facebook pixel

«Ωρολογιακη βομβα» οι ανασφαλιστοι για το ΕΣΥ

Ανασφάλιστοι πολίτες: Και προβληματική και δαπανηρή η περίθαλψή τους

Σε επτά μεγάλα νοσοκομεία οι ανασφάλιστοι παραμένουν όμηροι της γραφειοκρατίας

Σε 2,5 εκατομμύρια υπολογίζονται πλέον στη χώρα μας οι ανασφάλιστοι πολίτες οι οποίοι με βάση τη νομοθεσία έχουν πλέον ανεμπόδιστη πρόσβαση στη δημόσια δωρεάν περίθαλψη, γεγονός που αποτελεί «ωρολογιακή βόμβα» για το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Βεβαίως στην πράξη αντιμετωπίζει κανείς τραγελαφικές καταστάσεις.

Έτσι, σύμφωνα με μαρτυρίες ασθενών και όπως αποτυπωένται σε ρεπορτάζ της εφημερίδας "Τα Νέα", σε επτά μεγάλα νοσοκομεία δείχνουν ότι οι 2,5 εκατ. ανασφάλιστοι παραμένουν όμηροι της γραφειοκρατίας, της άγνοιας, ακόμη και της αδιαφορίας διοικητικών υπαλλήλων στο ΕΣΥ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ στα νοσοκομεία, η εφημερίδα παραθέτει τις απαντήσεις των αρμοδίων υπαλλήλων των νοσοκομείων όταν τους ζητούν πληροφορίες για την περίθαλψη ανασφάλιστων:

Αγία Όλγα

«Αν είστε ανασφάλιστοι πληρώνετε από την τσέπη σας το κόστος νοσηλείας, αλλά μπορείτε να κάνετε διακανονισμό με το γραφείο κίνησης για να πληρώσετε σε δόσεις έως 50 ευρώ το μήνα. Για δωρεάν νοσηλεία έχει πολλά διαδικαστικά, με επιτροπές που θα πρέπει να περάσετε κλπ και είναι μεγάλη ταλαιπωρία δεν σας συμφέρει».

Ασκληπιείο Βούλας

«Αν είστε ανασφάλιστος μόνο επί πληρωμή μπορείτε να χειρουργηθείτε. Αυτό που μου λέτε για δωρεάν κάλυψη ανασφάλιστων δεν ισχύει. Πάρτε στο 231-2163.309 που είναι το λογιστήριο του νοσοκομείου για να σας πουν πόσο ακριβώς θα κοστίσουν νοσηλεία και επέμβαση». 

Βενιζέλειο Κρήτης

«Κάντε μια αίτηση και αν όντως είστε άνεργος θα σας δεχθούν. Απλώς δεν πρέπει να έχετε ακίνητο στο όνομά σας και κάποιες άλλες προϋποθέσεις. Αλλά ελάτε από εδώ, να σας δώσει πρώτα ο γιατρός βεβαίωση και ακολούθως θα γίνει τριμελής επιτροπή για να το ελέγξουν».

Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης

«Υπάρχει μια ολόκληρη διαδικασία. Θα πρέπει να σας εξετάσει δικό μας γιατρός, να κρίνει ότι πρέπει να γίνει η επέμβαση, να προσκομίσετε στη γραμματεία της κλινικής τα χαρτιά ότι είστε ανασφάλιστος από Ταμεία, από εφορίες, να κάνετε αίτηση και να εγκριθεί από την υπηρεσία. Αυτό το τελευταίο δεν έχει γίνει ακόμη καθώς δεν έχει συσταθεί η αρμόδια επιτροπή στο νοσοκομείο μας, άρα πρακτικά μην περιμένετε να γίνει η επέμβαση σύντομα. Σίγουρα θα πάρει τρεις μήνες. Να ξέρετε όμως πως ακόμη και εάν υπάρξει επιτροπή δεν είναι βέβαιο ότι θα σας δεχθεί».

Νοσοκομείο Πατρών Άγιος Ανδρέας

«Ναι δεχόμαστε κάποιους ανασφάλιστους αλλά όχι τόσο απλά. Γίνονται κάποιες σύνθετες διαδικασίες και θα πρέπει να έχετε συλλέξει πολλές βεβαιώσεις από διάφορες υπηρεσίες. Πρέπει να γνωρίζετε ότι αυτές οι κινήσεις πρέπει να γίνουν εγκαίρως πριν χειρουργηθείτε και όχι μετά».

ΑΧΕΠΑ

«Ναι δεχόμαστε ανασφάλιστους αλλά υπό προϋποθέσεις. Χρειαζόμαστε για παράδειγμα, κάποιες βεβαιώσεις Ε1 και Ε9 και μαζί με τη βεβαίωση που θα σας δώσει ο γιατρός που θα σας εξετάσει θα περάσουν από επιτροπή και εάν εγκριθεί. Δύσκολα. Μην περιμένετε».

Ιπποκράτειο Αθηνών

«Δεχόμαστε ανασφάλιστους. Απλώς θέλει γνωμάτευση από τον γιατρό, φωτοτυπία ταυτότητας, ΑΜΚΑ από το ΚΕΠ, εκκαθαριστικό εφορίας και βεβαίωση από το Ταμείο σας ότι δεν καταβάλετε ασφαλιστικές εισφορές. Η βασική προϋπόθεση πάντως είναι να μην μπορείς να βγάλεις βιβλιάριο προνοίας».

Τεράστιο το κόστος

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, από τον Ιανουάριο έως και τον περασμένο Ιούλιο το κόστος νοσηλείας για τους Έλληνες απόρους (και άτυπα για ανασφάλιστους αφού δεν δικαιούνταν δωρεάν περίθαλψη μέχρι τότε) στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα όλης της χώρας ανήλθε στα 65,8 εκατ. ευρώ.

Δεδομένου, επίσης, ότι το ΕΣΥ δεν κλείνει τις πόρτες του ούτε στους ανασφάλιστους και άπορους αλλοδαπούς, ο λογαριασμός των νοσοκομείων εκτοξεύτηκε για την ίδια περίοδο στο ποσό των 72,3 εκατ. ευρώ. 

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι κατά το δεύτερο εξάμηνο του χρόνου οι δαπάνες για την περίθαλψη των ανασφάλιστων θα διπλασιαστούν.

Και ενώ το 2013 οι ανασφάλιστοι Ελληνες ήταν απόκληροι του ΕΣΥ καθώς αν νοσηλεύονταν σε δημόσιο νοσοκομείο όφειλαν να καλύψουν τα έξοδά τους ιδιωτικά, μόνο στον Ευαγγελισμό εξυπηρετήθηκαν περισσότεροι από 1.000 ασθενείς, οι οποίοι δεν είχαν ασφαλιστική κάλυψη. 

Από αυτούς μόνο οι 57 παραδέχτηκαν την οικονομική αδυναμία τους. 

Η παραδοχή αυτή άλλωστε δεν αποτέλεσε εμπόδιο, αφού είναι κοινό μυστικό ότι οι γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία έβαζαν παράτυπα τους οικονομικά αδυνάτους ακόμη και από την πίσω πόρτα του νοσοκομείου, επικαλούμενοι τον όρκο τους στον Ιπποκράτη.

Ενδεικτικό της απόγνωσης που βιώνουν ολοένα και περισσότεροι πολίτες είναι ότι οι υπόλοιποι από τους πλέον των 1.000 ανασφάλιστους ασθενείς που νοσηλεύτηκαν το 2013 στον Ευαγγελισμό κυριολεκτικά δραπέτευσαν από το νοσοκομείο προτού λάβουν το εξιτήριο. 

Μάλιστα, αρκετοί δήλωσαν πλαστά στοιχεία ώστε να μη σταλεί ο απλήρωτος λογαριασμός στην Εφορία.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή