facebook pixel

Αυστηρους ελεγχους στις πυλες εισοδου στη χωρα αποφασισε το υπουργειο Υγειας

Έμπολα: Εντείνονται τα έκτακτα προληπτικά μέτρα στην Ελλάδα

Έλεγχοι στις πύλες εισόδου της χώρας για τον Έμπολα

Εντείνονται τα προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση πιθανού περιστατικού Έμπολα στην Ελλάδα, όπως αποφασίστηκε σε ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και όλων των αρμόδιων φορέων, μεταξύ των οποίων, επιστημόνων από το ΚΕΕΛΠΝΟ και στελεχών του ΕΚΕΠΥ.

Μεταξύ άλλων, αποφασίστηκε η άμεση στελέχωση των πυλών εισόδου της χώρας με επιπλέον υγειονομικό προσωπικό, πλήρως ενημερωμένο για τον νέο ιό.

Επίσης, επιβάτες που προέρχονται από «ύποπτες» περιοχές θα συμπληρώνουν μία κάρτα - ερωτηματολόγιο και ανάλογα, θα κρίνεται το επίπεδο επικινδυνότητας για μόλυνση από τον ιό Έμπολα.

Στη σύσκεψη έγινε σαφές ότι θα πρέπει να ενημερωθούν άμεσα και σε βάθος για τον ιό, τον τρόπο μετάδοσής του και τα συμπτώματα των ασθενών, όλοι όσοι έρχονται σε επαφή με μετανάστες.

Οι επιστήμονες αποφάσισαν ακόμη να εκδίδουν επικαιροποιημένες συστάσεις στους εμπλεκόμενους φορείς και τους πολίτες για τον ιό Έμπολα σύμφωνα με όλα τα νεότερα δεδομένα που θα προκύπτουν. Ήδη έχει τοποθετηθεί αφίσα στις πύλες εισόδου της χώρας, η οποία αναφέρει χρήσιμες πληροφορίες για τον ιό, στα ελληνικά και τα αγγλικά. 

Επιπλέον, έχουν ήδη καθοριστεί και τελούν σε πλήρη ετοιμότητα τα Κέντρα Εργαστηριακού Ελέγχου για τη διερεύνηση κλινικών δειγμάτων, τα οποία είναι το Εργαστήριο Μικροβιολογίας Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ και επικουρικά, το Εργαστήριο Μικροβιολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών). Έχει ήδη καθοριστεί και τελεί σε πλήρη ετοιμότητα ως νοσοκομείο υποδοχής τυχόν περιστατικών, το Νοσοκομείο «ΑΜΑΛΙΑ ΦΛΕΜΙΓΚ».

Σε ό,τι αφορά την ενημέρωση και διαχείριση τυχόν ύποπτων περιστατικών, επιβατών που μπορεί να εισέρχονται με πυρετό ή και άλλα συμπτώματα στη χώρα, έχει καταρτιστεί λεπτομερής σχεδιασμός για τις οδηγίες ατομικών και συλλογικών μέτρων αποφυγής μετάδοσης του ιού (ΚΕΕΛΠΝΟ), μεταφοράς μέσω ΕΚΑΒ, παρακολούθησης και κλινικής αντιμετώπισης.

Τα επίπεδα συναγερμού για τον Έμπολα έχουν αυξηθεί σε όλη την Ευρώπη
Τα επίπεδα συναγερμού για τον Έμπολα έχουν αυξηθεί σε όλη την Ευρώπη

Τι είναι ο Έμπολα

Ο αιμορραγικός πυρετός Έμπολα είναι ιογενής νόσος, η οποία εμφανίζεται σποραδικά, κυρίως σε περιοχές της Κεντρικής Αφρικής. Πρόκειται, κατά βάση, για ζωονόσο. Τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι η δεξαμενή του ιού είναι διάφοροι τύποι νυχτερίδων της Αφρικής. Ο ιός από τις νυχτερίδες μεταφέρεται σε άγρια ζώα, και από εκεί στον άνθρωπο.

Πώς μεταδίδεται

O ιός Έμπολα μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, μέσω επαφής με σωματικά υγρά ασθενών (αίμα, σάλιο, ούρα, σπέρμα κτλ). Η πιθανότητα μετάδοσης είναι μεγαλύτερη στα τελευταία στάδια της νόσου και κυρίως στο αιμορραγικό στάδιο (δείτε παρακάτω). Ο κίνδυνος δεν εξαλείφεται όυτε μεταθανάτια, λόγω ιαιμίας.

Πώς εκδηλώνεται

Ο Έμπολα, έπειτα από μέση περίοδο επώασης μιας εβδομάδας (το διάστημα εκτείνεται από 2 έως 21 ημέρες), προκαλεί αρχικά ένα σύνδρομο που θυμίζει γρίπη, με πυρετός, μυαλγίες, αδυναμία και πόνους στη μέση. Προοδευτικά, κάνουν την εμφάνισή τους και τα άλλα συμπτώματα: εμετοί, διάρροιες, νεφρική ανεπάρκεια, αιμορραγίες από βλεννογόνους και πολυοργανική ανεπάρκεια.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή