facebook pixel

... και το ΔΝΤ μας τραβα απ' το μανικι

Επιμένει η Λαγκάρντ: Η Ελλάδα χρειάζεται προληπτική στήριξη

Σε αναγκαιότητα προληπτικής στήριξης της Ελλάδας αναφέρθηκε η κα. Λαγκάρντ, διαφωνόντας ουσιαστικά με τη θέση του Α. Σαμαρά για απεξάρτηση από το ΔΝΤ

Τελικά δύναται η Ελλάδα να πορευθεί μόνη της στο αφιλόξενο τοπίο της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας, με χρηματοδοτικό της στήριγμα τις αγορές, ή χρειάζεται την έστω και «προληπτική στήριξη» ενός μεγάλου θεσμικού δανειστή;

Οι απόψεις φαίνεται να διίστανται ανάμεσα στον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά, ο οποίος με κάθε ευκαιρία διακηρύσσει, εντός και εκτός Ελλάδας, το τέλος της «Εποχής του Μνημονίου» και την πρόωρη απεξάρτηση μας από το Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, και από την άλλη μεριά την επικεφαλής του Ταμείου η οποία αναγνωρίζει μεν την βελτίωση της ελληνικής οικονομικής αξιοπρέπειας, αλλά προτείνει μια εξελιγμένη μελλοντική σχέση της με τους δανειστές. 

Μάλιστα οι δηλώσεις Λαγκάρντ ήρθαν λίγες ώρες μετά από συνέντευξη του Αντ. Σαμαρά στο Bloomberg, στην οποία εξέφραζε την απόλυτη πεποίθησή του ότι η Ελλάδα μπορεί να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες τα επόμενα χρόνια, χωρίς να χρειάζεται την οικονομική βοήθεια από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ.

Ο πρωθυπουργός, στο περιθώριο της ευρωπαϊκής Συνόδου για την απασχόληση που έγινε στο Μιλάνο, δήλωσε στο Bloomberg, ότι επιδιώκει τον τερματισμό της βοήθειας που λαμβάνει η Ελλάδα από το 2010 και την παραίτηση από τις δόσεις των δανείων για την επόμενη διετία λέγοντας χαρακτηριστικά: «αισθανόμαστε εντελώς άνετα» ότι η Ελλάδα μπορεί να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες από τις αγορές ομολόγων τα επόμενα χρόνια.

Ταυτόχρονα ο πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι ο τερματισμός της εκταμίευσης της βοήθειας δεν θα σημάνει «ένα διαζύγιο» με τους δημόσιους πιστωτές της Ελλάδας. «Θέλουμε να γίνει σωστά», συνέχισε ο Αντ. Σαμαράς, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να διαπραγματευθεί έναν κατάλληλο ρόλο της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ για την εποπτεία της οικονομίας της. Ερωτηθείς πόσο βέβαιος είναι ότι η Ελλάδα μπορεί να επιζήσει χωρίς στήριξη, ο πρωθυπουργός απάντησε «απόλυτα».

Λαγκάρντ: «Προληπτική στήριξη της Ελλάδας»

Λίγο αργότερα στη συνέντευξη Τύπου με την ευκαιρία της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, η Κριστίν Λαγκάρντ υπογράμμιζε την αναγκαιότητα της «προληπτικής στήριξης» στην Ελλάδα. 

Η κ. Λαγκάρντ εξέφρασε «ικανοποίηση» για το ότι «η Ελλάδα έχει βελτιώσει τη θέση της, τόσο από δημοσιονομικής άποψης, όσο και στο θέμα των αγορών, όπου έχει υπάρξει σημαντική βελτίωση» και σημείωσε ότι επαφίεται στην κάθε χώρα το πώς θα διαχειριστεί την οικονομία της

Η επικεφαλής του Ταμείου μετέφερε την άποψη του ΝΔΤ ότι «για να προχωρήσει μπροστά η χώρα και προκειμένου να αποδίδει διαρκώς ένα θετικό αποτέλεσμα, θα ήταν κατά την άποψή μας, σε καλύτερη θέση εάν είχε προληπτική στήριξη».

Και εξήγησε ότι «μιλάμε για μια εξέλιξη στη σχέση των δανειστών με την Ελλάδα, αλλά πιστεύουμε πως η σχέση αυτή μπορεί να είναι πολύ βοηθητική για να προχωρήσει η χώρα μπροστά και να καταφέρει τελικά να βαδίσει μόνη της» για να καταλήξει ότι «το ΔΝΤ είναι έτοιμο να βοηθήσει με αποτελεσματικό τρόπο».

Η κ. Λαγκάρντ αναφέρθηκε στο θέμα της Ελλάδας μετά από ερώτηση κατά πόσο η χώρα μας μπορεί να τα καταφέρει πλέον χωρίς την «χρηματοδοτική στήριξη» του ΔΝΤ και της ΕΕ και ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε σήμερα την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα μπορεί να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες τα επόμενα χρόνια, χωρίς να χρειάζεται την οικονομική βοήθεια από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ. Η κ. Λαγκάρντ δεν θέλησε να αναφερθεί στις δηλώσεις του πρωθυπουργού.

«Με καλή θέληση» αυτή ίσως είναι η τελευταία αξιολόγηση

Στο μεταξύ ενόψει της ετήσιας συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας τα διεθνή ΜΜΕ μεταδίδουν ότι οικονομικοί κύκλοι στην αμερικανική πρωτεύουσα εκτιμούν ότι «Η δημοσιονομική προσαρμογή που επιτεύχθηκε στην Ελλάδα θεωρείται από τις σημαντικότερες, τις σπουδαιότερες και τις βαθύτερες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα».

Για το ελληνικό χρέος, σημειώνεται η πρόσφατη αναφορά του εκπροσώπου του ΔΝΤ ότι «υπάρχει ένα πλαίσιο» που έχει συμφωνηθεί με τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας για τη «διασφάλιση της βιωσιμότητάς» του και ότι πρόκειται για ένα θέμα που συζητείται σε κάθε αξιολόγηση.

Επίσης, διατυπώνεται η άποψη ότι με «καλή θέληση» και από τις δυο πλευρές θα ολοκληρωθεί η τωρινή αξιολόγηση, που, είναι πολύ πιθανόν να είναι και η τελευταία, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες. Επιπλέον, επισημαίνεται ότι, η «γενική εκτίμηση» είναι πως η Ελλάδα προχώρησε «πάρα πολύ» στη δημοσιονομική προσαρμογή και απομένει να γίνουν βήματα στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Πάντως σε δημοσίευμα του Bloomberg, επισημαίνεται ότι  αξιωματούχοι της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ επιμένουν ότι η Ελλάδα πρέπει να διατηρήσει την πρόσβασή της σε κεφάλαια διάσωσης για το επόμενο έτος.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή