facebook pixel

ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΟΗΕ

"Τσουνάμι" προσφύγων στο Αιγαίο: 223% η αύξηση της εισροής

Αυξάνονται δραματικά τα ασυνόδευτα παιδιά

Μορφή ανθρωπιστικής κρίσης παίρνει η ροή των προσφύγων και των μεταναστών μέσω του Αιγαίου, ειδικά από τις χώρες της βόρειας Αφρικής όπου μαίνεται ο πόλεμος, προς την Ελλάδα καθώς - σύμφωνα με στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ - σημειώθηκε αύξηση 223%.

Η αύξηση εισροής από τη θάλασσα, προέκυψε μετά την ανέγερση του τείχους στον Έβρο, το οποίο όμως δεν είναι δυνατό να ανακόψει την ροή των ανθρώπων που φεύγουν για να γλιτώσουν τις ζωές τους διακινδυνεύοντας, απλώς εκτρέπει απλώς τη ροή προς το Αιγαίο, με αποτέλεσμα τις γνωστές πολύνεκρες ναυτικές τραγωδίες. 

Δημοσίευμα του Έθνους αναφέρει πως ο ΟΗΕ κάνει λόγο για "κατάσταση έκτακτης ανάγκης", που απαιτεί "σχέδιο επείγουσας δράσης" και παραθέτει στοιχεία σύμφωνα με τα οποία μέχρι το τέλος Αυγούστου είχαν περάσει στην Ελλάδα από τη θάλασσα 22.089 άνθρωποι, αύξηση 223% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. 

Το αντίστοιχο διάστημα του 2013 ο αριθμός ήταν 6.834 άτομα, ενώ όλο το 2013 ήταν 11.500 άτομα. 

Μόνο τον Σεπτέμβριο εκτιμάται ότι έφτασαν στα νησιά του Αιγαίου 7.500 άτομα, από τα οποία τα μισά ήταν στα Δωδεκάνησα ενώ ο αριθμός των ατόμων που διέσχισαν τον ίδιο μήνα τα σύνορα του Έβρου ήταν 1.133.

Συνολικά, 165.000 άνθρωποι έχουν διασχίσει τη Μεσόγειο έως στιγμής το 2014 σε σύγκριση με τους 60.000 σε όλη τη διάρκεια του 2013. Ωστόσο, το θαλάσσιο πέρασμα σηματοδοτείται από ανθρώπινες τραγωδίες, καθώς περισσότερα από 3.000 άτομα έχασαν τη ζωή τους σε ναυάγια ή αγνοούνται στη Μεσόγειο.

Το μεγαλύτερο κύμα αφίξεων δέχεται η Ιταλία, όπου από τις αρχές του 2014 έως τα τέλη Σεπτεμβρίου έφτασαν περισσότερα από 140.000 άτομα από τις ακτές των κρατών της Βόρειας Αφρικής, κυρίως από την Αίγυπτο και τη Λιβύη.

Αν και το 2012 οι Σύροι δεν ξεπερνούσαν το 40% των εισερχόμενων μεταναστών - προσφύγων, σήμερα αγγίζουν το 65%. 

Συνεχώς αυξάνονται και τα ασυνόδευτα παιδιά που έχασαν γονείς κι έζησαν φρικτές καταστάσεις στη Συρία. 

"Χρειάζεται ευρωπαϊκή αλληλεγγύη"

"Δεν μπορούν να υπάρξουν αμιγώς εθνικές λύσεις", τόνισε ο διευθυντής του γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας στην Ελλάδα Γ. Τσαρμπόπουλος σε συνέντευξη Τύπου της οργάνωσης, ζητώντας ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και καταμερισμό των ευθυνών για ενίσχυση των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης, ασφαλή αποβίβαση προσφύγων και σε λιμάνια άλλων χωρών, διαμοιρασμό ευθύνης εξέτασης αιτημάτων ασύλου, παραμονής κι ένταξης προσφύγων κ.α. 

Σημειώνεται πως σε αρκετά ελληνικά νησιά δεν υπάρχουν οι στοιχειώδεις απαιτούμενοι χώροι και οι πρόσφυγες μένουν στοιβαγμένοι σε αυλές λιμεναρχείων, προαύλια αστυνομικών τμημάτων, δρόμους, πλατείες, λιμάνια, σε συνθήκες εξευτελιστικές που μας εκθέτουν, κατήγγειλαν πολλοί φορείς. 

"Χρειάζεται προσωπικό για να γίνεται ιατρική εκτίμηση κατά την άφιξη", κάτι που σήμερα δεν πραγματοποιείται, ενισχύοντας φοβίες ντόπιων κι αστυνομικών - λιμενικών για λοιμώδη νοσήματα, ανέφερε ο Απόστολος Βεΐζης από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα που επισκέφτηκαν πρόσφατα νησιά του Αν. Αιγαίου, διαπιστώνοντας π.χ. πως το Κέντρο Καταγραφής στη Σάμο δυναμικότητας 285 ατόμων φιλοξενεί 900 με προσωπικό 4 αστυνομικούς. 

Όπως αναφέρουν φορείς, οι περισσότεροι πρόσφυγες δεν θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα, γι' αυτό δεν καταθέτουν εδώ αίτηση ασύλου. 

Η ΕΕ, ωστόσο, χρηματοδοτεί λειτουργία δομών μόνο γι' αυτούς που υποβάλλουν αίτημα ασύλου, όπως αποκάλυψε ο Παν. Νίκας, διευθυντής της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής. Με πληροφορίες από το Έθνος 

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή