facebook pixel

Το θερμόμετρο στο κόκκινο στη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης

Σκληρή αντιπαράθεση κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ στη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης

Με μια σκληρή αντιπαράθεση κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε η πρώτη μέρα της συζήτησης στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης. Ο Μάκης Βορίδης προειδοποίησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα απαλλοτριώσει τα μέσα παραγωγής ενώ ο Γιάννης Δραγασάκης κατήγγειλε φαινόμενα διαπλοκής Μαξίμου - επιχειρηματιών, οι οποίοι όπως υποστήριξε με ένα τηλέφωνο καταργούν νόμους.

Η απουσία του πρωθυπουργού, ο οποίος συμμετέχει στην ευρωπαϊκή Σύνοδο για την απασχόληση, από τη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης, προκάλεσε τις διαμαρτυρίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον υπουργό Υγείας να απαντά: «Ο Πρωθυπουργός θα έρθει στη συζήτηση. Θα έχετε τη χαρά να τον ακούσετε και θα απαντήσει για όλα».

Ο υπουργός Υγείας, από πλευράς της κυβέρνησης παρουσίασε μια συγκριτική εικόνα της Ελλάδας που παρέλαβε η τρικομματική κυβέρνηση την σημερινή κατάσταση της κοινωνίας και της οικονομίας καθώς και μια συγκριτική παρουσίαση των δύο προγραμμάτων παραγωγικής ανασυγκρότησης, ανάμεσα στα οποία καλείται ο ελληνικός λαός να επιλέξει για την μεταμνημονιακή εποχή.

Ο Μ. Βορίδης έκανε λόγο για «μικρό θαύμα που αναγνωρίζουν όλοι οι ηγέτες στον κόσμο» καθώς στη θέση μιας ύφεσης 7% προ διετίας, σήμερα παρατηρείται ανάπτυξη 0,6%, η ανεργία αποκλιμακώνεται σε 24,5% σε εθνικολογιστική βάση στο τέλος του τρέχοντος έτους, έναντι 25,8% το 2013, η μείωση των εξαγωγών κατά 1,7% έχει δώσει τη θέση της σε αύξηση 4%, τα πρωτογενή ελλείμματα έχουν εξαφανιστεί και το πλεόνασμα αναμένεται να ανέβει στο 2%. Το τραπεζικό σύστημα, «είναι σταθεροποιημένο, ανακεφαλαιοποιημένο και έτοιμο να λειτουργήσει». Και όπως είπε ο υπουργός Υγείας υπάρχει ήδη αντίκρισμα για τους πολίτες, επικαλούμενος  τη διανομή κοινωνικού μερίσματος 500 εκ. ευρώ, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργοδότες κατά 380 εκ. ευρώ, τη μείωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 30%, την έκτακτη εισφοράς και δόσεων καθώς και ότι το τελευταίο εξάμηνο, «καλύφθηκαν πλήρως οι ανασφάλιστοι συμπολίτες μας νοσοκομειακά και φαρμακευτικά, ώστε να μην υπάρχει Έλληνας εκτός ΕΣΥ».

Κατά τον υπουργό Υγείας ενώ η κυβέρνηση δίνει έμφαση στην ενίσχυση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στην οικονομία, ο ΣΥΡΙΖΑ με τη διγλωσσία του, έχει καταφέρει να πείσει μεγάλη μερίδα της κοινής γνώμης να τον εμπιστευτεί, ενώ στην ιδρυτική διακήρυξη περιγράφει μια «κομμουνιστική» κοινωνία, χωρίς να την κατονομάζει.

«Προχθές ο κ. Τσίπρας υποσχέθηκε στην Ελληνική Ένωση Επιχειρηματιών "συμπαγές πλαίσιο για την τόνωση της επιχειρηματικότητας και της ιδιωτικής επένδυσης". Τους είπατε ότι θα τους πάρετε τα μέσα παραγωγής τους;» ανέφερε απευθυνόμενος προς το ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Βορίδης.

Λαμβάνοντας το λόγο ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης, κατήγγειλε ότι «σήμερα αρκεί ένας ισχυρός επιχειρηματίας, ένας εφοπλιστής, ένας εκδότης, μεγάλος ή μικρός ή ένας φίλος του πρωθυπουργού να τηλεφωνήσει στο Μαξίμου για να ακυρωθεί ένας νόμος». 

Η τοποθέτηση αυτή ανέβασε στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο με τους βουλευτές της συγκυβέρνησης να αντιδρούν έντονα και τον υπουργό Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη να ζητά από τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ να μιλήσει με ονοματεπώνυμα αν έχει στοιχεία.

«Τα ονόματα όλα θα τα αποκαλύψει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ», απάντησε ο κ. Δραγασάκης, ενώ σχολιάζοντας τις αντιδράσεις που συνεχίζονταν συνέστησε υπομονή, να μην προκαλούν και το κόμμα του θα επανέλθει.

«Ο κ. Δραγασάκης διατύπωσε κάτι πολύ σοβαρό. Είναι ή μια βαριά κατηγορία ή συκοφαντία. Στο χέρι του είναι να αποδείξει αν είναι το πρώτο ή το δεύτερο. Με ονοματεπώνυμο μιλούν οι έντιμοι πολιτικοί γιατί διαφορετικά, και όχι άδικα, κινδυνεύουν να χαρακτηριστούν αλλιώς», αντέδρασε ο κ. Σταμάτης. Και συμπλήρωσε: «Μπορεί να έχουμε διαφορετικές ιδεολογικές απόψεις αλλά σήμερα μας απογοητεύσατε».

«Αν υπάρξει υπομονή ίσως και αυτό να το δούμε. Δεν είμαι έτοιμος. Το πότε θα το καθορίσω εγώ», αντέτεινε ο κ. Δραγασάκης. 

«Ο πολιτικός λόγος οφείλει να είναι καθαρός και ευθύς», ανταπάντησε ο κ. Σταμάτης.

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Ρήγας χαρακτήρισε «απαράδεκτες» και «προσβλητικές» για τη Βουλή τις αναφορές Δραγασάκη.

Ο Γ. Δραγασάκης σχολιάζοντας την πρόταση για ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση έκανε λόγο για τακτικισμούς και χωρίς πολιτική ουσία που εξυπηρετεί μόνο επικοινωνιακούς στόχους.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενος στην ομιλία Βορίδη, είπε: «Η κυβέρνηση δεν θέλει να δει την πραγματικότητα. Προσπαθεί να βρει τρόπο να παραπλανήσει τον κόσμο. Σήμερα ακούσαμε ισχυρά ψεύδη». 

Αναφερόμενος ειδικότερα στο θέμα του χρέους της χώρας τόνισε: «Θέλουμε διαγραφή του χρέους, ρήτρα ανάπτυξης και αναπτυξιακή βοήθεια. Εμείς λέμε υπάρχει το χρέος, το αναγνωρίζουμε, υπάρχει έδαφος για εθνική στρατηγική. Θα βάλουμε στόχους χωρίς να προεξοφλούμε».

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή