμε να βγούμε από το μνημόνιο ενάμισι χρόνο νωρίτερα. Αυτός είναι ο στόχος μας, αυτή είναι η στρατηγική μας. Φαίνεται και στην δήλωση της κ. Λαγκάρντ που είπε ότι η Ελλάδα έχει κάνει πρόοδο και μπορεί να σταθεί μόνη της. Η κ. Λαγκάρντ θεωρεί ότι πρέπει να δοθεί στην Ελλάδα μία προληπτική γραμμή χρηματοδότησης, αλλά αυτό ακόμη δεν έχει κριθεί. Η αποσύνδεση δεν πρέπει να είναι συγκρουσιακή. Οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν, αλλά θα είναι μεταρρυθμίσεις που εμείς προτείνουμε. Κάποιοι δεν το θέλουν, σκέφτονται τώρα τί θα γίνουμε χωρίς βαρβάρους.
  • Οι φοροελαφρύνσεις και η ανακούφιση άρχισαν. Υπάρχουν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού μείωση κατά 30% του πετρελαίου θέρμανσης και του επιδόματος αλληλεγγύης, διατήρηση του επιδόματος θέρμανσης. Δεν υπάρχουν νέοι φόροι. Άλλη ανακούφιση είναι οι αυξήσεις στους ένστολους. Σταδιακά θα πάρουν πίσω τα τρία τέταρτα των περικοπών. Οι δόσεις για τα χρέη προς το δημόσιο θα αυξηθούν στις 72 με 100 και θα μειωθούν οι προσαυξήσεις και τα πρόστιμα. Θα φροντίσουμε όσοι έκαναν ρύθμιση να έχουν καλύτερη μεταχείριση. Επίσης επεξεργαζόμαστε την πολύ κρίσιμη ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια. Θα προχωρήσουμε σε ρύθμιση για τη συντριπτική πλειοψηφία των οφειλετών. Απόφασή μας είναι να καταργηθεί η προσωποκράτηση για χρέη.
  • Μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης της Τρόικας θα έχουν ολοκληρωθεί τα στρες τέστς των τραπεζών και θα ξέρουμε τι ποσό από τα χρήματα του ESM θα επιστρέψουμε για να μειωθεί το βιώσιμο χρέος μας και να εισπράξουμε την πρόσθετη βοήθεια. Έτσι, θα πέσουν κι άλλο τα σπρεντς, οι τράπεζες θα δανείζονται πιο εύκολα. Παράλληλα θα προχωρήσουμε σε συμφωνία ανάπτυξης και μεταρρυθμίσεων για τη μετά το μνημόνιο εποχή. Η πορεία των μεταρρυθμίσεων θα συνεχιστεί με την αναγκαία συνταγματική αναθεώρηση. Πρέπει να βγούμε νωρίτερα από την εποχή των μνημονίων και να βγούμε νικητές.
  • Επιτέλους η οικονομία παίρνει μπροστά. Δεν θα αφήσουμε την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας να πυροδοτήσει αστάθεια, γι' αυτό διαχωρίζουμε τη σημερινή διαδικασία από την προεδρική εκλογή που θα γίνει κανονικά. Για κάποιους το μπάχαλο είναι αρετή και όχι η σταθερότητα. Για κάποιους η λέξη ανταγωνιστικότητα δεν έχει νόημα, αλλά η καθημερινή αναταραχή. Αλλά αυτά τελειώσανε. Η ασφάλεια του πολίτη για κάποιους είναι ανυπόφορη. Με αυτές τις τριτοκοσμικές γελοιότητες τελειώσαμε οριστικά.

Στην συνέχεια ο κ. Σαμαράς άσκησε κριτική στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας: «Στις προτάσεις τους υπάρχει η αντιευρωπαϊκή κατεύθυνση, το ευρώ δεν το θέλουν, ίσως το θέλουν, αλλά δεν το θεωρούν φετίχ. Το χρέος θα ζητήσουν να το κουρέψουν κι άλλο, θα το μειώσουν ή θα το παγώσουν; Ο κ. Τσίπρας έχει πρόγραμμα ή έχει όσα προγράμματα έχουν και οι συνιστώσες; Βρίσκονται σε μόνιμη σύγχυση. Βγάζουν μία τοξική γεύση αλαζονείας. Δεν μπορούν καν να μετρήσουν τις συνέπειες των προτάσεών τους. Αυτό που παρουσίασαν δεν είναι οικονομικό πρόγραμμα, είναι λίστα γάμου. Τι περιμένουν, ότι θα εκβιάσουν την Ευρώπη για το χρέος; Αυτό που λέει ο κ. Τσίπρας δεν είναι διαπραγμάτευση είναι σύγκρουση από θέση απόλυτης αδυναμίας. Δεν έχουν καταλάβει ότι απέναντί τους δεν έχουν ορισμένες κυβερνήσεις, αλλά 27 κοινοβούλια. Η αντιπολίτευση αγωνιά μήπως πετύχει η Ελλάδα. Φαντασιώνεστε την κυβέρνηση ενώ δεν έχετε ασκήσει τον ρόλο σας ως αντιπολίτευση. Εμείς κλείσαμε τους λογαριασμούς με το παρελθόν, εσείς είσαστε το παρελθόν. Όλες οι παρατάξεις έχουν τις ευθύνες τους για την κρίση, και αυτές που κυβέρνησαν και αυτές που δεν κυβέρνησαν. Η ΝΔ προσπάθησε να περάσει μεταρρυθμίσεις αλλά δεν βρήκε ανταπόκριση. Κι άλλα κόμματα πρότειναν μεταρρυθμίσεις αλλά το πεζοδρόμιο της ακύρωνε. Εκείνοι που πρωτοστατούσαν στο πεζοδρόμιο τώρα μας κουνάνε το δάχτυλο. Δεν πρόκειται η χώρα να δει άσπρη μέρα αν επανέλθουν εκείνοι που μοίραζαν αυτά που δεν υπάρχουν. Ποιος θέλει μονομερή λιτότητα; Δεν υπάρχει ούτε μία κυβέρνηση που να συμφωνεί μαζί σας. Ακόμη και ο Ρέντσι που αρνείται με πάθος την λιτότητα προωθεί μεταρρυθμίσεις. Μόλις μπούμε για τα καλά σε αναπτυξιακή τροχιά θα αρχίσουν να αυξάνονται και οι μισθοί. Όχι μόνο οι κατώτατοι αλλά όλη η κλίμακα. Αν αυξάναμε τώρα τον κατώτατο μισθό μπορεί να αυξάναμε την ανεργία. Αν πέσουμε πίσω στα ελλείμματα δεν θα βρίσκεται κανείς να μας δανείσει. Μέσα σε δύο χρόνια η Ελλάδα ανέβηκε δεκάδες θέσεις στην ανταγωνιστικότητα σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ».

Συνεχίζοντας την επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Κοροϊδεύετε τον κόσμο και το κάνετε με τρόπο ξέπορτο. Πήγατε στο Άγιο Όρος, μέχρι και το Βατικανό έφθασε η χάρη σας, αλλά προχθές στον αγιασμό αρνηθήκατε τον σταυρό».

Υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αρνηθεί όλες τις μεταρρυθμίσεις που έχει φέρει η κυβέρνηση, κάτι που δεν έκανε η ΝΔ όταν ήταν στην αντιπολίτευση παρότι διαφωνούσε με την τότε κυβέρνηση.

Αναφέρθηκε όμως και στις τελευταίες κινήσεις της Τουρκίας στην Κύπρο. «Η Κύπρος είναι κυρίαρχο κράτος και ασκεί τα δικαιώματά της. Η Τουρκία παρεμβαίνει και προσπαθεί να τα ακυρώσει. Πρέπει να καταδικαστεί και από την Ευρώπη. Η Ελλάδα συμπαραστέκεται πλήρως στην Κύπρο». 

Ο πρωθυπουργός μίλησε και για το σχέδιο του για την σταδιακή μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης ξεκινώντας από τον ΕΝΦΙΑ και συνεχίζοντας πάντα σταδιακά στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της οικονομίας στην μείωση των φόρων φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων. Κάναμε πολλά θα κάνουμε περισσότερα.

Κλείνοντας είπε: «Οι πρόωρες εκλογές θα ήταν καταστροφικές και θα ακύρωναν την πορεία που έχει γίνει. Το συμφέρον της χώρας είναι η σταθερότητα και όχι η εκλογολογία και η αστάθεια. Αυτή την κρίσιμη στιγμή δεν πρέπει να βάλουμε μπουρλότο σε όλα. Είμαστε το μόνο προπύργιο σταθερότητας στον περίγυρό μας, όσοι θέλουν πρόωρες εκλογές βλάπτουν το συμφέρον της χώρας. Ακούστηκε ότι καμαρώνετε για τις δημοσκοπήσεις. Οι δημοκρατίες δεν κυβερνώνται από τις δημοσκοπήσεις, αλλά από τις εκλογές και θα γίνουν όταν προβλέπει το Σύνταγμα. Μην προεξοφλείτε την ψήφο του λαού, είναι αλαζονικό. Η χώρα βγαίνει από την κρίση και έχει μπροστά της μόνο καλά, γι' αυτό βιάζεστε να γίνουν εκλογές. Είσασταν αντίθετοι και υπονομευτικοί σε όλα. Αυτό που είπατε προχθές ότι κάναμε ρυθμίσεις σε συμφέροντα είναι λάσπη στον ανεμιστήρα. Προσπαθείτε να ασκήσετε ιδεολογική τρομοκρατία, κατηγορείτε ανθρώπους, ακόμη και δημοσιογράφους όπως τον Πρετεντέρη. Και μένα μου έχει ασκήσει κριτική αλλά δεν σκέφθηκα ποτέ να κάνω εμπάργκο. Τώρα κάνετε εμπάργκο και σε βουλευτές όπως τον κ. Γεωργιάδη. Αποσυνάγωγο της πολιτικής ζωής δεν μπορείτε να τον κάνετε. Σκεφτείτε πόσες φορές  δεν ακούστηκαν κατηγορίες από τον δικό σας χώρο για δοσίλογους, κουίσλινγκς, μερκελιστές; Πείστε πρώτα κ. Τσίπρα τους δικούς σας. Δεν φοβίζουμε εμείς τον κόσμο για εσάς, εσείς με αυτά που λέτε τρομάζετε τον κόσμο. Έχετε πολύ δρόμο ακόμη για να γίνεται κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης. Για κυβέρνηση, μην το σκέπτεστε».

Οι θέσεις Τσίπρα

Στη συζήτηση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας συνέδεσε το αποψινό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για την πρόταση εμπιστοσύνης, με την αδυναμία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και ζήτησε για αυτό πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, προκειμένου στη συνέχεια οι πολιτικές δυνάμεις με ευρεία συναίνεση να εκλέξουν νέο Πρόεδρο. Με την ομιλία του απόψε στη Βουλή ο κ. Τσίπρας απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο να συμφωνήσει σε κυβέρνηση ειδικού σκοπού, σενάριο που διακινήθηκε με τις ομιλίες βουλευτών, και κάλεσε τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση να μην υπογράψουν συμφωνίες που θα δεσμεύουν τη χώρα, διότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση δεν δεσμεύεται από αυτές. 

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε εκλογές τώρα και μετά εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. «Ζητάτε την εμπιστοσύνη του Σώματος για τη συνέχιση της πολιτικής σας. Το βράδυ όμως, όταν θα κλείσουν τα φώτα της αίθουσας, όλοι θα διαπιστώσουμε ότι η εμπιστοσύνη αυτή θα είναι πολύ μακριά από τους 180 βουλευτές που το Σύνταγμα απαιτεί για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Τι θα κάνετε λοιπόν; Θα επιμείνετε σε αυτή την αδιέξοδη τακτική; Να λέτε έχω τους 180 αλλά τους κρύβω. Τους έχω και θα τους βρω στην πορεία; Ενώ όλα τα κόμματα που συνέστησαν την παρούσα Βουλή, πλην των δύο συγκυβερνώντων, έχουν δεδηλωμένη την πρόθεση τους να μην ψηφίσουν για πρόεδρο της Δημοκρατίας; Δεν είναι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ. Όλα τα κόμματα και λογαριάζω αυτά της δημοκρατικής αντιπολίτευσης, εμένα αυτά με αφορούν, με διαφορετικό σκεπτικό καταλήγουν στον ίδιο παρονομαστή», ανέφερε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε πως «αυτός ο πλασματικός αριθμός που σήμερα θα δηλώσει εμπιστοσύνη, δεν αρκεί στην κυβέρνηση για να δει τον πολυπόθητο αριθμό για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Εγώ κάνω την πρόβλεψη πως ούτε με κιάλια δεν θα δείτε αυτόν τον αριθμό». Στο σημείο αυτό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε την κυβέρνηση να μην κρατήσει δέσμια τη χώρα σε ένα παρατεταμένο προεκλογικό κλίμα 4 μηνών, «να μην συνεχίσει να παραπέμπει σε πρακτικές 1965», «να μην κρατήσει το πολιτικό σύστημα δέσμιο σεναρίων ευτελισμού».

Ειδικά για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε από τον κ. Σαμαρά να το ξανασκεφτεί γιατί «η συναίνεση από την παρούσα Βουλή δεν αφορά τη συναίνεση στο πρόσωπο. Συναίνεση για εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή ισοδυναμεί με συναίνεση στη συνέχεια της καταρρακωμένης σας κυβέρνησης, ισοδυναμεί με συναίνεση στη συνέχεια της καταστροφικής πολιτικής της λιτότητας και των Μνημονίων». Διευκρίνισε ωστόσο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αρνείται τη συναίνεση. «Αφού βλέπετε ότι δεν θα έχετε την πλειοψηφία των 180 βουλευτών, σας καλώ να μην επιμείνετε στην αδιέξοδη τακτική. Δώστε τη δυνατότητα στον λαό να αποφασίσει. Και μια κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή να διαχειριστεί τις διαπραγματεύσεις». Να πάμε συντεταγμένα και έγκαιρα σε λαϊκή ετυμηγορία, να πάμε σε εκλογές που θα δώσουν εντολή ισχυρής κυβέρνησης και διαπραγμάτευσης και να υπάρχουν και περιθώρια ευρείας συναίνεσης στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, είπε. 

Ως προς τα σενάρια κυβέρνησης ειδικού σκοπού, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι προφανώς όσοι τα διακινούν αφορούν κυβέρνηση χωρίς τον κ. Σαμαρά. «Πώς να πάτε λοιπόν εσείς και να διαπραγματευτείτε στο εξωτερικό όταν αμφισβητείστε στο εσωτερικό του εσωτερικού σας;», αναρωτήθηκε και πρόσθεσε πως στο εξωτερικό γνωρίζουν ότι είναι κυβέρνηση και πρωθυπουργός περιορισμένου χρονικού ορίζοντα και άρα έχει περιορισμένη διαπραγματευτική δύναμη. «Πείτε μας με ποιο κύρος, με ποια διαπραγματευτική ισχύ θα μπορούσε σε αυτές τις συνθήκες μια κυβέρνηση να διαπραγματευτεί διεκδικώντας καλύτερη συμφωνία για τη χώρα», είπε ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στις μετρήσεις της κοινής γνώμης «φανερές και αυτές που δεν είναι γνωστές». Στο σημείο αυτό λοιπόν κάλεσε την κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε αποφάσεις που θα δεσμεύουν το μέλλον της πατρίδας χωρίς τη συναίνεση του πρώτου κόμματος. «Μην προχωρήσετε σε κρίσιμες κινήσεις, σε κρίσιμες διαπραγματεύσεις, σε αποφάσεις που θα δεσμεύουν τα χέρια και των επόμενων κυβερνήσεων χωρίς τη συναίνεση του πρώτου κόμματος. Το λέω όχι για να το ακούσετε εσείς αλλά για να το ακούσουν και στις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και την Ουάσιγκτον», είπε και πρόσθεσε ότι οποιαδήποτε συμφωνία δεν θα έχει τη συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα γίνει αποδεκτή και δεν θα δεσμεύει τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα δεσμεύει την κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας.   

Ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στις προγραμματικές δεσμεύσεις του κόμματος του, είπε ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα κοστολογημένο, με αρχή μέση και τέλος που το αγκάλιασε ο λαός. Σχολιάζοντας δε την κριτική της κυβερνητικής πλειοψηφίας ότι το πρόγραμμα αυτό συνιστά παροχολογία από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας αναρωτήθηκε αν είναι παροχολογία η ανάγκη αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης ή η εξασφάλιση φαγητού, στέγης και ρεύματος σε όσους συμπολίτες μας ζούνε στο όριο της εξαθλίωσης. Κατηγόρησε μάλιστα τη συγκυβέρνηση ότι τώρα «ξεπατικώνει» το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Τσίπρας σχολιάζοντας το σχέδιο που εξαγγέλλει η κυβέρνηση για το τέλος του Μνημονίου, έσπευσε να υπογραμμίσει ότι η συγκυβέρνηση είναι εκείνη που έλεγε πως και αν δεν υπήρχε Μνημόνιο θα έπρεπε να το εφεύρουμε. «Τι είναι τα Μνημόνια; Είναι οι πάνω από 460 εφαρμοστικοί νόμοι. Είναι 25 Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που μονιμοποιούν την εθνική τραγωδία», είπε ο κ. Τσίπρας και αναφέρθηκε στην ανεργία, τις απολύσεις, τους «εξαθλιωμένους συνταξιούχους». «Είναι η διάλυση της μεσαίας διαστρωμάτωσης. Δικοί σας ψηφοφόροι ήταν κάποτε αυτοί. Γιατί σας εγκαταλείπουν; Ξαφνικά έγινε ο ΣΥΡΙΖΑ ελκυστικός στους δικούς σας ψηφοφόρους; Τους διαλύετε», είπε και εκτίμησε ότι ακόμη και τώρα η κυβέρνηση ετοιμάζει νέα προαπαιτούμενα.

Αναφερόμενος στο χρέος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναρωτήθηκε ποια ακριβώς διαπραγμάτευση είναι αυτή στην οποία θα προχωρήσει η συγκυβέρνηση αφού βρίσκεται σε πλήρη συμφωνία με την κ. Μέρκελ ότι το χρέος της χώρας είναι βιώσιμο. «Δεν έχει στρατηγική διαπραγμάτευσης. Δεν έχετε πολιτική ευρωπαϊκών συμμαχιών. Σχεδιάζετε την έξοδο στις αγορές χωρίς προηγουμένως να έχουμε διεκδικήσει μια κοινωνικά βιώσιμη λύση για το χρέος», είπε ο κ. Τσίπρας.   

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ότι η πρόταση ψήφου εμπιστοσύνης κατατέθηκε από την κυβέρνηση εκτάκτως και μάλιστα ενάμισι μήνα πριν από τη συζήτηση του προϋπολογισμού, λόγω της απελπισίας της κυβέρνησης απέναντι στα συσσωρευμένα αδιέξοδα, και προκειμένου να σταματήσουν οι διαρροές και μείνουν στη θέσεις τους οι συγκυβερνήτες. «Ο κόσμος καταλαβαίνει όμως ότι στην πραγματικότητα καταθέσατε πρόταση μομφής στην επερχόμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ», είπε ο κ. Τσίπρας. Εκτίμησε όμως ότι η πρόταση αυτή θα γυρίσει μπούμεραγκ διότι η συζήτηση μετατρέπεται σε πρόταση δυσπιστίας κατά του εαυτού της κυβέρνησης. «Ο λαός όμως δεν καταπίνει την κινδυνολογία σας. Κινδυνολογείτε από το καφενείο της Βουλής», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό. 

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή