facebook pixel

Πόσα κερδίζετε με τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων σε 100 δόσεις

Εάν ισχύσει η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων με έως 100 δόσεις, τα οφέλη είναι σημαντικά

Δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» υπολογίζει το «κούρεμα» στις προσαυξήσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία και τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, βάσει της νέας ρύθμισης που έχουν επεξεργαστεί τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών και αναμένεται τις επόμενες μέρες να λάβει τη μορφή κοινής υπουργικής απόφασης, εκτός και αν επιλεγεί η κατάθεση τροπολογίας στη Βουλή.

Η νέα ρύθμιση που αποφάσισε να εφαρμόσει η κυβέρνηση, αυξάνει ως και 100 τις δόσεις εξόφλησης χρεών μέχρι τις 15.000 ευρώ, και ως 72 μήνες την εξόφληση των μεγαλύτερων ποσών. Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», η υπαγωγή των οφειλετών στις ρυθμίσεις μπορεί να εξασφαλίσει μείωση έως και 50,2% στα ποσά των μηνιαίων δόσεων 

Χρονοδιάγραμμα

Οι οφειλέτες σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία, για να επωφεληθούν από τη νέα ρύθμιση θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2014. 

Η υποβολή εκπρόθεσμης αίτησης θα μειώνει τις δόσεις κατά αριθμό μηνών ίσο με τους μήνες του εκπρόθεσμου υποβολής. Δηλαδή με αίτηση τον Ιανουάριο οι δόσεις γίνονται 99 και 71, και με αίτηση τον Φεβρουάριο πέφτουν στις 98 και 70 αντίστοιχα. 

Ποιοι εντάσσονται στη ρύθμιση

Στη νέα ρύθμιση εντάσσονται οι οφειλές μέχρι και την 31η Αυγούστου 2014. Στη νέα ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν:

 • Όσοι είναι ήδη σε ρύθμιση μπορούν για το υπόλοιπο της οφειλής τους να συνεχίσουν στη νέα ρύθμιση επιλέγοντας μεγαλύτερο αριθμό δόσεων, και με χαμηλότερο επιτόκιο.
 • Όσοι ήταν σε ρύθμιση και βγήκαν εκτός, μπορούν να υποβάλουν εκ νέου αίτηση και να επωφεληθούν με περισσότερες δόσεις.
 • Όσοι δεν εντάχθηκαν σε καμία από τις ρυθμίσεις, έχουν άμεση ωφέλεια για να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους, γιατί η ευκαιρία αυτή θα είναι όπως φαίνεται και η τελευταία.

Πριν την υποβολή της αίτησης στα ασφαλιστικά ταμεία, θα πρέπει να έχουν καταβληθεί οι ασφαλιστικές εισφορές των μηνών Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου 2014.

Για την υπαγωγή των οφειλετών στη νέα ρύθμιση δεν θα ζητούνται εξαρχής εγγυήσεις και υποθήκες ακινήτων έναντι εξασφάλισης του συνολικού ύψους της οφειλής τους. Ωστόσο, η πρόσβαση στα περιουσιακά τους στοιχεία θα είναι δυνατή ανά πάσα στιγμή και στην περίπτωση που εκπέσουν του δικαιώματος ρύθμισης, τότε θα ενεργοποιούνται τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης. 

Εκπτώσεις προσαυξήσεων

Το σύνολο των οφειλών κεφαλαιοποιείται και ρυθμίζεται με τις παρακάτω εκπτώσεις επί των προσαυξήσεων, πρόσθετων τελών και λοιπών επιβαρύνσεων ανάλογα με την εξόφληση:

 • εφάπαξ εξόφληση της οφειλής -> ποσοστό έκπτωσης 100%.
 • σε 12 μήνες, δηλαδή μέχρι 30/9/2015 -> ποσοστό έκπτωσης 90% (εξετάζεται και το 75%).
 • σε 24 μήνες (30/9/2016) -> ποσοστό έκπτωσης 70%.
 • σε 36 μήνες (30/9/2017) -> ποσοστό έκπτωσης 60% (εξετάζεται και 65%).
 • σε 48 μήνες (30/9/2018) -> ποσοστό έκπτωσης 50% (εξετάζεται και 60%).
 • σε 60 μήνες (30/9/2019) -> ποσοστό έκπτωσης 40% (εξετάζεται και 55%).
 • σε 72 μήνες (30/9/2020) -> έκπτωση 30% (εξετάζεται και 50%).

Η ρύθμιση των 100 δόσεων

Στη ρύθμιση των 100 δόσεων εντάσσονται κατ' εξαίρεση οι συνολικές οφειλές φυσικών και νομικών προσώπων μέχρι τις 15.000 ευρώ, χωρίς να προβλέπεται έκπτωση στις προσαυξήσεις και τα πρόσθετα τέλη, ή άλλες επιβαρύνσεις, και με δόσεις που ξεκινούν από τα 50 ευρώ.

Η ρύθμιση των 100 δόσεων θα ισχύσει και για όσους έχουν κάνει διακοπή δραστηριότητας στον ΟΑΕΕ, και κυρίως για τους εν ενεργεία ασφαλισμένους του οργανισμού.

Το επιτόκιο της νέας ρύθμισης θα μειωθεί στο 4%, από 8,05% που προβλέπουν οι ισχύουσες ρυθμίσεις, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο μείωσης ακόμη και στο 2%.

Το υπουργείο Εργασίας προσδοκά ότι από τη νέα ρύθμιση τα Ταμεία (κυρίως ΙΚΑ και ΟΑΕΕ) θα εισπράξουν 1,5 δισ. ευρώ επιπλέον ως το 2017.

Τα οφέλη

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο» τα οφέλη από την αύξηση των δόσεων είναι σημαντικά. Σε ενδεικτικά παραδείγματα που παραθέτει η εφημερίδα:

 • Οφειλή έως 15.000 ευρώ, σε ΙΚΑ ή ΟΑΕΕ, μπορεί να ρυθμιστεί σε 100 δόσεις με 176,59 ευρώ το μήνα και ελάχιστο ποσό 50 ευρώ.
 • Οφειλέτης με 20.000 ευρώ στον ΟΑΕΕ που είναι σε ρύθμιση 36 δόσεων πληρώνει σήμερα 627,19 ευρώ το μήνα. Με 72 μήνες η δόση πέφτει στο μισό και διαμορφώνεται στα 312,90 ευρώ. Κερδίζει δηλαδή 314,29 ευρώ το μήνα (κούρεμα 50,2% στη μηνιαία δόση με τη νέα ρύθμιση). 
 • Οφειλέτης του ΙΚΑ που χρωστά 120.000 ευρώ, και ξεκίνησε με 48 δόσεις, πληρώνει σήμερα 2.600 ευρώ το μήνα. Με τις 72 δόσεις το ποσό πέφτει στα 1.646 ευρώ. Γλιτώνει δηλαδή 954 ευρώ το μήνα (κούρεμα 36,7% στη μηνιαία δόση με τη νέα ρύθμιση). 

Αναστολή μέτρων

Με την ένταξη στη νέα ρύθμιση αναστέλλονται:

 • οι ποινικές διώξεις και αναβάλλεται η εκτέλεση ποινών για χρέη στα Ταμεία.
 • οι διαδικασίες λήψης αναγκαστικών μέτρων επί κινητής και ακίνητης περιουσίας. Ακόμη δηλαδή και αν έχουν εκδοθεί κατασχετήρια ή αν έχουν καθοριστεί οι διαδικασίες πλειστηριασμού ακίνητης περιουσίας, αυτές θα σταματούν αυτόματα με την αίτηση του οφειλέτη για ρύθμιση χρεών.
 • ο χρόνος παραγραφής των οφειλών.

Καθυστερήσεις πληρωμών

Σε περίπτωση καθυστέρησης μιας δόσης, αυτή θα πρέπει να πληρωθεί μαζί με την επόμενη και θα επιβαρύνεται με προσαύξηση 2%. Απαραίτητη προϋπόθεση για την παραμονή στη ρύθμιση είναι η πληρωμή των τρεχουσών εισφορών στα Ταμεία. 

Ενημερότητα

Στη διάρκεια ισχύος της ρύθμισης, χορηγείται στους οφειλέτες ασφαλιστική ενημερότητα που ανανεώνεται κάθε μήνα, με κριτήριο ότι οι οφειλέτες είναι συνεπείς στους όρους της ρύθμισης και πληρώνουν δόση και τρέχουσες εισφορές.

Οι μετά ρύθμισης οφειλές

Οι οφειλές που δεν κεφαλαιοποιούνται, και αφορούν το διάστημα μετά την 1/9/2014, μπορούν να ρυθμιστούν σε 24 σταθερές δόσεις στα πρότυπα της πάγιας ρύθμισης που ισχύει σήμερα, αλλά με 12 δόσεις.

Η ένταξη στη ρύθμιση των 24 δόσεων γίνεται με τους ίδιους όρους που προβλέπονται για τη ρύθμιση των πολλών δόσεων, με τη διαφορά όμως ότι οι 24 δόσεις μένουν σταθερές οποτεδήποτε και αν υποβληθεί αίτηση.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή